Johtavat valmistajat uskovat, että etäisyyttä mittaavat laitteet tullaan hyväksymään pääkiertueilla varsin nopeasti. Kuva: Getty Images
Välineet |
1.4.2017

Etäisyyslaitteet koekäyttöön Pohjois-Amerikan pienemmillä kiertueilla

Testausjakson aloittaminen on selvä edistysaskel kohti etäisyyttä mittaavien laitteiden täydellistä vapauttamista ammattilaisgolfissa.

Etäisyyttä mittaavat laitteet ovat jo pidemmän aikaa kuuluneet golfin harrastajien perusvälineistöön. Niitä on käytetty myös joissakin Yhdysvaltain golfliiton alaisissa turnauksissa, mutta nyt kyseiset laitteet ottavat ensiaskeleitaan ammattilaisgolfin suuntaan.

Web.com Touria, Latinoamerica-kiertuetta sekä Kanadan Mackenzie-kiertuetta hallinnoiva PGA Tour ilmoitti tällä viikolla, että se aikoo sallia mainittujen tourien useissa tulevissa kilpailuissa laser-etäisyysmittarit sekä muut etäisyyttä mittaavat laitteet. Kyse on koekäytöstä, jonka tehtävänä on selvittää, miten laitteet vaikuttavat peliin.

Golfin säännöt sallivat etäisyyslaitteiden käytön paikallissääntöön perustuen (Decision 14-3/0.5). Ehto koskee ainoastaan etäisyyttä mittaavia laitteita. Kallistuksia, korkeustasoa tai tuulta tulkitsevat laitteet ovat kiellettyjä.

”Jo vuosia on käyty laajaa keskustelua ja väittelyä siitä, olisiko etäisyyttä mittaavilla laitteilla positiivinen vai negatiivinen vaikutus ammattilaisgolfiin korkeimmalla tasolla”, sanoi PGA Tourin turnauspäällikkö Andy Pazder.

”Ainoa keino, miten voimme täsmällisesti arvioida niiden vaikutusta, on järjestää testijakso yhdellä tai useammalla kiertueellamme. Odotamme innokkaasti, miten testit sujuvat, ja teemme niiden perusteella huolelliset arviot. Tulemme puntaroimaan laitteiden vaikutusta pelitahtiin, niiden optiikkaa ja kaikkea muuta mahdollista pelaamiseen liittyvää yhteyttä kilpailutilanteessa.”

PGA Tourin näkeymys asiaan on muuttunut olennaisesti sitten vuoden 2014, jolloin R&A ja USGA ilmoittivat, että etäisyyttä mittaavat laitteet sallitaan kaikissa amatöörimestaruusturnauksissa paikallissäännöllä. Pazder totesi tuolloin, että ”PGA Tour ei harkitse muutoksia liittyen etäisyyttä mittaaviin laitteisiin.”

Laitteiden käyttö golfturnauksissa paikallissääntöpykälällä on ollut voimassa vuodesta 2006 lähtien.

Ensimmäisenä kolmen ammattilaiskiertueen testijakson aloittaa PGA Tour Latinoamerica. Etäisyyttä mittaavat laitteet ovat vapaassa käytössä kiertueen huhtikuun jälkipuolella pelattavassa Costa Rican turnauksessa. Web.com Tour käynnistää testaamisen toukokuun puolivälissä ja Kanadan kiertue kesäkuun puolivälissä. Viimeinen ”testiturnaus” pelataan heinäkuun toiseksi viimeisellä viikolla Quebecissä.

Etäisyyttä mittaavien laitteiden markkinajohtajan Bushnellin tiedottaja Derek Schuman on sitä mieltä, että käyttökokemukset tulevat välittömästi osoittamaan kiertueilla laitteista saatavan hyödyn. Hänen mukaansa tästä on saatu jo ilmiselviä viitteitä college-golfturnauksissa.

”Aluksi yliopistogolfvalmentajat olivat huolissaan laitteiden mahdollisesta hidastavasta vaikutuksesta peliin. He saivat kuitenkin huomata nopeasti, että vaikutus on päinvastainen. Me Bushnell Golfissa tiedämme, että laitteet jouduttavat peliä. Pari tekemäämme tutkimusta tukevat näkemystämme.”

Myös laitevalmistaja Laser Linkin hallituksen puheenjohtaja Rob O’Loughlin on luottavainen laitteiden yleistymisestä ammattilaisgolfin parissa.

Olemme aina uskoneet, että se tulee olemaan väistämätöntä. On vaikea uskoa, että laitteet kohtaisivat vastustusta. Mielenkiintoista nähdä, kuinka moni pelaaja päättää olla käyttämättä laseria. – Rob O’Loughlin

O’Loughlin odottaa, että PGA Tour vapauttaisi laitteiden käytön jo kaudella 2018–2019. Hän myös olettaa, että USGA hyväksyy etäisyysmittarit vuoden 2019 U.S. Openissa.

Yhdysvaltain PGA hyväksyy laitteet joissakin pienemmissä kilpailuissaan, mutta ei isoimmissa turnauksissa, kuten PGA Championshipissä. Tämä johtuu PGA of America -järjestön kilpailupäällikön Kerry Haighin mukaan siitä, että suurimmalla osalla sen kilpailuihin osallistuvilla pelaajilla ei ole caddieta ja mahdollisuutta tutustua turnauskenttiin etukäteen.

Viime syksynä kuollut legenda Arnold Palmer oli vuonna 2005 sitä mieltä, että etäisyyttä mittaavat laitteet tulisi hyväksyä pikemminkin ennemmin kuin myöhemmin.

”Onko sillä merkitystä, ilmoittaako caddie tai laite oikean etäisyyden pelaajalle? Tavalla tai toisella mitta kuitenkin hankitaan. Varmasti niiden käyttöönottoa tullaan aluksi pitkittämään, mutta ei se voi ikuisuuksia kestää”, hän sanoi 12 vuotta sitten.

PGA Tourin mukaan testijakson palaute ja yhteenveto tullaan jakamaan jokaisen mukana olevan kiertueen pelaajaneuvostolle, mutta tarkempaa aikataulua ei mainittu.

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.