Eeppistä suorituskykyä - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
mainos Välineet

Eeppistä suorituskykyä

Callaway näyttää tietä tulevaisuuteen. Tekoäly nopeuttaa tuotekehitystä ja auttaa pelaajia nauttimaan harrastuksestaan entistäkin enemmän.

Erehtyminen on inhimillistä. Siksi useimmat oivallukset ja uuden oppiminen tapahtuvat yritysten ja erehdysten kautta.

Se on ollut tyypillistä myös golfvälineisiin liittyvässä tuotekehittelyssä. Suunnittelua on ohjannut tutkimus- ja kehitysyksiköiden kokemuksen myötä karttunut tietotaito ja insinöörien oma käsitys toimivista etenemistavoista.

2010-luvun kallistuessa lopuilleen Callawaylla haluttiin kokeilla jotain täysin uutta ja haastaa perinteiset ajattelutavat.

”Vaikka olimme päässeet eteenpäin Jailbreak-teknologian ansiosta, meitä alkoi vaivata tunne paikoillaan polkemisesta”, perustelee kehitystyötä johtanut Alan Hocknell.

Hocknell tiimeineen halusi pyrkiä pois yritysten ja erehdysten tieltä, ottaa pesäeroa suunnittelua aiemmin ohjanneeseen ajatteluun ja tapaan, jolla tuotekehittelyssä kuljettiin askel askeleelta eteenpäin.

Suunnittelu oli vuosia pohjautunut simuloinneille siitä, mitä pallon ja lyöntipinnan välisessä kohtaamisessa tapahtuu. Eteenpäin mentiin aina vaihe vaiheelta pieniä modifikaatioita tehden. Näitä askeleita oli keskimäärin hieman alle kymmenen uutta draiveriversioita kehitettäessä.

Nyt yhtiö päätti ensimmäisenä mailanvalmistajana maailmassa ottaa koneoppimisen ja tekoälyn suunnittelun tueksi. Tietokoneelle annettiin tehtäväksi suunnitella draiveri, jonka lyöntipinta tuottaa mahdollisimman suuret lähtönopeudet golfin sääntöjen rajoissa.

Viisi miljoonaa dollaria maksanut jääkaapin kokoinen supertietokone lähti ratkaisemaan yhtälöä. Työtä teki 500 prosessoria, joissa kussakin oli lukuisia ytimiä.

”Ensimmäiset tuhat suunnitelmaa olivat kauheita”, Hocknell tunnustaa. Mutta tietokone oppi koko ajan lisää tehtävästä, sille asetetuista tavoitteista ja keinoista niihin yltämiseksi.

”Onneksi, sillä ensimmäiset tulokset saivat minut kauhistumaan. Ensimmäinen ajatukseni oli, että jos yritys ei onnistuisi, minulla ei olisi käsitystäkään siitä millaisia modifikaatioita asian kuntoon saamiseksi tarvittaisiin.”

Kun tietokone oli lyhyessä ajassa toistanut laskelmansa noin 15 000 kertaa niitä jatkuvasti kehittäen, tultiin lopputulokseen, johon Hocknellin mukaan olisi perinteisin lähestymistavoin ollut käytännössä mahdotonta päästä.

”Emme olisi päässeet lähellekään, vaikka olisimme tehneet 15 000 yritystä usean vuoden aikana.”

Tietokone ei ollut sidottu insinöörejä ohjaaviin ennakkokäsityksiin. Tuloksena oli lyöntipinta, jonka sisäpinnan poimut oli sijoitettu näennäisen sattumanvaraisesti, mutta jotka silti toimivat yhdessä ja tuottivat parhaat mahdolliset COR-arvot pallon osuessa keskelle lapaa.

Vuoden 2019 Epic Flash -draiveri oli valmis näkemään päivänvalon.

Pelaavien ammattilaisten kanssa toteutetuissa ensimmäisissä testeissä tulokset olivat heti lupaavia. Pallon lähtönopeus edellisiin malliversioihin verrattuna kasvoi jopa 6 mailia tunnissa. Se tiesi parhaimmillaan jopa lähes kymmentä lisämetriä.

Vain taivas rajana?

Epic Flash oli Callawaylle läpimurto tekoälyn avaamiin mahdollisuuksiin. Jatkoa seurasi nopeasti. Vuoden 2020 aikana markkinoille tuodun Mavrik-tuoteperheen tuotteissa tekoälyn vaikutus ulottui lyöntipinnoista jo lapojen muotoon ja osuman tuottamaan ääneen. Vuoden 2021 alussa esitellyissä uusissa Epic-draivereissa tekoälyllä on hiottu myös lapaa tukevan Jailbreak Speed Framen ominaisuuksia.

Jailbreak-rakenne ei enää vahvista lapaa ainoastaan pystysuunnassa, vaan vakauttaa lapaa myös vaakasuuntaisia ja kiertäviä voimia vastaan. Tämä yhdistyneenä uuden sukupolven Flash Face -teknologiaan tuottaa hyvät lähtönopeudet aiempaa laajemmalla osuma-alueella.

Tekoäly on mahdollistanut myös sen, että tiettyyn tuoteperheeseen kuuluvia mailoja suunnitellaan aiempaa yksilöllisemmin. Lyöntipinnan ominaisuudet optimoidaan mallikohtaisesti suorituskyvyn maksimoimiseksi.

Tämä kaikki on Callawaylle vasta alkua. Hocknellin mukaan ovea tekoälyn avaamiin maailmoihin on vasta hieman raotettu. Yhtiössä uskotaan, että tekoälyä voidaan pian käyttää apuna esimerkiksi yksilöllisiä mittatilausdraivereita tour-pelaajille räätälöitäessä. Lähtökohtana on silloin pelaajan yksilöllinen svingi ja se, mitä pallokontaktin aikana tapahtuu.

Varhainen liikkeellelähtö on antanut Callawaylle tekoälyrintamalla vahvan etulyöntiaseman kilpailijoihin nähden. Kuinka pian muut tulevat perässä?

”Kuka tahansa voi mennä ostamaan supertietokoneen ja käyttää suunnittelussa apuna valmiita kaupallisia ohjelmia. Me olemme kuitenkin räätälöineet suuren osan käytössämme olevista sovelluksista itse, ennen kaikkea ne elementit, joilla pidetään huolta koneoppimisesta”, Hocknell kertoo.

Englannin kielessä epic tarkoittaa paitsi kertovaa myös vaikuttavaa, kunnianhimoista, mahtavaa, ”mieletöntä”

”Vaatisi melkoisesti aikaa yltää samaan mihin me olemme jo päässeet. Sitä paitsi vain harvalla kilpailijalla on käytössään samanlaisia teknisiä resursseja kuin meillä.”

Hocknell muistuttaa, että tietokoneet eivät tee ihmisistä tarpeettomia. Tekoälystä ei pidä innostua liikaa eikä antaa sille ylivaltaa. Tietokoneen toimintaa on ohjattava ja sen tarjoamia tuloksia jatkuvasti valvottava. Uudenlaiset etenemistavat tuovat mukanaan myös tarpeen uusien mittaus-ja testaustekniikoiden kehittämiselle.

Luonnollisesti tuotekehittelyssä on otettava huomioon myös kuluttajien toiveet ja ne seikat, jotka saavat golfin harrastajat sitoutumaan tuotteisiinsa tunnetasolla. Tuollaiset asiat toinen ihminen osaa edelleen huomattavasti tietokonetta paremmin.


Draiverien Epic-perheessä nyt kolme vaihtoehtoa

Vuoden 2021 uudistunut Epic-tuoteperhe on viimeistelty tekoälyn avulla. Tietokoneet ovat olleet apuna sekä Flash Face -lyöntipinnan että lapaa vakauttavan Jailbreak Speed Framen suunnittelussa. Tuloksena on lähtönopeuksia, jotka näyttävät suuntaa tulevaisuuteen.

Epic Speed

Lavan edistynyt aerodynamiikka vähentää ilmanvastusta ja tekee Epic Speedistä kaikkien aikojen nopeimman Epic-draiverin.

Loftit: 9, 10,5 ja 12 astetta

Epic MAX

Kaikkien aikojen anteeksiantavin Epic-draiveri pelaajille, jotka haluavat aiempaa pitempiä ja suorempia lyöntejä. Liukuva paino ja OptiFit-hosel tarjoavat laajat säätömahdollisuudet.

Loftit: 9, 10,5 ja 12 astetta

Epic MAX LS

Suunniteltu alhaisella ja keskisuurella tasoituksella pelaaville golfareille, jotka haluavat draiveriltaan lisää nopeutta, neutraalin lentoradan ja vähemmän kierrettä. Korkea MOI-arvo tietää vähäisempää hajontaa. Pallon lentorataa voidaan hienosäätää lavan pohjan siirrettävällä painolla.

Loftit: 9 ja 10,5 astetta

Kumman väyläpuun valitset?

Uusien Epic Speed- ja Epic MAX -väyläpuiden Jailbreak-teknologiaa on hienosäädetty tekoälyn avulla. Uusi design tekee lavasta lujemman ja sallii lyöntipinnan joustaa osumassa. Jokaisen mailan lyöntipinnan ominaisuudet on optimoitu yksilöllisesti tekoälyn avulla.

Epic Speed

Callawayn hyödyntämä Face Cup -ratkaisu ja Maraging-teräksinen lyöntipinta tuottavat hyvät lähtönopeudet ja tekevät mailasta anteeksiantavan. Painonjakauma tuottaa purevan lentoradan ja pitää hajonnan pienenä.

Loftit: 3+, 3, 4, 5, 7

Epic Max

Oversize-kokoinen lapa tietää lisää anteeksiantavuutta. Lavan koko yhdistettynä matalaan lyöntipintaan nostaa pallon vaivattomasti ilmaan. Pallon lentokaari ja kierreominaisuudet ovat muokattavissa 2:n ja 14:n gramman painoilla.

Loftit: 3+, 3, 5, Heavenwood, 7, 9, 11

Lue lisää

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje