21.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][24]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Edistyneet innovaatiot tehneet puttaamisesta jälleen piirun verran helpompaa

Kalleimmat putterit ovat yleensä hintansa väärti, vaikka edullisimpien joukosta voi tehdä hyviä löytöjä.

Välineteknologian tehtävänä on auttaa pelaajaa tuoreimpien innovaatioiden kautta parempiin suorituksiin. Viime aikojen tärkeimmät muutokset ovat koskeneet putterin anteeksiantavuutta, inserttiä sekä isolapaisten mallet-puttereiden painotusta.

”Golfin harrastajilla on usein vaikeuksia löytää putin sweet spot, mutta anteeksiantavuudella pystytään korjaamaan puutteellista osumatarkkuutta. Tuntuvasti kehittyneet insertit puolestaan saavat pallon rullaamaan paremmin”, Golf Centerin välineasiantuntija Christoffer Reingoldt sanoo.

Edistyneitä inserttejä löytyy tätä nykyä jo kaikkien suurimpien putterivalmistajien mallien joukosta. Kenties näkyvimmin omaansa on markkinoinut Evnroll, jonka insertti saa pallon rullaamaan yhtä pitkälle, vaikka osuma ei kohdistuisikaan lyöntipinnan keskikohtaan. Samaa ideologiaa toteuttaa omissa malleissaan Ping, jonka puttereissa insertin urat ovat keskellä syvemmät ja lavan reunoilla matalammat, jotta pallo lähtisi osumassa yhtä pitkälle riippumatta kohdasta, jolla palloon osutaan.

”TaylorMaden insertissä on suorat viivat, mutta 45 asteen kulmassa se auttaa pelaajaa saamaan enemmän yläkierrettä palloon ja sitä myöden paremman liikkeellelähdön. Odyssey taas on päätynyt samanlaiseen lopputulokseen omalla Microhinge-insertillään. Se vähentää pallon alakierrettä, mistä seuraa johdonmukainen liikkeellelähtö ja parempi rulli.”

Jotkut insertit ovat lisäksi pehmeämpiä kuin toiset. Tällä ei kuitenkaan ole lopputuloksen kannalta merkitystä, tunteen kannalta enemmänkin.

Putin liikeradan profiilista johtuen isolapaiset mallet-putterit eivät ole sopineet kaikille pelaajille. Nyt markkinoille on tuotu kärkipainotteisia malletteja, jotka käyvät myös kaarevalla puttisvingillä lyöville golfareille.

Evnrollin puttereiden insertti rullauttaa pallon yhtä pitkälle, vaikka peliväline ei osuisikaan lavan keskelle. Kuva: Envroll

”Nyt käytännössä kaikki löytävät halutessaan itselleen sopivan isolapaisen version. Malletit ovat erittäin vakaita puttereita, joskaan eivät tuntumaltaan yllä blade-mallisten tasolle.”

Vuosikymmenen alussa pitkävartiset putterit nostivat nopeasti suosiotaan, mutta niiden kohtaloksi koitui mailan ankkuroinnin kieltänyt sääntömuutos.

”Välineteollisuus korvasi pitkävartiset putterit vastapainoputtereilla, jotka ankkuroinnilla saavutetun hyödyn tavoin rauhoittavat liikerataa ja tuovat lyöntiin enemmän vakautta. Vaikka vastapainoputterit ovat varsin tuore innovaatio, on niitä kuitenkin käytetty ammattilaiskiertueilla jo pitkään.”

Reingoldt kertoo, että tv-kuva ei paljasta pelaajan vastapainoputteria, jos hänen käyttämänsä versio sattuu olemaan standardipituinen ja tavallisella gripillä varustettu. Kun gripin alle – esimerkiksi kämmenten yläpuolelle – lisätään painoa, voidaan puhua jo vastapainoputterista. Tyypillisessä vastapainoputterissa on pidempi varsi ja painavampi lapa, lisäksi pidemmällä ja painavammalla gripillä voidaan toteuttaa haluttuja muutoksia.

Pelaaja lopulta päättää, mikä tuntuu hyvältä, ja paljonko hän on halukas investoimaan putteriinsa.

”Vastapainoputterit ovat löytäneet paikkansa harrastajien keskuudessa, mutta kiertuepelaajien joukossa suosio on jäänyt maltillisemmaksi. Niiden käyttö sopiikin parhaiten putin toistettavuusongelmasta kärsiville pelaajille.”

Miten kävi paksuille gripeille?

Myös paksuja grippejä kysytään edelleen, joskin suurin ”villitys” alkaa niiden osalta olla jo ohi. Paksuilla gripeillä on oma vakiintunut käyttäjäkuntansa, mutta nekään eivät Reingoldtin mukaan toimi kaikilla.

Harrastajat saavat suurimmat vaikutteet kaikenlaisista teknisistä virtauksista ja välineratkaisuista ammattilaisilta. Kun paksu grippi yleistyi kiertueilla, niitä alkoi nopeasti näkyä muidenkin pelaajien puttereissa. Toiset ovat halunneet kiinnittää varteen jopa kaikkein paksuimpia versioita, mikä saattaa olla varsin haitallista.

”Paksun gripin valinnut pelaaja joutuu samalla tinkimään tuntumasta. Sitä on perusteltua käyttää, jos lyönnin toistettavuus ei ole toivotulla tasolla tai pelaajalla on taipumusta ’manipuloida’ puttilyöntiä käsillään. Hakoteillä ollaan silloin, jos paksu grippi on valittu pelkästä vaihtamisen ilosta.”

Paksusta gripistä voi olla joissakin tapauksisssa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kuva: Super Stroke

Markkinoilla olevien puttereiden hintahaitari on laaja. Edullisimmat puttimailat maksavat golfliikkeissä noin sata euroa ja kalleimmista saa pulittaa nelinkertaisen hinnan. Mutta voiko hyvän putterin saada edullisesti?

”Putteria ei kannattaisi valita ensisijaisesti hinnan perustella, mutta edullisten puttereiden joukosta löytyy toimivia vaihtoehtoja. Tästä hyvinä esimerkkeinä käyvät muun muassa Clevelandin Huntington Beach- ja Wilson Staffin Infinite -mallistot, joiden hinta-laatusuhde on kohdallaan.”

Kalleimmat putterit valmistetaan laadukkaammista ja kestävimmistä materiaaleista. Ne erottuvat lisäksi tuntumansa puolesta ja saavat pallon rullaamaan paremmin. Hintaluokan yläpäässä olevien puttimailojen kustannuksia nostaa useamman työvaiheen ohella myös se, että ne ovat erittäin tasapainoisia ja tasalaatuisia.

”Tuntuma ratkaisee. Kyllähän arvokkaammat putterit istuvat hyvin käteen ja ovat balansoituja välineitä. Edullisimpiin, valettuihin lapoihin harvemmin saa yhtäläistä tunnelmaa. Pelaaja lopulta päättää, mikä tuntuu hyvältä, ja paljonko hän on halukas investoimaan putteriinsa.”

Reingoldt myöntää putanneensa joskus hyvin 20 euron putterilla, mutta muistuttaa viheriöpelin tärkeydestä vertaillessaan puttimailan ja draiverin hankintaa.

”Moni on valmis laittamaan muutaman vuoden välein 400–500 euroa kiinni uuteen draiveriin, mutta keskimäärin yli kaksi kertaa enemmän kierroksella käytettävällä putterilla ei olekaan niin väliä. Siinä on iso epäkohta, johon soisi muutoksen.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • Jussi A says:

    Hieman turhaa väline buffausta. Jos ei osaa putata, ei siinä auta vaikka hankkisi tuhannen euron putterin. Jalo Grönlund sanoi eläissään; ”Vaikka
    makuulta katsoisit puttilinjoja – jos et osaa tulee kolme puttia”. Itse olen pelannut lähes 30 vuotta ja melkein tämän ajan samaa putteria käyttäen ja viime vuosien puttikeksiarvot pyörivät 1.6-1.8 välillä.
    Kiitos hyvän Makser-putterin. Ei tarvitse vaihtaa!