26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Draivereista tuttu teknologia tekee puttereista yhä anteeksiantavampia

Etenkin isolapaisissa mallet-malleissa MOI-arvon kasvattaminen on monen valmistajan tavoitelistalla. Teknologia kiinnostaa maailman huippuja siinä missä tavallisia harrastajiakin.

Tämän päivän isolapaisia puttereita markkinoidaan lähestulkoon samanlaisella teknologialla kuin moderneja draivereita. Harva osasi kuvitella vielä muutama vuosi sitten, että ”kulmaraudan” pitäisi olla erityisen anteeksiantava puhumattakaan hitausmomentista.

Nyt puttereiden kohdalla on alettu rummuttamaan jopa mailan vakautta edistävän korkean MOI-arvon puolesta.

Miksi sitten putterin pitää olla erityisen anteeksiantava? Onhan putin liikerata mittasuhteiltaan vain murto-osa täydestä svingistä, jossa mailan korkean MOI-arvon voisi kuvitella olevan huomattavasti tarpeellisempi.

”Virhemarginaali kertaantuu eri tavalla lyhyessä puttiliikkeessä kuin isossa svingissä. Metrin tai kahden pituisessa putissa ylimääräinen liikkumavara on varsin vähäinen. Korkean MOI-arvon putterissa lapa ei heilahda yhtä helposti väärään asentoon, vaikka osuma menisikin hieman kärjen tai kannan puolelle. Näin lyönti säilyttää paremmin suuntansa”, Odysseyn myynnistä Suomessa vastaava Mikael Juslin sanoo.

Kannatettava ajatus, jonka lukuisat ammattilaisetkin ovat jossain määrin ostaneet jo puiden ja rautojen osalta.

Anteeksiantava putteri on nykypäivän harrastajalle kuin omiaan. Kiireinen elämänrytmi heijastuu myös golfin harjoitteluun, eikä moni malta treenata kärsivällisyyttä vaativaa puttia ollenkaan. Silloin liikeradalta ei voi edellyttää sellaista toistettavuutta, mikä tekisi puttipelistä tarpeeksi laadukasta.

”Jos putterin avulla pystyy karsimaan reilusti kolmen putin griinejä, on sen hankinta ollut riittävän perusteltua. Onnistumista pönkittää mailan helpompi tähdättävyys. Se kohentaa pelaajan itseluottamusta viheriöllä.”

Kun anteeksiantavuus siirtyi vähitellen draivereista ja väyläpuista rautoihin, alkoivat myös vannoutuneet pienilapaisten mailojen käyttäjät osoittaa kiinnostusta ominaisuutta kohtaan. Täysin ymmärrettävää. Miksi taitavat pelaajat eivät yhtä lailla haluaisi pientä helpotusta vaativille kentille, joilla he tavanomaisesti turnauksiaan pelaavat.

Sevenistä muodostunee ennakkoon ajatellen yksi EXO-sarjan suosituimmista lapamalleista. Kuva: Odyssey Golf

Nyt isokokoiset mallet-putterit alkavat olla miesten huippugolfissa vallankumouksen partaalla, sillä kärkikiertueiden pelaajien kulmaraudoista vähintään puolet ovat jo isolapaisia versioita. Naisten puolella ne ovat saavuttaneet selvemmän niskaotteen blade-lapaisista malleista. Juslinin arvion mukaan LPGA Tourin pelaajista 80 prosenttia käyttää mallet-tyyppistä puttimailaa.

Odyssey lanseerasi vastikään EXO-sarjan, jonka jokaisessa kolmessa mallissa on korkea MOI-arvo. Sarjasta puuttuu kuitenkin pienikokoisemmat blade-versiot, minkä vuoksi osa merkin tallipelaajista tuskin harkitsee tässä vaiheessa putterin vaihtoa.

Uudessa mallistossa on käytetty yhtiön suosittua White Hot -lapainserttiä, jonka materiaali on kovempaa kuin esimerkiksi O-Works-sarjan puttereissa. Näin se antaa selkeämmän palautteen etenkin vaativimmille pelaajille. Insertissä on lisäksi nystyrät, mitkä saavat pallon rullaamaan paremmin viheriön pinnalla.

”Merkin tallipelaajista ainakin Michelle Wie on kertonut ottavansa EXOn käyttöönsä. Ammattilaiset ovat olleet mukana kehittämässä uutuuden inserttiä, joten voisin kuvitella, että miestenkin puolella joku tähtipelaaja teettää pian itselleen Anser-tyyppisen (Pingin kehittämä) pienempikokoisen lavan EXOn runkoon”, Juslin toteaa.

EXO-sarjan putterit ovat tarkasti jyrsittyjä mailoja, joiden valmistuksessa on käytetty arvokkaita materiaaleja. Tämä näkyy myös hinnassa. Malliston puttereiden suositushinta on 399,00 euroa.

Toulon-sarja pitää jatkossakin pintansa Odysseyn puttereiden ykköstuotteena monipuolisemmalla mallistollaan. EXOssa on epäilemättä ainesta, mutta täysveriseksi sarjaa voi kutsua vasta, kun blade-tyyppiset lapamallit saadaan jossain vaiheessa tuotantoon.

Putteria ei kannata ostaa testaamatta

Tuskin mikään toinen maila vaihtaa golfliikkeessä yhtä vaivattomasti omistajaa kuin putteri. Toki tasapainossa oleva putteri tuntuu hyvältä käsissä jo lyöntiasentoon mennessä, mutta pelkästään sen ja esteettisen vaikutelman perusteella mailaa ei kannata vielä hankkia.

Parhaiten tuntuma selviää autenttisissa olosuhteissa puttiviheriöllä. Demopäiviä pitävillä merkeillä on yleensä kattava valikoima yhtiön malleja mukana eripituisine varsineen, jolloin tunnin aiheeseen uhrannut kokeilija varmasti saa selvyyden omista suosikeistaan.

Demopäivillä kävijöiden määrä on hyvistä testausmahdollisuuksistaan huolimatta kokenut Mikael Juslinin mukaan pienen notkahduksen, vaikka tarjontaa on. Callaway/Odyssey järjestää tai on mukana tänä vuonna yli 50 demotapahtumassa.

”Suurin syy kävijöiden määrän pienenemiseen lienee siinä, että melkein kaikilla jälleenmyyjillä on nykyään käytössään TrackMan tai muu mittausanalysaattori. Custom Fit -palvelu onnistuu helposti kyseisellä laitteella, eikä varta vasten tarvitse enää lähteä rangelle kokeilemaan.”

Aitoa puttigriiniä ei silti korvaa mikään. Setin tärkein maila ansaitsee arvoisensa testausolosuhteet.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje