26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Draivereissa jo runsaudenpulaa – huippupelaajatkaan eivät valitse automaattisesti ”pelimiesten” mallia

Moni valmistaja marssittaa heti markkinoille useita eri uutuusmalleja. Titleistin TSi-sarjassa vaihtoehtoja on neljä.

Draivereiden suhteen mailavalmistajat ovat siityneet linjalle, jossa jokaiselle golfarille ei enää tuputeta yhtä ja samaa mallia. Lähes kaikki suuret valmistajat lanseeraavat tällä hetkellä uutuusdraivereistaan samalta istumalta useamman eri version. Kuluttajan kannalta se saattaa vaikeuttaa tarjonnan hahmottamista ja saada pään pyörälle.

Toisaalta ratkaisu on perusteltu. Draiverin ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa paljon varren valinnalla, mutta entistä enemmän huomio kiinnittyy nyt lapaan ja sen ominaisuuksiin. Jakamalla painoa lavassa eri tavoin pystytään lavan ominaisuuksia muokkaamaan huomattavasti. Tämä korostuu draivereiden kohdalla, sillä niiden kookas lapa antaa enemmän liikkumavaraa suunnittelijoille.

Asetelmaa voisi hahmottaa vaikka niin, että siinä missä kovaa lyövälle kilpapelaajalle ei sovi paljon alakierrettä tuottava draiverin lapa, hyötyy hitaammin svingaava harrastaja todennäköisesti juuri sen tyyppisestä lavasta.

Hyvät pelaajat usein myös arvostavat lapaa, joka mahdollistaa lyönnin muokkaamisen, eli eri tyyppisten lyöntien lyömisen, mutta monelle harrastajalle riittää se, että pallon saa toimitettua väylälle mahdollisimman suoraan.

Mutta ei ole niinkään, että kilpapelaajat käyttäisivät automaattisesti juuri heille suunniteltua lapamallia luottomerkkinsä valikoimasta. Alla näkyvät tiedot kaikkien PGA Tourilla kaudella 2019–2020 ja kaudella 2020–21 voittaneiden pelaajien draivereista.

PGA Tourilla voittaneen pelaajan draiveri 2020–2021
MerkkiMalliVoitot
PingG400, G400 Max, G410 LST, G425 LST6
TaylorMadeSIM, SIM25
TitleistTSi2, TSi3, TS33
CallawayEpic Speed, Big Bertha Epic2
CobraKing Speedszone1
PGA Tourilla voittaneen pelaajan draiveri 2019–2020
MerkkiMalliVoitot
TaylorMadeM2, M4, M5, SIM11
Titleist917D2, TS2, TS3, TS411
PingG400, G400 LST, G410 Plus, G410 LST10
CallawayMavrik, Mavrik Sob Zero3
CobraKing Speedszone1

Merkeistä kolme on ylitse muiden: TaylorMade (16 voittoa), Ping (16 voittoa) ja Titleist (14 voittoa). TaylorMaden mallistosta PGA Tourin voittajilla on ollut käytössään kuusi eri mallia. Pingin kohdalla määrä on niin ikään kuusi ja Titleistin kohdalla peräti seitsemän. Callawaylla voittoja on yhteensä viisi, eri malleja näistä neljä.

Mitä tavallinen harrastaja sitten voi oppia tästä? Ainakin sen, että kannattaa testata ahkerasti eri lapoja, vaikka olisikin yhden merkin vankkumaton kannattaja.

Uusimpana vaihtoehtona Titleist toi markkinoille uudet TSi1 ja TSi4 -mallit aikaisemmin lanseerattujen TSi2 ja TSi3 -mallien rinnalle. TSi1 on suunniteltu hitaammin svingaaville harrastajille. Se on erittäin kevyt, jopa 40 grammaa perusdraiveria kevyempi, ja lavassa on erittäin vahva draw-painotus. Kierrettä lapa tuottaa suhteellisen paljon, ja pallon laukaisukulma on korkea.

TSi4 sopii kovaa lyöville pelaajilla. Sen suunnittelussa keskiössä on ollut alakierteen määrän rajoittaminen: lavan painopiste on alhaalla ja edempänä kuin sisarmalleissa. Lapa on hieman pienempi, tilavuudeltaan 430 kuutiosenttimetriä.

TSi1 on siis ennen kaikkea hitaammin svingaaville sopiva malli ja TSi4 kohdennettu taitaville pelaajille. Niiden väliin asettuvat TSi2 ja TSi3 siten, että TSi2 on anteeksiantavampi kuin TSi3. Vaihtoehtoja siis piisaa yhdenkin merkin sisällä. Itselleen sopivin löytyy testaamalla.

Kaikkien mallien suositushinta on 599 euroa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)