23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][40]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Callawaylla ja Titleistillä välinetallissaan 40 prosenttia maailmanlistan top 50 -pelaajista

TaylorMaden sopimuspelaajien määrä on laskenut rajusti, mutta jäljellä oleva joukko on sitäkin kovempi.

Callaway ja Titleist ovat selvästi yleisimmät brändit tarkasteltaessa sitä, minkä merkin kanssa maailmanlistan top 50 -pelaajalla on välinesopimus. Noin 40 prosenttia näistä huippupelaajista ovat laittaneet allekirjoituksensa kahden edellä mainitun yhtiön sopimuspaperiin.

Seuraavina tulevat TaylorMade ja PING, joilla molemmilla on voimassa oleva kontrahti viiden pelaajan kanssa. Srixon on viidentenä neljällä pelaajalla. Cobra, Bridgestone, Honma, Mizuno, PXG ja Wilson kattavat loput, yhteensä seitsemän sopimusta.

Sopimuksettomassa tilassa olevia listalta löytyy yhdeksän, eli 18 prosenttia kaikista top 50 -pelaajista.

Merkille pantavaa on TaylorMaden noudattama nykyinen, aiempaa huomattavasti niukempi sopimuspolitiikka. Merkillä oli vuosikaudet suojissaan kattava joukko huippupelaajia, mutta se esittelee kotisivuillaan nyt vain viiden tähtigolfarin kasvoja.

Joukko on sitäkin vakuuttavampi, sillä koko viisikko mahtuu maailmanlistan tämänhetkiseen kärkitusinaan. Pienenä takaiskuna brändi menetti vuoden alussa Justin Rosen markkinoiden kalleimpiin merkkeihin kuuluvalle Honmalle. Tällä eleellä japanilaisyhtiö haluaa nostaa tuotteidensa tunnettuutta laajemmilla markkinoilla.

TaylorMaden uutta käytäntöä selittänee pitkälti Adidaksen luopuminen brändin omistuksesta vajaat pari vuotta sitten; urheilutekstiilijätti kun ei tunnetusti säästellyt golfdivisioonansa markkinointikustannuksista.

Tuoreimmista värväyksistä Rosen tavoin selkeäksi hankinnaksi voidaan tulkita sunnuntaina Orlandon turnauksen voittaneen Francesco Molinarin siirtyminen Callawayn ”tour-staffiin”. Tämän hetken kuumimpien pelaajien joukkoon kuuluva italialainen käytti aiemmin pääsääntöisesti TaylorMaden välineitä, vaikka ei kuulunutkaan brändin sopimuspelaajien listalle.

Justin Thomas on Titleistin ykköstykki. Kuva: Getty Images

Tilastossa pelaaja on kirjattu merkin tallipelaajaksi, mikäli hän kuuluu yrityksen listalla niin sanottujen brand ambassadorien joukkoon. Useimmiten tällaisen sopimuksen taustalla on vähintään rautamailat. Pelaajilla voi olla erikseen sopimus esimerkiksi puista, putterista, wedgeistä ja palloista, mutta isoa ja näkyvää kontrahtia ei solmita ilman rautoja.

Maailmanlistan kymmenen joukossa eniten on TaylorMaden pelaajia, kannoilla tulevat Callaway ja Cobra kahdella pelaajalla. Top 10:n ainoa sopimukseton tähti on Brooks Koepka, sijoilla 10–20 vapaita agentteja ovat Tommy Fleetwood, Paul Casey ja Patrick Reed.

Heistä Koepka, Fleetwood ja Casey ovat entisiä Niken sopimuspelaajia. Reed puolestaan kuului aiemmin Callawayn talliin. Ainakin kolme ensin mainittua mitä ilmeisimmin kartoittavat mahdollisimman muhkeaa välinediiliä, joskin Caseyn on pitkin talvea huhuiltu testanneen Honman mailoja. Reed sen sijaan on puhunut pidempään sopimuksettomuuden puolesta, voidessaan valita itselleen vapaasti välineitä eri valmistajilta.

Maailmanlistan top 10 -pelaajien välinemerkit

1.Dustin JohnsonTaylorMade
2.Justin RoseHonma
3.Brooks KoepkaEi sopimusta
4.Justin ThomasTitleist
5.Bryson DeChambeauCobra
6.Rory McIlroyTaylorMade
7.Francesco MolinariCallaway
8.Xander SchauffeleCallaway
9.Rickie FowlerCobra
10.Jon RahmTaylorMade

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje