Uutiset | Välineet |
17.4.2018

Amazon haluaa siivunsa golfvälinekaupasta – horjuttaako myös Suomen markkinoita?

Miten käy perinteisten erikoisliikkeiden verkkokaupan nostaessa päätään? Vastaus voi riippua myös kansallisista erikoispiirteistä.

Golfiin kytkeytyviä markkinatutkimuksia tekevä yhdysvaltalainen Golf Datatech on viime aikoina paneutunut muun muassa siihen, kuinka Amazon-verkkokauppa on onnistunut horjuttamaan perinteistä golfvälineiden kauppaa.

Ihmiset kuluttavat verkossa enemmän ja enemmän aikaa, ja entistä enemmän myös rahaa. Ostosten tekeminen käy vaivattomasti työpöydän ääressä tai kotisohvalta, ja tuotteet saapuvat muutaman päivän päästä kotiovelle. Kaiken lisäksi Amazonin kaltainen jättiläinen tekee parhaansa, jotta se algoritmeillaan oppisi tietämään, mitä haluat ja tuomaan sen tarjolle jo ennen kuin osaat pyytääkään.

Verkkokauppa on jo horjuttanut perinteistä tavaratalokauppaa, ja kirjakaupan kaltaiset erikoisliikkeet se on ajanut ahtaalle. Helsingin Sanomatkin nosti jokin aika sitten pääkirjoituksessaan esiin sen, kuinka entistä useampi kuluttaja käy tutustumassa tarjontaan perinteisissä kauppakeskuksissa, mutta palaa sitten kotiin vertailemaan hintoja ja tekemään tilauksen verkossa.

Miltä tilanne näyttää golfvälinekaupassa? Golf Datatechin raportti antaa miettimisen aihetta, vaikka Amazonin kaltainen toimija ei – ainakaan toistaiseksi – voi tarjota sellaista yksilöllistä palvelua, jota esimerkiksi mailojen huolellinen räätälöinti vaatii.

Perinteistä kivijalkakauppaa tekevien on panostettava henkilökohtaiseen palveluun.

Golf Datatech haastatteli vuoden 2017 viimeisen neljänneksen aikana 1200 golfin aktiiviharrastajaa. Näistä yli 73 % oli asioinut Amazonissa vähintään kerran elämässään, ei välttämättä golfiin liittyen. Useimmat golftuotteita verkkokaupasta hankkineet olivat aikeissa toimia samoin jatkossakin. Mukavuus oli tärkein syy verkkokaupan puoleen kääntymiseen, hintaakin tärkeämpi.

Valtaosa hankinnoista kohdistui pallojen, hanskojen ja kenkien kaltaisiin kulutustavaroihin sekä tekstiileihin. Palloja on helppo ostaa kerralla isompikin määrä, eikä hanskojen tai kenkien kaltaistenkaan tuotteiden sovittamiseen ole välttämättä tarvetta, ainakaan silloin kun valmistajana pysyy tuttu ja istuvuudeltaan hyväksi havaittu merkki. Ja hätätapauksessa voi aina turvautua palautusoikeuteen.

Hyvä uutinen yhdysvaltalaisittain on se, että mailojen osuus golfvälinekaupan noin 2,35 miljardin dollarin volyymistä on pyöreät 55 %. Ainakaan hinnakkaimpia mailoja kovin moni ei uskalla tai halua ostaa kokeilematta. Yhä useampi haluaa myös varmistaa mailojen toimivuuden yksilöllisen räätälöinnin avulla.

Suomalaiset golfliikkeet myyvät monia tuotteita jopa edullisemmin kuin suuret toimijat maailmalla.

Golf Datatechin pääosakkaisiin lukeutuva John Krzynowek kehottaa golfvälinekaupan toimijoita jatkuvaan hereilläoloon omien asemien säilyttämiseksi.

”Perinteistä kivijalkakauppaa tekevien on panostettava henkilökohtaiseen palveluun ja kyettävä tarjoamaan jotain muutakin kuin pelkkiä starndardituotteita, ja kilpailukykyiseen hintaan.”

Suurimmat haasteet Suomessa toisaalla

Golf Centerin toimitusjohtaja Marko Paski on seurannut pitkään välinekaupan kehittymistä Suomen markkinoilla. Hänen mukaansa eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten verkkokauppojen alalle vuosikymmenen vaihteen molemmin puolin heittämään haasteeseen on jo vastattu. Fokus on nyt omassa tekemisessä ja kotimaan sisäisessä kilpailussa, joka on tuonut hinnat hyvinkin kilpailukykyiselle tasolle.

”Suomalaiset golfliikkeet myyvät monia tuotteita jopa edullisemmin kuin suuret toimijat maailmalla. Sitä paitsi kotimaiset verkkokaupat alkavat olla teknisesti hyvin kehittyneitä.”

Verkkokaupan lainalaisuuksiin kuuluu Paskin mukaan se, että kauppaa tehdään hyvin hintavetoisesti, tarjoukset edellä. Menekkituotteita löytyy kaikista tuoteryhmistä.

Suurimman haasteen välinekaupalle Suomessa heittää Paskin mukaan sesongin lyhyys, ei rajojen ulkopuolelta tuleva kilpailu.

”Jälleenmyyjille alkaa heti tulla paineita, jos kauden aloitus esimerkiksi viivästyy.”

Oikeita päätöksiäkin on osattava tehdä.

”Vaikka kyse on myymisestä, niin ostaminen on tässä työssä kaikkein vaikeinta. Pitäisi pystyä ennakoimaan kysyntä ja varaamaan tavaraa riittävästi, mutta ei liikaa. Kuumimpien tuotteiden kohdalla vaarana on aina se, että tavara pääsee loppumaan. Varastojen täydentäminen ei kovan maailmanlaajuisen kysynnän vallitessa niin vain onnistu, ei ainakaan ilman pitkää viivettä.”

Onnistuneen valikoiman, hyvän palvelun ja oikean hinnan ohella Paski pitää sijantia ja uudenlaisia toimintatapoja keskeisinä menestystekijöinä.

”Mekin mietimme lähes päivittäin, mitä uutta vielä voisi keksiä. Itse asiassa mielenkiintoisia asioita on nytkin kehitteillä. Oli silmiä avaava kokemus vierailla äskettäin Kalifornian Carlsbadissa alan suurimpiin kuuluvien toimijoiden tulevaisuuden visioihin tutustumassa.”

Golf Center etsii TAGin lippulaivaliikkeessään jatkuvasti uusia tapoja asiakkaan palvelemiseksi ostotapahtuman yhteydessä. Mailoja räätälöitässä palloja voidaan lyödä harjoituskentälle sisätiloista.

Moni kuolemaan jo tuomittu kirjakauppa on maailmalla noussut uudestaan jaloilleen onnistuttuaan herättämään uudenlaista kysyntää. Nyt asiakkaat tulevat paikalle keskustelemaan, jakamaan kokemuksia ja tunteakseen olevansa osa samanhenkisten yhteisöä – ja ostamaan kirjoja kohtaamisten innostamina.

Olisiko tässä yksi tulevaisuuden visio myös golfvälinekaupalle? Liikkeiden yhteyteen tulleet simulaattorit ovat jo yksi avaus tähän suuntaan.

Teksti: Janne Tarmio

Kommentit

Kappas, alokasmainen lapsus. Olisiko sellainen ”harjoittelemattomuusvirhe”, joiksi kuopukseni opettaja ala-asteella tapasi kutsua huolimattomuusvirheitä. Kiitos kommentista, virhe on nyt korjattu.

Tuskinpa golfvälinekaupan volyymi on USAssa noin 2,35 biljoonaa dollaria.
Sehän oli 2,35 tuhatta miljaridia dollaria eli on tainnut tulla käännösvirhe.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.