16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Älä tuijota raudan tyyppiä tai lapaa – sopiva maila löytyy muilla perusteilla

Custom fitiin perustuvan testin tulos kertoo, että toimivimmat raudat löytyvät usein jostain muusta kuin ”omalle pelitasolle” tarkoitetusta kategoriasta. Suomalaisasiantuntija vahvistaa asian.

Markkinoilla oleva erilaisten rautamailatyyppien määrä saattaa aiheuttaa pelaajissa hämmennystä. Monen mieltä myös askarruttavat erilaiset kysymykset, kuten: saavatko isolapaisimmat raudat todellakin pallon nousemaan korkeammalle ja lentämään pidemmälle kuin paremmille pelaajille tarkoitetut kompaktit raudat?

Sekin mietityttää, perustuuko erilaisten rautatyyppien tarjoamat hyödyt siihen, minkä tasoinen pelaaja niitä käyttää?

Selvittääkseen muun muassa nämä kysymykset, Golf Digest tilasi yhdysvaltalaiselta mailojen räätälöintiin eli custom fitiin erikoistuneelta, 39:ää toimipistettä hallinnoivalta Club Champion -ketjulta testin.

Testissä eritasoiset pelaajat (matala, keskiverto ja korkea tasoitus) kokeilivat kolmeen pääryhmään luokiteltavia, kompakteja kilpapelaajan rautoja, standardeja isolapaisia rautoja sekä erittäin anteeksiantavia suurilapaisia rautoja.

Testi paljasti custom fitin hyödyllisyyden. Kun jokainen golfari sai käteensä itselleen sopivimman tyyppiset raudat, pituushyöty oli paremmilla pelaajilla 11 metriä ja kierrostuloksensa noin 90 lyönnin tuntumaan pelaavilla reilut 16 metriä.

Korkeammalla tasoituksella pelaavat tavoittivat suurimman edun löydettyään sopivat raudat, mutta kysymys ei ole pelkästään pituudesta. Tarkkuuden ja pituuden optimaalinen yhdistelmä saattoikin löytyä itselle ”suunnatun” rautakategorian ulkopuolelta.

Club Champion -ketjun perustaja Nick Sherburne uskoo, että custom fit voi testituloksen myötä aiheuttaa olennaisen muutoksen pelaajien välinevalintoihin liittyvissä asenteissa.

”Me emme lokeroi pelaajaa tiettyjen rautojen käyttäjäksi hänen tasoituksensa perusteella. Kysymys on siitä, minkälaiset mailat toimivat itse kullakin parhaiten”, hän sanoo.

Eniten olen kiinnostunut pelaajan svingistä ja lyönnistä, enkä tavallisesti edes kysy pelaajan tasoitusta.

Toisin sanoen, testaamisesta voidaan puhua vasta, kun testattavana on useamman kuin yhden kategorian rautamaila. Johtopäätöksenä, yhdenkään pelaajan ei kannattaisi perustaa valintojaan olettamuksiin, vaan olla avoin erilaisille vaihtoehdoille.

Golf Centerissä custom fit -osastolla työskentelevä Christoffer Reingoldt on tehnyt edellä mainitun testin kaltaisia havaintoja omassa työssään.

”On iso virhe valita raudat pelkän ulkonäön perusteella, se on todellista hakuammuntaa. Itse lähden custom fitissä liikkeelle aina pelaajakohtaisesti. Eniten olen kiinnostunut pelaajan svingistä ja lyönnistä, enkä tavallisesti edes kysy pelaajan tasoitusta”, Reingoldt sanoo.

Rautoja ei kannata ostaa suoraan hyllystä. Custom fit on ainoa oikea keino selvittää, minkälaiset mailat sopivat parhaiten omaan peliin. Kuva: Getty Images

”Luonnollisesti silläkin on valintasuosituksen kannalta merkitystä, kuinka paljon golfari harjoittelee ja pelaa, ja minkälaiset tavoitteet hänellä on kehittyä lajissa.”

Kun lopullinen suositus alkaa olla selvillä, asiakas voi olla tuloksen kannalta yllättynyt.

”Usein käy niin, että – esimerkiksi taitojensa perusteella – ’players-rautaa’ itselleen kaavaillut pelaaja päätyy isolapaisempiin mailoihin. Numeroissa on totuus; raaka data kertoo yksiselitteisesti, minkälainen rauta toimii testattavalla parhaiten.”

Toisinaan mailaräätälöintiin tuleva golfari kertoo kokeilleensa ystävänsä uusia hyväntuntuisiksi havaitsemiaan rautoja rangella.

”Vaikka pelaaja olisi tällaisen kokeilun perusteella valmis hankkimaan itselleen samanlaiset mailat, löytyy hänelle custom fit -prosessin edetessä usein vielä toimivammat raudat jostain muusta kategoriasta.”

Isolapaiset raudat ovat yleistymässä paremmillakin pelaajilla. Siitä huolimatta monet taitavat golfarit vierastavat tämäntyyppisten mailojen lavan paksua ylälinjaa ja/tai leveää pohjaa. Jotkut eivät edes haluaisi kokeilla ”game improvement” -rautoja, saati laittaa niitä omaan bägiinsä.

”Mailan toimivuutta ei voi tuomita ulkonäön tai rakenteensa perusteella. Custom fit paljastaa pelaajalle usein mielenkiintoisia asioita. Valinnassa svingillä on suurin merkitys. Sillä ei ole merkitystä, kuinka matala tasoitus on, tai miten monta pelivuotta pelaajalla on takanaan.”

Kommentti: Välineteknologia on tehnyt golfarin ”elämästä” vuosi vuodelta helpompaa. Tänä päivänä isolapaisiin rautoihin saa yhtä laadukkaat, etenkin parempien pelaajien arvostamat, tarkkuusominaisuudet kuin muutaman vuoden takaisiin lippulaivamalleihin. Kun tähän yhdistetään vielä pituus, puhutaan mailasta, joka istuu yhtä hyvin ammattilaisen kuin aktiivisen klubipelaajan käteen.

Golf itse ei ole pohjimmiltaan muuttunut ollenkaan. Se on edelleen yksi vaikeimmista pallopeleistä, joten jokaisen kannattaa ottaa kaikki hyöty omien suoritusten edistämiseksi sieltä, mistä se on helpoiten saatavissa − itselleen sopivimmista välineistä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje