Wentworth Clubilla pelataan BMW PGA Championship toukokuussa. Kuva: Getty Images
Maailmalta | Uutiset |
1.2.2016

Wentworthin jäsenet haastamassa klubin uudet kiinalaisomistajat oikeuteen

Englannin Surreyssa, Lontoon lounaislaidalla sijaitseva Wentworth Club nousi laajasti otsikoihin vuonna 2014, kun kiinalaisomisteinen Reignwood Investement Group osti Euroopan Kiertueen kotinakin tunnetun perinteisen klubin 135 miljoonalla punnalla.

Noin vuoden verran uusi omistaja punoi juoniaan tulevan varalle ja syksyllä 2015 se ilmoitti, mitä tuleman piti.

Reignwood Groupin suunnitelmissa rakentaa maineikkaasta kentästä harvojen ja valittujen – ja ennen kaikkea upporikkaiden – golfareiden eliittikerho. Tavoitetta ei muotoiltu näin suorasanaisesti, mutta uusi jäsenpolitiikka on suorasukaisuudessaan paljon puhuvaa.

Jos pelaaminen Wentworthissa ei ole ollut halpaa tähänkään asti, on lystin kustannus nousemassa täysin toisiin sfääreihin: nykyisten jäsenten on haettava jäsenyyttä uudestaan, jaossa on 800 paikkaa, kun jäseniä on tällä hetkellä 4000.

Lisäksi halukkaiden on maksettava 100 000 punnan debentuuri, ja vuosimaksukin tuplaantuu 16 000 puntaan.

Moni jäsenistä, joihin lukeutuvat mm. Ernie Els ja Sir Nick Faldo, asuu klubin lähialueella. Jäsenistö ei arvattavastikaan ole hyväksynyt uuden omistajan suunnitelmia vaan ryhtynyt vastahyökkäykseen alueen asukasyhdistys Wentworth Residents Associationin (WRA) kautta.

Osa nykyjäsenistä on jo saanut tarpeekseen, etsinyt itselleen uuden paikan pelata golfia ja muuttanut pois alueelta.

WRA on pyrkinyt löytämään ratkaisun neuvottelemalla Reignwood Groupin kanssa. Tulosta ei ole syntynyt ja se on ilmoittanut olevansa valmis hakemaan asiaan ratkaisua oikeudessa. Asiaa on käsitelty diplomaattipiireissäkin Kiinan Britannian suurlähetystöä myöten.

WRA vetoaa 50 vuotta vanhaan sopimukseen, jossa luvataan pitää huolta Wentworthin erityisluonteesta myös tulevaisuudessa. WRA katsoo, että toteutuessaan uusi jäsenpolitiikka muuttaisi klubin luonnetta merkittävästi.

WRA:n lakimiehet ovat tutkineet myös Kiinan lakeja, joissa mm. kiellettiin viime vuoden lopulla Kommunistisen puolueen jäsenten liittyminen golfseuran jäseniksi, ja he sanovat uuden jäsenpolitiikan olevan ristiriidassa niiden kanssa.

”On traagista, että tilanne on niin vihamielinen, ettei asiaan ole saatu reilua ja kohtuullista ratkaisua vaikka sellainen olisi täysin mahdollista löytää. Olemme tehneet ehdotuksen jäsenpolitiikasta, jota noudattamalla suurin osa nykyjäsenistä ei vieraantuisi seurasta, mutta omistajat tuntuvat hylkäävän ehdotuksemme suoralta kädeltä”, WRA:n puheenjohtaja Eric Leon sanoo.

Wentworth on näytellyt isoa roolia golfin historiassa ja nyt se saattaa piirtää suuntaviivoja myös tulevaisuuteen. Niin golf kuin talouskin kasvavat Aasiassa huomattavan nopeasti. Kun aasialaiset sijoittajat etsivät golfiin liittyviä sijoituskohteita vanhalta mantereelta, uhkaavat perinteet ja kulttuurihistoria joutua voitontavoittelun ylikävelemiksi, näin ainakin Wentworthin kohdalla.

Mikäli oikeuteen mennään, on luvassa jonkinlainen ennakkotapaus siitä, miten rajoittamaton on omistajan valta.

Sami Sarpakunnas

Teksti: Sami Sarpakunnas

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.