26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Viva Las Vegas – Elina Saksa seuraa Adam Scottin jalanjälkiä

Elina Saksan ura jatkuu University of Nevadan väreissä. Kuva Juha Hakulinen.

Pelinsä täysin uudelle tasolle nostanut Elina Saksa kertoo, mistä tämän kauden huippuotteet ovat löytyneet.

Unelmat ja haaveet ohjaavat elämää. Jossain vaiheessa niistä tulee myös tavoitteita, joita kohti ponnistetaan. Elina Saksa, 18, on nuoresta tytöstä asti haaveillut opiskelusta Yhdysvalloissa, ja etenkin maan länsiosissa. Loistavasti sujuneen alkukauden – kaksi voittoa ja yksi kakkostila Finnish Tourilla, yksi voitto Finnish Junior Tourilla ja seitsemäs sija tyttöjen Saksan avoimissa – jälkeen Saksan sähköpostiin on tulvinut yhteydenottoja eri yliopistoilta, jotka ovat havitelleet Aura Golfin kasvattia riveihinsä.

Loppusuoralla Saksalla oli enää kaksi vaihtoehtoa jäljellä, ja tällä kertaa Pohjois-Carolinassa sijainnut huippuyliopisto jäi nuolemaan näppejään, kun Saksa pitkällisen pohdinnan jälkeen päätti tarttua University of Nevadan (UNLV) tarjoukseen. Elokuussa 2019 Saksa aloittaa opinnot Las Vegasissa sijaitsevassa koulussa, jonka maineikkaassa golfjoukkueessa ovat pelanneet muun muassa Masters-voittaja Adam Scott ja PGA Tourin kestomenestyjä Charlie Hoffman.

Koulun valinnassa on monta asiaa, joita pitää puntaroida, ettei tule tehtyä hätiköityjä ratkaisuja. UNLV:n golfjoukkue on 1-divisioonan kärkipään kouluja, ja akateemisellakin puolella koulu vastasi Saksan toiveita.

”Koulun fasiliteetit golfpuolella ovat aivan huikeat. Pääsemme harjoittelemaan myös Butch Harmonin kanssa”, Saksa innostuu ja kehuu myös samalla tulevan koulunsa valmentajat, joiden kanssa hän on jutellut tiiviisti puhelimessa.

Aivan kylmiltään Saksa ei Nevadan helteisiin ole lähdössä, sillä hän on aiemminkin opiskellut Yhdysvalloissa. Hän opiskeli vuoden Tennesseessä high schoolissa, joka valmistaa nimenomaan yliopistoelämään. Päivärytmi oli sama kuin yliopistossa tulee olemaan, ja se oli Saksan mieleen.

Opiskelunsa aina tunnollisesti hoitaneelle ja kouluun panostavalle Saksalle elämä Las Vegasissa ei tule olemaan pelkkää golfia, vaan yliopistotutkinto on yhtä tärkeässä roolissa.

”Siellä on todella hyvä bisneskoulu, ja sivuaineena haluaisin opiskella molekyylibiologiaa. Tykkään biologiasta todella paljon”, tulevan syksyn ja ensi kevään aikana ylioppilaskirjoituksensa Kerttulin lukiossa Turussa hoitava Saksa kertoo.

Aura Golfin lähipelialueet ovat tulleet Saksalle tutuiksi vuosien varrella. Kuva Juha Hakulinen.

College golf -ajan jälkeen Saksan suunnitelmissa ovat LPGA:n karsinnat ja siirtyminen ammattilaisgolfin puolelle. Saksalla on myös pitkän tähtäimen suunnitelmia golfin ulkopuolella.

”Haluan jatkaa opintoja vielä Las Vegasin jälkeenkin. Minulla on viime aikoina ollut unelma lääkärin ammatista. Ehkä sitten golfuran jälkeen. En halua olla se, joka pelaa vielä seitsemänkymppisenä senior touria, vaan haluan tehdä jotain muutakin. Totta kai golf on se ykkönen tällä hetkellä, mutta haluan että on hyvä plan B”, kypsästi elämää katsova Saksa sanoo.

”Golf on kuin elämä pähkinänkuoressa”

Yhdeksänvuotiaana golfin aloittanut Saksa on pelannut puolet elämästään golfia. Mitä golf on sitten tuonut nuoren turkulaisen elämään?

”Olen saanut laajan skaalan tunteita. Olen sitä mieltä, että golf on kuin elämä pähkinänkuoressa – tulee ylämäkiä, alamäkiä, pettymyksiä ja onnistumisia. Ja välillä sitä pitää tehdä, vaikka siitä ei niin tykkäisikään. Golf on kyllä opettanut todella paljon”, Saksa tiedostaa.

Aura Golf on monen huippupelaajan kotiseura, myös Saksan. Kuva Juha Hakulinen.

Vaikka golf on Saksan elämässä suuressa roolissa, hän ehtii ja ennen kaikkea haluaa tehdä muutakin kuin vain pelata ja harjoitella golfia. Monipuolinen urheilu on aina kuulunut hänen elämäänsä. Jääkiekko, jalkapallo ja koripallo ovat lähellä Saksan sydäntä. Eikä kavereita sovi tietenkään unohtaa.

”Istuu vain kavereiden kanssa iltaa, niin se on todella rentouttavaa. Minun parhaat kaverit ovat golfpiireistä. Ehkä se tulee siitä, että olemme niin samanhenkisiä. Mutta kun olemme istumassa golftyttöjen kanssa iltaa, niin me pystymme unohtamaan golfin ja puhumme ihan muista asioista. Pojat yleensä mallailevat svingejään sielläkin”, Saksa nauraa.

Golfin kautta Saksa on myös löytänyt rinnalleen toisen golfarin, Santeri Lehesmaan. Kaksi vuotta yhdessä ollut golfpariskunta suuntaa viereisiin osavaltioihin, sillä Lehesmaa aloittaa oman yliopistourakkansa Arizonan yliopistossa jo tulevana syksynä. Saksa sanoo kuitenkin pontevasti, ettei poikaystävän koululla ollut mitään tekemistä hänen kouluvalinnassaan, vaan hän teki päätöksen puhtaasti golfin ja koulun ehdoilla. Mutta ei kuuden tunnin ajomatkan päässä opiskelevasta kumppanista varmasti haittaa ole, kun Saksa vuoden päästä Amerikkaan suuntaa.

Umpisolmu aukesi

Yö ja päivä ovat toistensa vastakohtia. Samanlaista vertausta voisi käyttää, kun vertaa Elina Saksan viime ja tämän kauden peliesityksiä, sen verran isosta muutoksesta on kyse. Kausi 2017 oli eräänlainen aallonpohja Saksan tähänastisella uralla. Hän oli sitä ennen ollut aina Suomen ja Euroopan huipulla omassa ikäluokassaan, mutta yhtäkkiä peli ei ottanutkaan kulkeakseen.

Saksa pelasi viime kaudella viisi Finnish Junior Tourin kilpailua, joista hän voitti yhden. Se oli kauden ainoa ykköstila. Aikuisten peleissä Finnish Tourin puolella Saksan parhaaksi sijoitukseksi jäi Vuosaaren finaalissa saavutettu kuudes tila. Par-tuloksen alittaminen oli silkka harvinaisuus viime kesän kilpailuissa.

Tällä kaudella tuloslistaa ei ole tarvinnut kovin kauaa selata ennen kuin Saksan nimi on tullut vastaan. FT:llä hänen kierroskeskiarvonsa on alkukauden kolmessa kilpailussa ollut 71,8 lyöntiä. Hurjinta meno oli NRG Openissa Nokialla, jossa Saksa taisteli kynsin hampain kilpailun voitosta Ursula Wikströmiä vastaan, mutta hävisi niukasti lyönnillä. Viimeisen kierroksen hän tykitti kahdeksan birdien siivittämänä tulokseen 66.

Saksan toinen Finnish Tour -voitto tällä kaudella tuli Vuosaaresta. Kuva Juha Hakulinen.

Kun Saksa kääntää ajatuksensa viime kauteen, hän näkee koko kesän kestäneessä alavireessä myös positiivisia puolia.

”Viime kausi oli aika rankka. Nyt olen hiljalleen ymmärtänyt syitä, miksi pelasin niin huonosti. Sitä edellinen kausi oli hyvä, ja olin siihen asti ollut niin sanotusti huipulla. Sitten tuli eräänlainen pohjanoteeraus, niin aloin arvostamaan tätä peliä enemmän, ja nyt tiedostan paremmin, että peli on tällaista ylös-alas-liikettä. Pohjallakin pitää käydä, niin voi nousta taas korkeammalle”, Saksa paketoi viime kautensa.

Saksan peli teki talven aikana täyskäännöksen, ja suurin syy siihen löytyy pääkaupunkiseudulta, kun Saksa viime syksynä liittyi Selänne & Piltz Golf Academyyn. Mika Piltzin svingiopeilla ja Jouni Bergdahlin valvovan silmän alla tehdyt fysiikkaharjoitukset ovat tuoneet Saksan peliesitykset aivan uuteen kukoistukseen.

”Tein kaksi muutosta viime kauden jälkeen: Mika otti vastuun svingivalmennuksesta ja Pärre (Bergdahl) fysiikasta. Nämä kaksi henkilöä ovat suurin syy, miksi pelaan nyt hyvin”, Saksa sanoo kiitollisena.

”Pärren kanssa olemme tehneet todella hyvää työtä fysiikkapuolella, ja akatemian kanssa on mukava harjoitella, kun on hyvä porukka siinä ympärillä. Ja Mika osaa hommansa niin hyvin, että sieltä kun käsky käy, niin tietää, että nyt tehdään!”

Ennen uhkapelikaupunkiin muuttamista Saksalla on kuitenkin vielä monta ponnistusta edessään niin koulu- kuin golfmaailmassakin. Ensimmäinen ponnistus ovat juuri nyt Ruotsissa pelattavat tyttöjen EM-joukkuekilpailut, joissa Saksa on Suomen ykköspelaaja. EM-kilpailujen jälkeen Saksaa odottaa todella upea viikko.

”Ensi viikolla pelaan lyöntipelin SM-kilpailuissa kotikentälläni Aura Golfissa”, Saksa iloitsee ja lisää vielä lopuksi, että muita kesän isoja kilpailuja hänen kalenterissaan ovat Erkko Trophy, Finnish Tourin finaali ja tyttöjen Britannian avoimet mestaruuskilpailut.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje