26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Veropäätökset pelottavat ja ilahduttavat golfalalla

Golfiin kytkeytyvistä veropäätöksistä kohistaan molemmin puolin Atlantia.

Donald Trumpin toimet lainsäädännön rintamalla ovat herättäneet runsasta keskustelua. Ja herättävät edelleen, myös golfissa.

Moni pitää varsin ironisena sitä, että Trump, merkittävä golfvaikuttaja, allekirjoitti joulukuussa verolain, joka vetää mattoa bisnesgolfin jalkojen alta. Yritykset eivät enää voi vähentää pelaamiseen liittyviä kuluja, jos isännöivät asiakkaitaan golfkentällä.

PGA of Americaa aikoinaan johtanut Ted Bishop palautti mieleen, kuinka golfala kärsi jo 1990-luvulla, kun 100 prosentin vähennyskelpoisuus pudotettiin puoleen. Nyt vietiin siis loputkin.

Kenttäyhtiöiden järjestön puheenjohtajana toiminut Linda Rogers oli Bishopin kanssa samoilla linjoilla.

”1990-luvun leikkaukset löivät ensitahdit golfbisneksen kurjistumiselle. Uusi veropäätös tulee uskoakseni olemaan golfille todella vahingollinen.”

Kun Yhdysvalloissa kiristellään hampaita, Ruotsissa juhlitaan. Siellä korkein hallinto-oikeus teki Ruotsin Golfliiton pitkään kestäneen kampanjoinnin päätteeksi päätöksen, jonka mukaan golf sai niin sanotun friskvård-statuksen. Käytännössä golfin hyödyllisyys ennaltaehkäisevän terveydenhoidon näkökulmasta tunnustettiin. Samalla golf nousi verotuksessa vähennyskelpoisten lajien joukkoon.

Toistaiseksi on epäselvää, mitä päätös loppujen lopuksi tulee tarkoittamaan. Vähennyskelpoiseksi määriteltiin nimittäin vain pelaaminen ”pay and play” -kentillä sekä rangeharjoittelu. Verottaja tarkoittanee sellaista pelaamista, joka ei edellytä sen paremmin jäsenyyttä kuin vakiintuneita taitojakaan.

Osa seuroista on reagoinut nopeasti. Suunnitteilla on esimerkiksi paketteja, joilla yritykset voivat tarjota henkilökunnalleen pelimahdollisuuksia par 3 -kentillä.

Ruotsin Golfliitto voitti taistelun, mutta ei vielä koko sotaa. Lobbausta täytyy edelleen jatkaa.

Suomessa voimme myhäillä tyytyväisenä ja muistaa, että golfia on jo pitkään voinut harrastaa verottomana työnantajan tarjoamana liikuntaetuna. Taustalla on linjanveto, joka mukaan golf on yksi suomalaisten yleisesti harrastamista ”tavanomaisista liikuntamuodoista”. Ruotsissa golf on sen sijaan tähän asti rinnastettu purjehduksen ja ratsastuksen kaltaisiin yleensä merkittäviä investointeja tai muita kuluja vaativiin lajeihin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje