23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Valmentajat varuillaan – häirintäkeskustelu vaikuttaa jo golfopetukseen

Golfvalmentajien koulutuksessa keskustellaan fyysisen tilan loukkaamattomuudesta. Kuva rtf123

Tämän hetken nimekkäimpiin golfvalmentajiin lukeutuva Pete Cowen sanoo, että ei enää uskalla ohjata naisia työssään.

Daily Telegraphin golfkirjeenvaihtajana vuonna 1997 aloittaneesta Lewine Mairista tuli aikoinaan ensimmäinen urheiluun keskittynyt erikoistoimittaja Englannin valtalehdissä. Taustalla oli edustustehtäviä Englannin tyttöjen ja naisten maajoukkueissa. Ammattilaisuuttakin Mair ehti maistaa.

Nykyisin Mair nostaa säännöllisesti esiin ajankohtaisia aiheita Global Golf Postin kolumnistina. Tuorein kirjoitus sivuaa kuumana käyvää keskustelua seksuaalisesta häirinnästä – tai pikemminkin sitä, kuinka sellaiselta voisi golfopetuksessa välttyä.

Mair on jututtanut huippuammattilaisia valmentavaa Pete Cowenia, joka sanoo vastanneensa kieltävästi monien naispelaajien yhteistyöaloitteisiin häirintäsyytteiden pelossa. Tekosyyksi hän on ilmoittanut ajanpuutteen.

”Kaikki tämä poliittinen korrektius, josta päivittäin kuulemme on monin tavoin hyväksi, mutta naisten urheilulle ja erityisesti naisten golfille se on huono uutinen.”

”Vaikka syyttömyys olisi kyetty osoittamaan, valmentaja on saanut tahran, jota ei enää saa pyyhittyä pois.”

Cowen kertoi Mairille ohjaavansa valmennettaviaan tavalla, johon kuuluu olennaisena osana sen näyttäminen, missä asennossa kehon svingin eri vaiheissa tulisi olla. Se ei onnistu ilman fyysistä kontaktia.

”Tässä ajassa tuollaista riskiä ei enää voi ottaa tyttöjen kansa. Joku voisi sanoa, että minä koskin hänen lanteitaan sopimattomalla tavalla tai jotain vastaavaa. Pian asiasta kohistaisiin sosiaalisessa mediassa. Kun tuollainen syytös saa siivet, sitä ei enää mikään pysäytä.”

Cowen sanoo kuulleensa monista edellä kuvaillun kaltaisista tapauksista. Hän myöntää, että syytteissä seksuaalisesta häirinnästä voi satunnaisesti olla perääkin. Mutta syyttömätkin ovat joutuneet kärsimään.

”On lukemattomia tapauksia, joissa valmentaja on sataprosenttisen syytön. Surullista on, että vaikka syyttömyys olisi kyetty osoittamaan, valmentaja on saanut tahran, jota ei enää saa pyyhittyä pois.”

Pahimmassa tapauksessa valmentajalle voi käydä kuin pidetylle miespuoliselle päiväkotiohjaajalle Thomas Vinterbergin Jahti-elokuvassa. Kun epäluulon siemen on kylvetty, siitä kasvaa nopeasti verkko, josta ei enää pääse irti, vaikka kuinka rimpuilisi.

Yhdysvalloissa vaikuttava David Leadbetter sanoo ymmärtävänsä Cowenin huolen.

”Ajat ovat muuttuneet. Maailmassa tapahtuu paljon hassuja asioita, ja siksi on järkevää edetä valmennustyössäkin harkitun varovaisesti.”

Leadbetter nostaa esiin sellaisenkin mahdollisuuden, että oppilaan on jatkossa allekirjoitettava jonkinlainen suostumuspaperi yhteistyötä aloitettaessa.

PGA jo reagoinut Britanniassa

Britannian PGA on jo ottanut asian huomioon omissa ohjeissaan. Opetusta suositellaan annettavaksi vain julkisissa tiloissa ja valmentajia kehotetaan aina kertomaan aikeistaan fyysisen kontaktin edellä.

”Valmentaja voi esimerkiksi kysyä onko okei, että näytän kuinka lantio voisi toimia paremmin”, sanoo Alison Nicholas, valmentajaksi kouluttautunut entinen naispuolinen huippupelaaja. Hän myös kertoo monen golfin parissa tekemisissä olevan fyysisen valmentajan ja fysioterapeutin painivan samanlaisten huolten kanssa.

Teemu Laakso Suomen PGA:sta sanoo, että kotimaisessa koulutuksessa asiaan ei vielä ole varsinaisesti puututtu. Nelosvaiheen valmentajakoulutuksesta nykyisin vastaava Henrikki Tolonen kuitenkin uskoo asian tulevan luontevasti esiin valmentajan ja valmennettavan välisestä kunnioituksesta puhuttaessa.

”Koulutuksessa paneudutaan muun muassa siihen, kuinka pelaajan ja valmentajan välinen yhteys luodaan ja siihen, mikä on sopivaa ja mikä ei. Tilan loukkaamattomuus on yksi esille otettavista asioista.”

Laakso ja Tolonen muistuttavat, että etenkin lasten ja nuorten ohjaaminen on maailmalla jo hyvinkin säädeltyä. Siitä saatiin golfissa hyvä esimerkki keväällä 2007, jolloin Georgian yliopiston naisjoukkueen päävalmentaja vapautettiin tehtävistään juuri ennen kauden päätapahtumaa. Myöhemmin kävi ilmi, että vuoden valmentajaksi vastikään valitun Todd McCorklen potkujen taustalla oli sopimaton käytös. McCorkle oli tehnyt huomautuksia suojattiensa rintaliiveihin ja alusasujen väriin liittyen ja näyttänyt opiskelijoille epäsiveelliseksi luonnehditun videon.

Seksuaalisen häirinnän teema nousi äskettäin esiin myös, kun USGA piti kiinni aikomuksestaan viedä U.S. Women’s Open Trump Nationalin kentälle. Monen kriitikon mielestä kattojärjestöllä olisi ollut oiva mahdollisuus ilmaista vastalauseensa Donald Trumpin naisia halventaville kommenteille ja ainakin ottaa asiaan kantaa kilpailun edellä. Lehdistötilaisuudessa asiasta kuitenkin pyynnöistä huolimatta vaiettiin täysin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

    golftintti says:

    Kaikki minua opettaneet pro:t ovat aina kysyneet, onko ok, että tulen lähelle, ohjaan koskettamalla jne. Kun asia on heti sovittu, ei mikään tilanne ole tuntunut ahdistavalta tai ikävältä. Vaikka siis Teemu Laakson mukaan asiaan ei ole vielä puututtu, ovat omalle osalleni ainakin sattuneet fiksut pro:t, enkä ole pelikaverieni kanssa opetuksesta tai kursseista keskustellessa koskaan kuullut ensimmäistäkään mainintaa epämiellyttävistä tilanteista.

    johto says:

    Miehet valmentavat miehiä ja naiset naisia, ei synny puheita häirinnän tä.
    Ja parempi että me miehet emme ota naisia samaan ryhmään pelaamaan, ja istumme klubilla omissa pöydissä, niin ei synny puheita häirinnäsä.