Uutiset |
12.3.2018

Uudet golfsäännöt julkistettiin – merkittäviä muutoksia aiempaan ehdotukseen verrattuna

Uudet golfsäännöt astuvat voimaan ensi vuoden alusta. Käy tutustumassa jo nyt.

R&A ja USGA paljastivat tänään maanantaina uusien golfsääntöjen sisällön. Säännöt astuvat voimaan vuoden 2019 alusta. Voit tutustua niihin täältä.

Säännöt on viimeistelty maaliskuun aikana sen palautteen pohjalta, jota golfia hallinnoivat tahot pyysivät kaikilta golftoimijoilta aiempaan ehdotukseensa.

Sääntöjen nykyaikaistaminen aloitettiin jo 2012. Tarkoituksena on koko ajan ollut varmistaa, että säännöistä tulee aiempaa helpommat ymmärtää ja omaksua myös aloittelijoille.

Golflehti ja golfpiste.com julkaisivat aiemmin Golf Digestin laajan artikkelin sääntöehdotuksesta.  Valtaosa ehdotuksista toteutuu sellaisenaan, mutta lukuisia merkittäviä muutoksiakin vielä tehtiin. Tässä niistä tärkeimmät:

Pudottaminen

Vapauduttaessa esimerkiksi epätavallisista kenttäolosuhteista tai rangaistusalueella (uusi termi vesiesteille) pallo pudotetaan jatkossa polven korkeudelta. Tällä varmistetaan johdonmukainen ja yksinkertainen toimintatapa samalla säilyttäen pudottamiseen perinteisesti liittynyt sattumanvaraisuus. (Ehdotuksessa ratkaisuksi tarjottiin pudottamista miltä korkeudelta tahansa.)

Etäisyyden mittaaminen vapauduttaessa

Vapautumisessa – yhden tai kahden mailanmitan päähän, tapauksesta riippuen – käytetään mittana pisintä pelaajan bägistä löytyvää mailaa (putteria lukuun ottamatta). (Ehdotuksessa ratkaisuksi tarjottiin 20 tuuman tai 80 tuuman vakiomittaa.)

Rangaistus kaksoiskosketuksesta poistuu

Rangaistus tahattomasta osumisesta palloon kahdesti lyönnin aikana poistuu. Tulokseen lasketaan yksinkertaisesti vain yksi lyönti – se liike, jolla palloa lyötiin. (Ehdotuksessa nykyinen lyönnin rangaistus oltiin säilyttämässä.)

Pallo ulkona tai kadonnut pallo: vaihtoehto matkan ja lyönnin menetykselle

Vuoden 2019 alusta astuu voimaan uusi paikallissääntö, joka antaa toimikunnalle mahdollisuuden sallia pallon pudottamisen kahdella rangaistuslyönnillä lähelle sitä paikkaa, josta pallo meni ulos tai johon se katosi. Tällä halutaan ehkäistä sitä kielteistä vaikutusta pelinopeuteen, joka seuratasolla on aiheutunut tarpeesta palata takaisin lyönnin ja matkan menetyksellä. Paikallissääntöä ei ole tarkoitettu otettavaksi käyttöön korkeimmilla kilpatasoilla. (Tämä on uusi lisäys pelinopeuden ylläpitämiseksi.)

R&A julkaisee syyskuun aikana varsinaisen kuvitetun ja kolmannessa persoonassa kirjoitetun sääntökirjan ohella myös harrastajille suunnatun lyhennetyn version sekä erillisen sääntöoppaan. Sääntöjä käydään monipuolisesti läpi myös USGA:n ja R&A:n kotisivuilla.

Sääntöjen uudistamisprosessia R&A:n puolesta johtanut David Rickman haluaa tiedotteessa välittää kiitoksensa kaikille ehdotusta kommentoineille harrastajille, sääntöasiantuntijoille ja lajia hallinnoivien tahojen edustajille.

”Uskomme, että uudet säännöt ovat nyt lähempänä sitä mitä pelaajat haluavat. Ne ovat helpommat ymmärtää ja ottaa käyttöön kaikille niille, jotka nauttivat tämän hienon lajin pelaamisesta.”

Teksti: Janne Tarmio

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.