26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Oletko hyvä vai huono puttaaja? Strokes gained -tilastointi antaa vastauksen

Mullistavaan strokes gained -tilastointimenetelmään on helpointa tutustua puttitilastojen kautta.

Strokes gained on professori Mark Broadien kehittämä menetelmä, joka on mullistanut golftilastoinnin. Se opettaa ymmärtämään paremmin omaa peliä ja paljastaa pelaajan vahvuudet ja heikkoudet eri osa-alueilla.

Strokes gained -tilastointi mittaa yksinkertaistettuna kunkin lyönnin arvoa pelaajan kierrostuloksen muodostumisessa. Yhden lyönnin strokes gained -arvo määrittää sen, montako lyöntiä lähemmäs reikää pelaaja kyseisellä lyönnillään etenee. Lyöntimäärän odotusarvoa (lyöntimäärä, jolla pelaaja keskimäärin saa pallonsa jostakin paikasta reikään) paikalla, josta lyönti lähti, verrataan odotusarvoon paikalla, johon lyönti päätyi. Lyönnin strokes gained -arvo mitataan yleensä kahden desimaalin tarkkuudella.

Strokes gained -tilastot muodostuvat yksittäisten lyöntien perusteella, mutta yleensä strokes gained -arvoja tarkastellaan joko kierroskohtaisesti tai jonkin ajanjakson kausitilastoina. Menetelmän avulla pelaaja saa välittömän palautteen siitä, onko hän esimerkiksi putannut tai lyönyt draivinsa keskiarvoa paremmin vai huonommin.

Jos pelaajan lyömän draivin strokes gained -arvo on -0,35, hän on lyönyt avauslyöntinsä paikkaan, josta käytetään keskimäärin 0,35 lyöntiä enemmän lyöntejä pallon saamiseksi reikään, kuin paikasta, johon keskimääräinen draivi päätyy. Keskiarvoa heikommin draivin vuoksi pelaajan mahdollisuudet hyvän tuloksen tekemiseen kyseisellä reiällä ovat siis heikommat kuin keskimääräisellä draivilla

Jos taas esimerkiksi pelaajan puttien yhteenlaskettu strokes gained -arvo yhdeltä kierrokselta on 2,50, hänen hyvä puttityöskentelynsä on vaikuttanut kierrostuloksen muodostumiseen suotuisasti, keskiarvoon suhteutettuna 2,50 lyönnin verran.

Helpointa strokes gained -tilastointiin on tutustua juuri puttityöskentelyn kautta. Pelin muiden osa-alueiden strokes gained -tilastointi vaatii enemmän vaivannäköä, vaikka tilastojen ylläpitäminen on periaatteessa yksinkertaista. Kustakin lyönnistä kirjataan ylös vain seuraavat tiedot:

  • Etäisyys reikään (kohtuullinen arvio etäisyydestä riittää)
  • Miten pallo makaa: tiillä, väylällä, raffissa, bunkkerissa, griinillä vai ongelmapaikassa

Strokes gained -puttitilastojen ylläpitämistä voit kokeilla seuraavasti:

  • Kirjaa kultakin reiältä ylös ensimmäisen griiniltä lähtevän puttisi pituus sekä puttien kokonaismäärä
  • Syötä tiedot verkosta löytyvään strokes gained -laskuriin (ks. esimerkit alla)
  • Tarkastele strokes gained -puttitilastojasi reikäkohtaisesti, pelaamallasi kierroksella tai pidemmällä ajanjaksolla.

Strokes gained -tilastointi soveltuu parhaiten aktiivisesti pelaavien pitkäjänteiseen pelin kehittämiseen. Mitä enemmän dataa kertyy, sitä tarkemmaksi käyvät tilastot ja pelaajan kehittymisen trendit. Strokes gained -menetelmän takana olevat viitearvot perustuvat valtaviin, noin vuodesta 2004 lähtien kerättyihin ja miljoonien yksittäisten golflyöntien muodostamiin tietokantoihin.

Strokes gained -menetelmän kehittänyt Mark Broadie on kirjoittanut tilastoinnista kattavan tietopaketin, Every Shot Counts, jota voi suositella strokes gained -tilastoinnista perusteellisemmin kiinnostuneille. Painetun kirjan voi tilata englanninkielisenä verkosta ja sitä on myös e-kirjana hyvin saatavilla.

Lue strokes gained -tilastoinnista kertova juttu Golflehden kesäkuun numeron digilehdestä.

Apuvälineitä strokes gained –tilastointiin:

Strokes Gained Calculator
Helppokäytöinen ja ilmainen strokes gained -laskuri puttien tilastoimiseen. Huom! Syötä putin pituus jalkoina (yksi jalka on 0,3048 metriä). Kun haluat verrata tilastojasi omaan tasoitusryhmääsi, syötä laskuriin myös tasoituksesi. Jos jätät tasoituskentän tyhjäksi, laskuri vertaa tilastojasi PGA Tourin -keskiarvoihin.

Strokesgainedgolf.com
Strokes gained -tilastoinnin kattava tietopaketti ja verkkopalvelu pelin kokonaisvaltaiseen strokes gained -tilastointiin. Tilastointia voi kokeilla kahden viikon ajan ilmaiseksi. Pidempiaikainen tilastointi edellyttää vuosijäsenyyden tilaamista (normaalihinta 39,95 dollaria/vuosi).

Katso myös: Puttien upottamisen todennäköisyydet eri etäisyyksiltä PGA Tourilla

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje