23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Saksa ajamassa Englannin ohi Euroopan ykkösenä, kertoo tuore raportti

Englanti on Euroopan suurin ja kilpailullisesti menestyvin golfmaa, jossa harrastajamäärä kuitenkin laskee kovaa vauhtia. Saksa ajaa jo Englannin ohi junioreiden määrässä, ja saattaa nousta ykköseksi vuoden päästä harrastajien kokonaismäärässäkin.

Marraskuussa julkaistu KPMG:n raportti valottaa golfin tilaa Euroopassa. Raportista löytyvät tiedot golfin harrastajamääristä ja kenttien lukumäärästä eri maissa. Raportti pohjautuu vuoden 2017 tilastoihin.

Harrastajamäärässä mitattuna Euroopan suurin golfmaa on yhä Englanti, jossa on 656 000 rekisteröitynyttä golfin harrastajaa. Saksassa harrastajia on lähes yhtä paljon, 645 000. Englantilaisista golfia harrastaa 1,2%, saksalaisista vain 0,8%, joten kasvupotentiaalia on valtavasti.

Vaikka harrastajamäärät liikkuvat samoissa, on golfin mahtimaiden välillä melkoisesti eroja. Siinä missä Englannissa naispuolisten harrastajien osuus on vain 13%, on se Saksassa Euroopan korkeimpia, 34 %. Samaan lukuun yltää Sveitsi. Enemmän naisia on vain Itävallassa, 35%.

Kaikissa Britteinsaarten maissa naisten osuus harrastajista on huomionarvoisen matala. Ruotsissa naispuolisten harrastajien määrä on 25%, Suomessa 27%, joka on huomattavan suuri.

Englannissa golfin harrastajamäärä myös laski 5,6% eli lähes 39 000 henkilöllä. Saksassa määrä nousi marginaalisesti noin parilla tuhannella henkilöllä. Saksassa suunta on kuitenkin ylöspäin, Englannissa jyrkästi alaspäin.

Getty Images

Kilpagolfissa Englannin etumatka Saksaan on edelleen silmiinpistävä. Sadan parhaan eurooppalaisen miesammattilaisen joukossa englantilaisia on 32 Saksan jäädessä kahdeksaan pelaajaan. Naisten puolella suhde on 16–7 Englannin eduksi.

Suomalaisia Euroopan top 100:ssa on miehissä kolme ja naisissa neljä. Ruotsissa vastaava määrä on 11 ja 14.

Saksa voi kuitenkin ajaa Englannin etumatkaa kiinni tulevaisuudessa. Juniori-ikäisiä (alle 21-vuotiaita) harrastajia on Saksassa 43 000, Englannissa vain 20 000. Eniten junnuja on Ruotsissa, 47 000.

Junioreiden suhteellinen osuus on suurin kasvavissa golfmaissa: Latviassa 23%, Kreikassa 23%, Venäjällä 20%, Sloveniassa 14% ja Islannissa 13%.

Islanti on poikkeus

Islannissa golfin suosio on harvinaislaatuisen suuri. Golfia harrastaa peräti 5 % maan väestöstä. Esimerkiksi espanjalaisista vain 0,6% pelaa golfia (270 000). Ruotsissa golfia harrastaa 4,7% väestöstä, Suomessa luku on 2,6%. Irlannissa (3,8%) ja Skotlannissa (3,5%) golf on edelleen erittäin suosittua, vaikka harrastajamäärä laskeekin molemmissa maissa kovaa kyytiä.

Golfareiden määrä väheni Euroopassa vuodesta 2016 vuoteen 1,0%. Rekisteröityneiden golfharrastajien kokonaismäärä Euroopassa 2017 oli 4 142 390 henkilö. Kokonaisharrastajamäärä kasvoi selkeästi 2000-luvun ensimmäisiin vuosiin asti, sen jälkeen kasvu on hidastunut ja harrastajamäärä pysynyt jotakuinkin vakiintuneella tasolla. Harrastajamäärä kasvoi eniten Tsekissä, Ruotsissa ja Ranskassa. Harrastajamäärä laski joka neljännessä eurooppalaisessa maassa. Muissa maissa se pysyi vakaana tai nousi.

Kenttien määrä laskee

Vaikka golfharrastuksen määrä on Euroopassa vakiintuneella tasolla, on golfkenttiä ajettu alas enemmän kuin niitä on rakennettu. Vuonna 2017 Euroopassa ovensa sulki 89 kenttää (vähintään 9-reikäinen). Uusia kenttiä rakennettiin samaan aikaan 18, joten kokonaismäärä laski 71 kentällä.

Eniten kenttiä on Englannissa, 1872. Harrastajamäärään suhteutettuna kenttätarjonta on varsin runsasta, sillä lähes saman harrastajamäärän Saksassa kenttiä on vain 731. Eniten kenttiä laitettiin nippuun Englannissa, 35, ja Skotlannissa, 18. Kaikkiaan kenttiä on Euroopassa noin 6900.

Ruotsissa, Suomessa, Hollannissa ja Sveitsissä on korkein harrastajamäärä kenttien määrään suhteutettuna. Kaikissa maissa on yli 900 harrastajaa yhtä kenttää kohti. Georgiassa golfari saa pelata rauhassa. Maassa on kenttiä yksi, mutta rekisteröityneitä harrastajiakin vain 50.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje