16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Ruotsin Golfliitolle naispuheenjohtaja

Hallituksessa jo kaksi vuotta vaikuttanut 38-vuotias juristi Maria Möller valittiin perinteisen puheenjohtajan mailan heiluttajaksi lähes 500 000 jäsenen järjestössä.

Ruotsin Golfliiton hallituksessa on tästä viikosta eteenpäin naisenemmistö luvuin 4-3. Puhetta johtaa golfin vuonna 2006 aloittanut, tasoituksella 4,5 pelaava Maria Möller.

Golfliitto on perustettu vuonna 1904. Kaikki aiemmat puheenjohtajat ovat olleet miehiä ja perinteisten golfseurojen edustajia. Kuuluisin heistä on kuningasperheeseen kuulunut prinssi Bertil (1946-1947).

Helsingborgissa syntynyt,  työnantajapuolen  järjestössä (SLA) työskentelevä Möller  on jäsenenä sekä Huvudstadens Golfklubbilla Tukholmassa kuin myös Mölle Golfklubbilla Skånessa.

”Pelaan puolisoni Christofferin ja ystävieni kanssa hyvin ahkerasti”, nuoruudessaan jalkapalloa ja tennistä kilpatasolla harrastanut Möller kertoo Ruotsin Golfliiton tiedotteessa.

Lisää naisia hallintoelimiin ja kentälle

Möller on yksi harvoista naispuheenjohtajista ruotsalaisissa urheilujärjestöissä. Golfliittojen puheenjohtajuus on perinteisesti ollut miesten valtakuntaa. Suomen lisäksi USGA:ssa puheenjohtajan nuija on nykyään naispuolisella puheenjohtajajalla.

”Naisten osuus  urheilujärjestöjen johtopaikoilla on valitettavan pieni. Toivon, että valintani toimii esimerkkinä muillekin liitoille, sekä edesauttaa naisten aktiivisuutta hakeutua järjestötoimintaan myös golfissa”, Möller viestitti heti valintansa jälkeen.

Vaikka Ruotsissa on lähes puoli miljoonaa rekisteröityä jäsentä, golfväki taistelee Suomen tavoin lajin imagon parantamiseksi perinteisiä myyttejä murtaen.

”Usein negatiiviset mielikuvat lajin elitististisyydestä, ukkoutumisesta sekä negatiivisisgta ympäristövaikutuksista ovat edelleen syvällä.”

Möller on nostanut yhdeksi teemakseen Ruotsin Golfliiton jo aiemmin hieman eri muodossa käyttämän sloganin, ” golf on laji, jonka harrastajaksi jokainen on tervetullut omista lähtökohdistaan.”

Ruotsissa naispuolisten jäsenten osuus (28 %) on hieman pienempi kuin Suomessa (30 %).

Länsinaapurissa on jo jonkin aikaa työskennelty liiton lanseeraaman 50 / 50 tavoitteen saavuttamiseksi. Pientenkin muutosten saaminen prosentteihin ottaa aikaa, mutta Möllerin valinnalla mailan varteen hanke saanee lisävauhtia.

Annika Sörenstam on alkaneella kaudella tavanomaista enemmän esillä Solheim Cup-joukkueen kapteenina. Kuva Tomi Natri

Ruotsin naisgolfilla on koko maailman mittakaavassa upeat kilpailulliset saavutukset. Annika Sörenstamin (1o majoria) lisäksi voittoihin isoissa kisoissa ovat yltäneet myös mm. , Catrin Nilsmark, Carin Koch,  Liselotte Neumann, Helen Alfredsson sekä Anna Nordqvist (2 majoria)

Ruotsi on kahdesti emännöinyt myös Solheim Cupia. Molemmilla kerroilla tapahtuma oli Euroopassa pidetyistä haasteotteluista järjestelyiltään ja hengeltään parhaita.

Rekisteröityjen golfarien määrä  oli parhaimpina vuosina reilusti yli 500 000. Pudotus oli välillä hyvin jyrkkä, viimeiset vuodet ovat olleet taas parempia. Vuodelle 2016 kirjattiin noin 10 000 jäsenen kasvu. Tuorein luku on 486 000.

”Tähän vaikuttivat uskoakseni olympialaiset, mutta myös seurojen aktiivinen työ uudentyyppisten jäsenyyksien luomisessa”, uusi puheenjohtaja Maria Möller arveli Ruotsin Golfliiton kokousviikonlopun päätyttyä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje