16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Richard Sterne Leopard Creekin valtias

Antti Ahokas on aiemmin pelannut Etelä-Afrikassa sekä kaksi ET:n kisaa, kuin myös amatöörien MM-kilpailut.

<b>Richard Sterne piti sunnuntaina päätösreiällä pallon kuivalla maalla ja ….</b> &copy Getty Images”>Dunhill Championships kisan nykyinen kenttä , Leopard Creek on päätösreiän osalta varsin altis dramatiikalle. Par-viitosen saariviheriö on ollut vaikea tavoitettava, näin oli myös sunnuntaina. Birdien, tuplan ja triplan aiempina päivinä 18:lla tehnyt <b>Richard Sterne</b> selvisi viimeisellä kierroksella parílla joka lopulta varmisti voiton yhteistuloksella 17 alle. Epäonnisia olivat viimeisessä parissa <b>Len Mattiace</b> ja lauantaina tuloksen 61 tehnyt <b>Thomas Aiken</b>.  Birdie olisi tuonut heidät tasoihin Sternen kanssa. Mattiace löi täydelliseltä näyttäneen puulyönnin joka putosi vhieriön etureunaan, mutta rullasi niukasti yli ja lopulta vesiesteeseen. Turhautunut jenkki suti vielä kuten Ernie Els edellisvuonna myös toisen lyönnin wedgellä viheriön yli ja teki kahdeksikon. Aiken selvisi yhdellä vesipallolla, lopullinen sijoitus oli neljäs. Ruotsalaiset olivat usean miehen voimin kärkitaistoissa kilpailun aikana. Sunnuntain paras oli <b>Johan Edfors</b> joka pitkän vaisumman jakson jälkeen nousi kakkoseksi <b>Robert Rockin</b> kanssa. <img decoding=Lee Westwood. Antti Ahokkaan mahdollisuus päästä mukaan pohjautuu tiistaina pelattavaan karsintaan. Tim Clark Australian mestariksi Etelä-Afrikkalaisilla oli menestystä myös oman maansa ulkopuolella. Tim Clark voitti sunnuntaina uusinnan jälkeen Australian avoimet Sydneyssa, uusinnassa kaatui Matthew Goggin. Clark on voittanut ET:lla oman maansa mestaruuden lisäksi myös Skotlannin avoimet ja omaa kyseenalaisen ennätyksen PGA Tourilla. Hän on ansainnut eniten rahaa niistä pelaajista jotka eivät ole olleet koskaan ko. Tourilla yksittäisessä kisassa ykkösiä. Tienestejä PGA Tourilta on noin 12 miljoonaa taalaa. Kääntäen, harvalla pelaajalla on ansiolistalllaan Skotlannin, Australian ja Etelä-Afrikan mestaruudet. Tim Clarkilla on. Ehkä se kaivattu PGA Tourin ykköstilakin vielä tulee, ikää vain 170-senttisellä Clarkilla kun on 33 vuotta.

Thomas Aiken h&#228,ik&#228,isi Leopard Creekilla

Thomas Aiken puttasi lauantaina vain 23 kertaa saaden tuloksekseen 61 lyöntiä &copy Getty ImagesThomas Aikenin nimi ei suurelle yleisölle juuri mitään sano, mutta nykyään 25-vuotias mies oli jo seitsemän vuotta sitten golfillisesti mahtavan Etelä-Afrikan ykkösamatööri. Asialle voi etsiä mittasuhteita sillä, että samanaikaisesti tuosta tittelistä kilvoittelivat mm. Charl Schwartzel, Richard Sterne ja Louis Oosthuizen. Ammattilaiseksi siirtyessään Aikenin tasoitus oli plus kuusi!!! Ei tullut läpimurtoa maailmalla ensimmäisinä vuosina, muutaman Sunshine Tourin ykköstilan kautta kuitenkin tämän kiertueen kuninkaaksi vuonna 2005 Aiken julistetttiin. ET:n karsinnoissa vuonna 2007 Aiken kävi myös voittamassa, päättynut vuosi ET:lla tuotti kuitenkin ”vasta” 131:n sijan. Lauantaina Aiken osoitti kykyjään Leopard Creekin kentällä ET:n kisassa. Edellispäivän 65 parani neljällä, tulos 61 alittaa entisen, Trevor Immelmanin nimissä olleen ennätyksen kahdella lyönnillä. Hurmokselliseen tilaan kierroksen aikana noussut Aiken puttasi 17:lla sisään noin 15 metrin päästä, päätösreiällä hän chippasi sisään tehden eaglen. Avauspäivän jälkeen johtanut Mastersin kakkonen (2003) Len Mattiace on lyönnin päässä, isäntämaan Richard Sterne sekä Oscar Henningsson kärkkyvät kärkiparin epäonnistumista neljä lyöntiä heikommassa tuloksessa. Leopard Creekin kentällä sattui ja tapahtui paljon päätösreiällä, veden yli lyötävällä par-viitosella. Aikenin lisäksi Mattiace lopetti kierroksensa eagleen, Sterne sekä Henningssson tuplabgeyihin jotka jättivät heidät takaa-ajajiksi. Sunnuntaina voi vielä tapahtua suuria muutoksia listalla. Tasan vuosi sitten Ernie Els koki yhden elämänsä yllättävimmistä ja noloimmista viimeisen reiän murtumisista. Viimeisessä ryhmässä pelatessaan hänelle olisi riittänyt voittoon bogey. Loistavan avauksen jälkeen Big Easy päätti lopettaaa tyylillä. Grinille tarkoitettu toinen lyönti päätyi kuitenkin veteen. Elsillä oli tämän jälkeen edelleen ”helppo” tehtävä dropin jälkeen selvittää itsensä noin 70 metrin päästä kolmella reikään. Vaan silloin iski kipsi Elsin käteen, wedgellä lyöty puolikas painui pompun kautta vasemmalle ja pitkäksi-veteen. Lopputulos oli toisen dropin jälkeen kahdeksan. Elsin hölmistynyt ja nolo ilme oli varsin aiheellinen, vastaavia tapauksia ei hänenkään urallaan välttämättä ole vastaavia. Kämmäyksen ainutlaatuisuutta lisää sekin, että kyseisenä päivänä yli 70:sta pelaajasta Els oli päätösreiällä huonoin, kukaan muu ei tehnyt triplaa. Hyvin todennnäköistä on sekin, että sunnuntain kierroksella sattuu ja tapahtuu paljon. Kisan suurimmmat suosikit Lee Westwood (-10), Charl Schwatzel (-10) sekä ensimmäistä kertaa virallisen Tourin kisan kotimaassaan sitten vuoden 2001 pelaava Rory Sabbatini floppasivat kolmannella kierroksella itsensä pois potentiaalisten voittajien listalta.

Oscar Henningsson taas t&#228,hten&#228, ET:lla

Oscar Henningsson on pelannut 16 viimeistä kierrostaan yhteensä 69 alle parín. &copy Getty ImagesRuotsalaisjuhlat jatkuvat loppukaudesta ympäri maailman golfkisoissa. World Cupin voiton jälkeen Henrik Stenson oli ylivoimainen Sun Cityssa, tulevan viikonlopun ruotsalaistoivot ovat ensisijaisesti Annika Sörenstam sekä Oscar Henningsson. Oscar Henningssonin (-11) nimi pulpahti pintaan hänen voitettuaan ET:n karsintafinaalin,Jönköpingistä kotoisin oleva Henningsson pelasi tuolloin kaikki vaiheet mukaanlukien 14 kierrosta 58 alle parín. Kun mukaan ynnätään Leopard Creekin kierrokset, on ruotsalainen kiertänyt viimeiset 16 kierrostaan VIIDELLÄ ERI KENTÄLLÄ yhteensä 69 alle parín. Hän ei lähtenyt karsintojen päätyttyä ensimmäisiin mahdollisiin taistoihin Australiaan, vaan suorittaa tämänvuotisen debyyttinsä viikonloppuna Leopard Creekilla. Hyvin polkee edelleen, Henningsson pelasi perjantaina 64 ja johtaa kisaa yhdessä Robert Rockin sekä Len Mattiacen kanssa. Jos Mattiace sekä avauspäivänä hänen kanssaan johtanut Michael Jonzon ( voittanut ET:lla vuonna 1997) voidaankin julistaa menneisyyden miehiksi, on Henningsson tässä vaiheessa todellinen superjokeri kaudelle 2009. Kaikista ET:n karsintafinaalin voittajista ei ole ollut tienraivaajiksi itse Tourilla, Henningsson osoittaa vaarallisuuttaan avauskisassaan!!! Sekin on hyvä muistaa, että ennen viikonlopun kisaa Henningsson on World Rankingilla 1290:s. Entistä mielenkiintoisemmaksi miehen tekee se, että hänen valmentajanaan toimii Suomen Golfliiton palvelukseen päävalmentajaksi vuodenvaihteessa astuva Staffan Johansson. Suurin suosikki Lee Westwood (-8)on kolmikkoa kolme lyöntiä jäljessä, isäntämaan toivoina kärkikymmenikössä ovat Richard Sterne (-10) sekä Charl Schwartzel (-9).

Antti Ahokas karsiutui Leopard Creekilla

Antti Ahokkaan Euroopan kiertueen kisa Etelä-Afrikassa Leopard Creekin golfkentällä jäi kahden kierroksen mittaiseksi. Hän lähti liikkeelle varhain aamulla 06:20 ykköstiiltä ja teki etulenkille viiden parin perään ensimmäisen birdien kuudennelle väylälle. Kentän vaativimmille väylille, 7-9, syntyneet kaksi bogia pudottivat kuitenkin etulenkin plussan puolelle. Korttiin kirjattiin birdie, kuusi paria ja kaksi bogia, +1. Takalenkin väylien 13 ja 17 harmittavat bogit veivät mahdollisuudet päästä viikonlopun kierroksille eikä viimeiselle reiälle taisteltu birdie riittänyt pelastamaan tilannetta. Korttiin kirjattiin takalenkille yksi birdie, kuusi paria ja kaksi bogia, +1. Kierrostulokseksi syntyi +2, 74 lyöntiä. Toisen kierroksen ollessa vielä pahasti kesken Ahokas jakaa yhteistuloksellaan +1, (71+74=145), sijaa 101 (T101). Cut-rajan asettuessa tasolle -1 Ahokkaalta jäävät viikonlopun kierrokset tällä erää väliin. Kisassa oli mukana kaikkiaan 155 pelaajaa. -Jäipä kisasta huono maku. Putteri oli tänään jääkylmä ja raudat heikkoja. Pientä lohtua antaa draivien korkea laatu mutta luvut kertovat päivän kunnon. Takaysillä oli paikkoja iskeä mutta birkut jäivät tulematta. Joko lähestymiset jäivät liian kauas kepistä tai sitten putit eivät uponneet. Huomenna treenataan tiukasti ja tiistaina South African Open Championshipin karsinnassa tykitetään, sanoo Antti Ahokas.

Antti Ahokas cut-rajan oikealla puolella Leopard Creekin kent&#228,ll&#228,

Len Mattiace hakee uutta nousua uralleen Etelä-Arikasta &copy Getty ImagesAntti Ahokas aloitti elämänsä kahdeksannen Euroopan Tourin kisan lupaavasti . Jo viiden reiän jälkeen hän oli kaksi alle. Lopputulos 71. yhden alle oikeuttaa avauspäivän jälkeen sijalukuun 55:s. -Draivaaminen oli kierroksen alussa solidia, mikä mahdollisti hyökkäyksen birkkupaikkoihin. Rundin loppupuoliskolla en enää saanut ihan kaikkea avauksista irti. Rautapeli oli myös kohtuullista ja lyhyet raudat jopa hyviä. Lähipelistä voin todeta sen verran, että se tuntui jopa helpolta tänään. Mukavahan se on kenttää kiertää, kun lämpömittari heiluu päälle 35 asteen, toteaa Antti Ahokas. -Etuysin (1-9) loppupätkä on aika pitkä ja kireähkö, mutta hyvillä lyönneillä niistäkin selviää kunnialla. Takalenkin (10-18) lukuisat par-viitoset antavat täällä enemmän mahdollisuuksia tehdä hyvää tulosta, päättää Ahokas. Kilpailun johdossa ovat PGA Tourilla pitkän uran tehnyt ja kaksi voittoa saavuttanut Len Mattiace (-7) sekä Ruotsin Michael Jonzon jolla on yksi ET:n ykköstila Portugalista vuodelta 1997. Mattiace on tienannut PGA Tourilla lähes seitsemän miljoonaa dollaria. Hän voitti jo vuonna 1996 puttauksen epäviralliset MM-kisat ja johti 90-luvun lopussa Players Championshipia vielä viimeisenä päivänä jääden lopulta viidenneksi. Kaikki ennusmerkit puhuivat sen puolesta että Mattiace on matkalla maailmantähdeksi kun hän vuonna 2002 voitti PGA Tourilla kaksi kertaa, ansaitsi vuoden aikana yli kaksi miljoonaa taalaa ja nousi World Rankingilla hienosti 24:ksi. Elämänsä mahdollisuuden Mattiace koki Mastersissa 2003 jolloin hän pelasi loistavan päätöskierroksen 65, pääsi uusintaan Mike Weirin kanssa, mutta hävisi tehtyään ensimmäisellä reiällä tuplabogeyn!!!. Mattiace on siis viittä vaille major-voittaja… Juna lähti kokonaan väärään suuntaan pian tämän jälkeen.Viimeiset vuodet hän on ollut täysin kuutamolla peliensä kanssa. Kahden vuoden aikana Mattiace on karsiutunut 38 kertaa 45:ssa kisassaan, paraskin sijoitus on 29:s. Se on edellisestä kisasta Argentiinassa, joten tästä voisi rakentaa jo aasinsillan jenkin nousukuntoon. Helppo veikkaus kuitenkin on se, että niin Mattiace kuin Jonzonkin joutuvat luopumaan asemistaan jo ennen päätösreikiä. Kisan suurin suosikki Lee Westwood on lyönnin päässä kärkiparista tuloksella 66.

Voitot kiert&#228,v&#228,t Lee Westwoodia

Lee Westwood pelaa kuluvalla ja seuraavalla viikolla Etelä-Afrikassa &copy Getty ImagesMiltä tuntuu pelata koko kausi tasaisen hyvin, sijoittua kymmenen kertaa sijoille 2-5, mutta jäädä ilman ykköstiloja? Tätä voisi kysyä ET:lla huippuvuoden pelanneelta Lee Westwoodilta jolle jäi luu käteen ET:lla useaan otteeseen. Kakkostiloja kertyi neljä, kolmostilojakin kaksi. Westwood on viimeisten vuosien aikana saanut fysiikkaansa kuntoon, pallo lentää entistä pidemmälle ja lyönti on vankistunut. Viheriön ulkopuoleltakin lähestymisissä ja chipeissä englantilainen on erinomainen, puttipeli tökkii. Golfpisteen ennustus on se, että vuonna 2009 Westwood tulee olemaan ( jälleen kerran) yksi Tourin kuumimmista pelaajista ja hyvin potentiaalinen rahalistan kuningas. Viikonloppuna Westwood pelaa Etelä-Afrikassa Dunhill Championshipin suurimpana suosikkina Leopard Creekin kentällä.

Antti Ahokkaalla kova haaste edess&#228,&#228,n Euroopan Tourilla

Antti Ahokas pelasi pari viikkoa sitten kauden ensimmäisen kisansa ET:lla Australian Melbournessa. Sijaluku oli 48:s euroja tilitettiin lappeenrantalaisen tilille 2337. Ahokkaan onnistumista Tourilla mitataan hyvin pitkälti sillä, sijoittuuko hän 115:n ensimmäisen joukkoon jolla uusisi korttinsa. Ennuste on CT:n ja karsintafinaalin kautta Tourille tulleille tilastojen mukaan huono, reilusti alle puolet yrittäjistä onnistuu. Sattumoisin Antin kanssa CT:lla samalle 19:lle sijalle vuotta aiemmin päätynyt Francois Delamontagne oli päättyneellä kaudella viimeinen kortin uusija, 118:s. Ansioita kertyi 26:ssa kisassa 223.000, tähän ranskalainen tarvitsi mm. neljä top-ten sijoitusta. Vaatimustaso on kova, ja tästä ovat saaneet koulutusta kaikki ET:lla piipahtaneet suomalaiset Mikko Ilosta lukuunottamatta. Kukaan ei ole korttiaan uusinut. Mielenkiintoista on sekin, että vaikka ET:lla palkintosummat ovat keskimäärin reilusti yli kymmenkertaisia, viidestä suomalaisesta vain Kalle Väinölä on ansainnut suurimman kausiansionsa ET:lla, muut CT:lla. Ahokas ei nykyisellä kortillaan taida päästä 26:een kisakertaan, Delamontagne nimittäin nosti kategoriaansa syksyn 2007 karsinnoissa. Mpumalangassa Ahokas on ensimmäistä kertaa, Etelä-Afrikassa hän kuitenkin aloitti ET uransa jo tammikuussa 2007, oltuaan tuolloin virallisesti CT pelaaja. Sijaluku Johannesburgissa oli 34:s ansiot 7100 euroa. Ahokas on ilmoittanutunut myös seuraavan viikonlopun tähtiä vilisevään Etelä-Afrikan mestaruuskisaan, pelipaikka jäänee haaveeksi ilman top-ten sijoitusta, vasuri on 16:s varamies. Menestys kauden alkuvaiheilla olisi Ahokkaalle monestakin syystä tärkeää, ei vähiten itseluottamuksen takia. Kortin uusimiseen tarvittavista rahoista hänellä on avauskisan jälkeen kasassa noin yksi prosentti. US Open Torrey Pinesissa tuoti kolmannen sijan, Etelä-Afrikassa Westwoodilta odotetaan voittoa &copy Getty ImagesLee Westwood on ehdoton ennakkkosuosikki, paitsi World Rankinginsa johdosta, myös upean Nedbank Challengen lyöntipelinsä johdosta. Englantilainen löi pisimpiä avauksia ja osui toiseksi tarkimmin viheriöihin. Putit vaan olivat luokattomia, Westy jäi viidenneksi. Muita suosikkeja 158.000 dollarin arvoisen ykköspalkinnon tarjoavassa kisassa ovat mm. Charl Schwartzel, Rory Sabbbatini, Rory McIlroy sekä Simon Dyson. Suomalaispelaajien parhaat kaudet ET:lla: Suluissa paras ansio kaudelta, jos CT:lla Mikko Ilonen 833.000 euroa 34:s, 2007 Kalle Väinölä 48.500 euroa 129:s, 1997 Anssi Kankkonen 35.700 euroa 157:s, 1998 ( CT 36.800, 1997) Toni Karjalainen 32.000 euroa, 203:s 2006 (CT 58.000, 2005) Mika Piltz 11.300 euroa, 187:s, 1994 ( CT 25.000, 2001) Tuomas Tuovinen 6675 euroa, 277:s, 2006 ( CT 2004 12.000) Antti Ahokas on pelannut kaksi kautta CT:lla, vuonna 2008 ansiot olivat 74.000 euroa, edellisvuonna reilut 24.000. ET:lla hän on pelannut kausilla 2007-2009 yhteensä seitsemän kisaa, jatkoonpääsyjä on kaksi, yhteisansiot 9437 euroa. Antilla on siis melkoinen vuori kiivettävänään, mutta aikaakin on lähes vuosi. Lisää kisamahdollisuuksia aukenee, mikäli Ahokas on re-rankingin aikoihin riittävän korkealla. Kortin uusiminen kaudelle 2010? Vaatii selkeää tasonnostoa, voittajia on toki kasvanut yllättävimmistäkin pelaajista. Jollei shokeeraavaa ykköstilaa tule, tarvinnee Antti vähintään 2-3 vahvaa top-ten sijoitusta, näiden lisäksi myös päättynyttä kautta tasaisempia otteita.

Antti Ahokas, kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje