16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Puttivinkkejä maailman huipulta – Phil Kenyon korostaa pron roolia klubipelaajien apuna

Phil Kenyonin päätyötä on maailmantähtien puttipelin parantaminen. Aina välillä hänellä riittää aikaa myös kouluttaa muita valmentajia. Kuva Juha Hakulinen.

Paremmaksi puttaajaksi ei tulla silmänräpäyksessä, mutta pitkän talvikauden aikana on mahdollista harjoitella puttipeli täysin uudelle tasolle.

Suomessa on tapana synkistellä pitkää talvea, jolloin golfin pelaaminen on seisahduksissa useamman kuukauden ajan. Sen sijaan, että jäisi surkuttelemaan meidän jokatalvista kohtaloamme, asian voisi kääntää päälaelleen ja nähdä pitkän talvikauden mahdollisuutena oman pelinsä kehittämiseen. Ja tässä tapauksessa etenkin puttipelin viemiseen uudelle tasolle.

Englantilainen puttiguru Phil Kenyon kävi torstaina Helsingissä kouluttamassa Suomen PGA:n jäseniä puttaamisen opettamisessa. Kenyonin viesti suomalaisvalmentajille oli selvä: putin opettaminen on golflyönneistä kaikista yksilöllisintä, eikä siinä voi laittaa pelaajia samaan muottiin, vaan jokaista pitää lähestyä yksilönä. Hän lähetti myös terveisiä suomalaisille klubigolfareille.

”Käy ottamassa opetustunteja prolta, koska useimmiten klubipelaajien ajatus omasta puttaamisesta ei ole lähelläkään sitä, mitä he oikeasti tekevät. Jo pelkästään siinä, mihin ihminen luulee tähtäävänsä ja mihin lapa oikeasti osoittaa, on isoja eroja. Ja sen huonon tähtäyksen ja linjauksen jälkeen puttiliikkeeseen tulee monenlaisia kompensaatioliikkeitä. Osaavan ammattilaisen opastuksessa heidän puttaamisensa kehittyy aivan uudelle tasolle”, Kenyon valaisee.

Kenyonin maailmassa puttaaminen jaetaan seitsemään eri osa-alueeseen (tähtäystavat, pallon rullaaminen, lyöntiliike, viheriön lukeminen, kohteen valitseminen, vauhdin dynamiikka sekä putterin fittaaminen), jotka on pilkottu vielä useaan eri alakategoriaan.

Mutta lopulta pallon saamisessa reikään on kyse kolmesta perusasiasta, joiden pitää osua kohdalleen: linja, vauhti ja viheriön lukeminen. Se, mikä näistä kolmesta on kaikista tärkein, on epäolennainen kysymys. Kenyonin mielestä näitä kolmea tulee pohtia yhdessä, koska ne kaikki vaikuttavat toisiinsa.

Kenyon käyttää työssään paljon erilaisia apuvälineitä, ja hän myöntääkin olevansa teknologianörtti. Tämän päivän asiakkaat osaavat myös vaatia prolta aiempaa parempaa palvelua.

”Oppilaat haluavat tietoa, ja minä pystyn tarjoamaan sitä heille tarjoamaan erilaisten laitteiden avulla. Paljaalla silmällä on myös hyvin vaikea nähdä, mitä puttiliikkeen aikana tapahtuu. Apuvälineiden avulla saa paremman kuvan siitä, mitä oppilas tekee. Ja kyllä nämä apuvälineet tekevät minusta paremman opettajan”, Kenyon sanoo suoraan.

Laserin ja T-kirjaimen mallisen apuvälineen avulla tähtäämisen harjoittelu helpottuu oleellisesti. Kuva Juha Hakulinen.

Kenyonin puttistudioilta Englannista löytyy muun muassa säädettävä puttiviheriö, jossa voidaan harjoitella puttaamista erilaisilla kallistuksilla. Tässä tullaan jälleen Suomen talveen.

”Puttaamista voi hyvin harjoitella sisällä. Silloin on hyvää aikaa toimia perusasioiden parissa, ja kun keväällä pääsee jälleen ulos, voit lisätä näiden perusasioiden päälle viheriöiden lukua ja erilaisia etäisyysharjoitteita. Käytä aikasi viisaasti, niin olet keväällä valmiina uuteen kauteen!”

Maailman paras puttivalmentaja – Phil Kenyon

Justin Rose, Rory McIlroy, Henrik Stenson, Tommy Fleetwood, Francesco Molinari, Alex Noren, Thorbjørn Olesen… Tässä ei ollut lueteltuna pelkästään Euroopan voittoisan Ryder Cup -joukkueen pelaajia, vaan maailman parhaiden puttivalmentajien joukkoon kuuluvan Phil Kenyonin nykyisiä ja entisiä valmennettavia. Lista on hengästyttävää luettavaa, ja se kertoo miehen kyvyistä huippupelaajien puttipelin parantajana.

Kenyonin tausta on kilpapelaajana, mutta kun tie maailman huipulle ei auennut, hän siirtyi golfopettajan saappaisiin. Kenyon oli jo nuorena kilpapelaajana tutustunut isänsä kautta legendaariseen Harold Swashiin, jota pidetään yhtenä puttivalmentamisen pioneerina. Kenyon kutsuukin Swashia mentorikseen, ja tänä päivänä Kenyon johtaa Harold Swash Putting -yhtiötä, jolla on kaksi toimipistettä Englannissa ja yksi Yhdysvalloissa.

Kenyon oli torstaina Helsingissä Suomen PGA:n kutsumana kouluttamassa suomalaisvalmentajia. Kenyonin tasoisen huippuvalmentajan saaminen Suomeen on iso asia Suomen PGA:lle, sillä juuri valmentajien kouluttamisen kautta myös suomalaisten kilpa- ja klubigolfareiden pelitaitoja on mahdollista parantaa.

Suomen PGA:n toiminnanjohtaja Teemu Laakso korostaa myös Suomen Golfliiton ja PGA:n hyvää yhteistyötä tällaisten koulutusten taustalla, sillä ilman Golfliiton tukea koulutusten hinnat olisivat paljon nykyistä korkeampia.

Kenyon näytti koulutuspäivän aikana paljon videoita ja puttidatoja, joissa esiintyivät vuorotellen McIlroy, Stenson, Rose ja muut maailmantähdet. Voidaan siis sanoa, että Kenyonin referenssit ovat kunnossa. Mutta mikä hienointa, nämä major-voittajat painivat ihan samanlaisten puttiongelmien kanssa kuin muutkin golfarit, toki pienemmillä toleransseilla.

Hän kertoi myös tarinan Justin Rosen noususta maailman ykköspelaajaksi. Kenyonin ja Rosen yhteistyö alkoi vuonna 2016, jolloin Rose tutki tiiminsä kanssa kaiken mahdollisen datan, mikä erottaa hänet maailman parhaista pelaajista. Erot maailman huipulla ovat pieniä, niin kuin tässäkin tapauksessa. Tilastot kuitenkin paljastivat, että Rose antoi muille pelaajille huomattavan paljon tasoitusta alle 8 jalan (2,4 metrin) puteissa.

Monien testien jälkeen Rose ja Kenyon tulivat siihen johtopäätökseen, että lyhyissä puteissa ongelmat liittyvät tähtäämiseen. Sitä parantamalla olisi mahdollista saada ne muutamat ratkaisevat lyönnit pois 72 reiän kierrostuloksesta.

Parivaljakko onnistui työssään täydellisesti, sillä kaudella 2018 Rose oli koko PGA Tourin kolmanneksi paras puttaaja 10 jalan (3 metrin) sisältä.

”Tähtääminen on parantunut niin paljon, että tunnen olevani kuin sniper tällä hetkellä”, Kenyon kertoo Rosen sanoneen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    MarX says:

    Helpommalla ja halvemmalla pääsee kun käy golfkaupassa putterifittauksessa. Erityisesti sellaisessa kaupassa jossa on osaavia PutLab fittaajia (kuten GolfCenter). Silloin saa ajatuksen mitä oikeesti tekee puttauksen aikana ja millainen välineistö tukee juuri sinun ikiomaa puttausta.

    Paikallisen roon silmällä tekemä ”analyysi” on ihan turhaa verrattuna tuohon putterifittaukseen.