16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Oletko jo kokeillut kauden hittipelimuotoa?

Louis Oosthuizen (oik.) kukisti Adam Blandin helmikuussa European Tourin minireikäpeliturnauksessa. Kuva Getty Images

European Tourin lanseeraama ”sprinttigolf” toimii erinomaisesti myös harrastajien pelimuotona.

Sanottakoon se suoraan: golf tarvitsee oman sprinttihiihtonsa. Kilpailumuodon, jossa lähdetään paukusta urku auki matkaan ja joka pitää koko ajan otteessaan. Pelin, jossa hetken herpaantuminen voi romuttaa koko ottelun.

European Tour saattaa olla sellaisen jo keksinyt. Euroopan ykköskiertue kokeili nimittäin helmikuussa Australian osakilpailussaan uutta, GolfSixes-nimen saanutta pelimuotoa – jonka Golfpiste nimeää edelleen minireikäpeliksi.

Pelimuodon säännöissä ei ole golfarille mitään mullistavaa, ei oikeastaan edes mitään uutta. Kyseessä on nimittäin tavallinen reikäpeliottelu. Pelaajat kilpailevat yksittäisten reikien voitoista, ja se pelaaja tai pelipari, joka voittaa enemmän reikiä tai karkaa reikävoittojen määrässä tavoittamattomiin ennen kuudetta reikää, voittaa ottelun. Uutta pelimuodossa on ainoastaan se, että ottelu kestää enimmillään vain kuusi reikää.

Golfpiste on kokeillut minireikäpelejä kesän aikana kahdesti, ensin oman mestaruuskisaviikonloppunsa sivupelinä ja myöhemmin syksyllä Golfpisteen toimituksen ja Golfpiste.com:n Forum-keskustelupalstan moderaattoreiden välisessä ottelussa. GolfSixes on osoittautunut molemmilla kerroilla toimivuutensa, ja pelaajat ovat olleet otteluista innoissaan.

Parhaimmillaan pelimuoto on neljän hengen ryhmässä, sillä kierroksen aikana ryhmä ehtii pelata neljän pelaajan ”lohkon”.

Epäonnistuneita lyöntejä ja huonoja reikiä anteeksiantavasta normaalista reikäpeliottelusta poiketen kuuden reiän minireikäpelissä on oltava koko ajan hereillä. Nopeimmillaan jo neljännellä reiällä päättyvä ottelu kun voi olla ohi ennen kuin on päässyt peliin edes kunnolla sisään.

Jos jompikumpi pelaaja tai pelipari on kolmen reiän jälkeen kaksi reikää johdolla, ottelu on kaikilla kolmella jäljellä olevalla reiällä katkolla. Kaikki kolme ensimmäistä reikää häviämällä ottelua taas on mahdoton enää voittaa ja tasapeliin yltäminenkin vaatii melkoista venymistä.

Jokaisen yksittäisen lyönnin merkitys on minireikäpelissä paljon suurempi kuin 18 reiän reikäpelissä. Toisaalta yhteen huonoon reikään ottelua ei reikäpelille tyypillisesti vielä häviä, ja joskus ottelun voi voittaa jopa kahden reikätappion jälkeen.

Erityisen toimivaksi GolfSixes-pelimuodon tekee se, että minireikäpelejä voi pelata myös tavallisella 18 reiän kierroksella peliryhmän koosta riippumatta.

Parhaimmillaan pelimuoto on neljän hengen ryhmässä, sillä kierroksen aikana ryhmä ehtii pelata neljän pelaajan ”lohkon”, jossa jokainen pelaa ottelun jokaista muuta vastaan. Voitetusta ottelusta saa kaksi pistettä ja tasapelistä yhden. Eniten pisteitä kolmesta ottelusta kerännyt pelaaja on voittaja. Tasapisteiden sattuessa keskinäinen ottelu ratkaisee lohkon voittajan. Jotta jännitys lohkon voittajasta säilyisi varmuudella viimeiselle kierrokselle asti, ensimmäisen kierroksen (reiät 1–6) voittajien ei tulisi pelata vastakkain toisella kierroksella (rei’illä 7–12).

Kolmen henkilön peliryhmässä jokainen ehtii niin ikään pelata ottelun kahta muuta vastaan. Jokainen ryhmän jäsen saa myös yhden kuuden reiän huilivuoron, jonka aikana voi rauhassa keskittyä omaan peliin ja nauttia kahden muun pelaajan ottelusta aitiopaikalta. Jotta jännitys lohkon voittajasta säilyisi varmuudella viimeiseen otteluun asti, ensimmäisen ottelun (reiät 1–6) voittajan kannattaa pitää huilivuoro rei’illä 7–12.

Minireikäpelejä voi pelata myös tasoituksellisina, mutta suosittelemme siinä tapauksessa 2/3-tasoitusten käyttöä.

Kahden pelaajan (tai kahden nelinpeliparin ryhmässä) kuuden reiän minireikäpelejä ehtii ottaa kierroksen aikana kolme kappaletta. Rei’illä 13–18 pelattavasta viimeisestäkin ottelusta saa kaikissa tapauksissa mielekkään, jos otteluissa on jokaisella kierroksella kaksinkertaistuva rahapanos, esimerkiksi 2, 4 ja 8 euroa tai 5, 10 ja 20 euroa. Silloin vastustajalta voi vielä kyniä taskurahat vaikka olisi hävinnyt kaksi ensimmäistä ottelua. Tasapelin sattuessa kyseisen ottelun panos jää luonnollisesti jakamatta.

Jos jokaisen minireikäpelin haluaa pelata ratkaisuun saakka, ottelun uusinnan voi rakentaa peliä hidastamatta varsinaisen pelin sisään esimerkiksi seuraavasti: ottelun päättyessä tasapeliin ottelun voittaa se pelaaja, joka pääsee viimeisellä reiällä griinille pienemmällä lyöntimäärällä. Jos molemmat yltävät griinille samalla lyöntimäärällä, pelaaja joka on molempien ollessa griinillä lähempänä reikää, voittaa uusinnan. Vaihtoehtoisesti ottelun voitosta voi ruuhkattomalla kentällä pelata esimerkiksi lähipeliuusinnan viimeisen reiän griinillä, kunhan uusinnan pelaaminen vain ei hidasta takana tulevan ryhmän peliä.

Minireikäpelejä voi pelata myös tasoituksellisina, mutta suosittelemme siinä tapauksessa 2/3-tasoitusten käyttöä. Reikäpeli täysillä tasoituksilla suosii yleensä korkeammalla tasoituksella pelaavaa.

GolfSixes-minireikäpelit sopivat erityisesti rennon syysgolfin tunnelmaan. Golfpiste suosittelee lämpimästi kokeilemaan!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje