16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Nokialla tehtiin maailmanennätys – 500 kierroksen putit vuorokaudessa

Kimmo Sirainen (vas.) ja Tero Kokkonen (oik.) urakoivat puttigriinillä vuorokauden putkeen. Kuvassa keskellä Hope-yhdistyksen Tampereen osaston Sari Vilmunen.

Kimmo Siraisen ja Tero Kokkosen hyväntekeväisyystempauksella kerättiin lahjoituksia vähävaraisten lapsiperheiden liikuntaharrastusten tukemiseen.

7 971 upotettua puttia 4,57 metrin etäisyydeltä 24 tunnissa. Se oli Kimmo Siraisen ja Tero Kokkosen hyväntekeväisyystempauksen saldo Nokia River Golfissa viime viikonloppuna. Tavoitteena ollut 5 000 upotetun putin raja ylittyi kirkkaasti, ja nyt kaksikko saa nimensä Guinnessin maailmankuuluun ennätystenkirjaan.

”Tällaista se hieno ystävyys teettää. Tero kertoi minulle tammikuussa, että hänellä olisi yksi hyvä idea ja kysyi, että lähdenkö mukaan. Vastasin, että ehdottomasti tietämättä ollenkaan, mistä oli kysymys”, Nokia River Golfin toimitusjohtajana työskentelevä Kimmo Sirainen nauraa.

Vuorokauden mittainen puttausurakka alkoi perjantai-iltana kello kuudelta. Kumpikin kaksikosta puttasi aina 20 puttia kerrallaan, ja sitten vaihdettiin miestä lennossa.

”Keskittymisemme oli alussa todella intensiivistä. Ensimmäisen kahdentoista tunnin aikana emme jutelleet Teron kanssa juuri mitään”, Sirainen kertaa.

Kumpikin löi noin 17–20 000 puttia mieheen.

Tiukka keskittyminen heijastui myös tuloksiin. Uponneiden puttien määrä 20 putin sarjoissa vaihteli aluksi yleensä 10:n ja 17:n välillä. Sirainen teki kaksi täydellistä sarjaa, eli upotti kaikki 20 puttia lähes viiden metrin etäisyydeltä.

Siraisen ja Kokkosen urakkaa oli helpottamassa se, että mukana avustamassa oli koko ajan henkilö, joka asetti uuden pallon paikoilleen heti, kun edellinen oli lyöty matkaan. Eräs videoitu 20 putin sarja kesti Siraiselta vain 31 sekuntia. Puteista 19 upposi reikään. Ensimmäisten tuntien saldo oli todella kova. Toisen tunnin aikana, iltaseitsemän ja -kahdeksan välissä, Sirainen ja Kokko puttasivat 730 palloa reikään.

Guinnessin ennätystenkirjaan pääsemisen ehtona ollut 5 000 putin raja ylittyi lopulta hyvissä ajoin, jo ennen urakan puoliväliä, aamulla kello 05:18.

Lopulliset laskelmat ovat kaksikolla vielä tekemättä, mutta Sirainen arvioi, että kaikista vuorokauden aikana lyödyistä puteista upposi reikään noin 20–25 %. Kumpikin löi hänen mukaansa noin 17–20 000 puttia mieheen.

17 000 puttia vastaisi 34 putin kierroskeskiarvolla tasan 500 golfkierroksen yhteenlaskettujen puttien määrää.

Eniten väsyivät sormet

Kaksi päivää urakan päättymisen jälkeen Sirainen kuulostaa puhelimessa pirteältä. Hän ihmettelee, ettei urakka tunnu kehossa fyysisesti enää missään.

”Rehellisyyden nimissä olin varma, ettei urakkaa pysty suorittamaan selän rasittumisen vuoksi loppuun. Oli ihme, että selkä kesti niin hyvin. Eniten väsyivät sormet ja vasemman käden peukalon kämmenen puoleinen lihas”, Sirainen kertoo.

Kaksikon kehon huoltamisesta huolehti OMT-fysioterapeutti, joka hoiti vuorokauden aikana molempia kolmesti, aina vartin kerrallaan. Se auttoi Siraisen mukaan huomattavasti urakasta suoriutumista.

”Joku sanoikin minulle, että kävelit teltalle vähän kumarassa, mutta tulit sieltä suorana pois”, Sirainen sanoo.

Urakan rankin hetki koitti hänen mukaansa aamulla kello kahdeksan ja yhdeksän välillä, kun tavoite oli jo saavutettu.

”Silloin rupesi uni painamaan. Se johtui osaltaan varmasti siitä, että keskittyminen oli alussa niin intensiivistä.”

Vaikka Sirainen ja Kokkonen näyttelivät tempauksessa pääosia, tapahtumalla oli myös vahva yhteisöllinen luonne. Uteliaita katsojia kävi teltalla runsaasti, ja Siraista ja Kokkosta oli yön pimeimpinäkin tunteina avustamassa useita seuran jäseniä. Osa avustajista uhrasi viikonlopun hyväntekeväisyystempaukselle samaan aikaan pelattujen Nokia River Golfin mestaruuskisojen kustannuksella.

”Meillä oli pilkkopimeässä yössä aika hyvä meininki. Teltassa oli valonheittäjät päällä, ja musiikki soi koko ajan. Parhaimmillaan siellä oli kymmenen äijää katsomassa, miten putti uppoaa. Se oli todella hienoa.”

Lahjoituksia liikuntaan

Sirainen ja Kokkonen saavat ennätyksen virallisen vahvistamisen jälkeen nimensä aikanaan Guinnessin ennätystenkirjaan, mutta ennätyskoe oli tempauksessa vain sivujuonne. Varsinaisena tarkoituksena oli kerätä tavara-, väline- ja vaatelahjoituksia hyväntekeväisyyteen.

Tiistaina Sirainen ja Kokkonen käynnistävät suurta kuomullista peräkärryä hinaavan pick upin ja lahjoittavat tapahtuman aikana Riveriin saapuneet tavarat Hope-yhdistyksen Tampereen osastolle. Hope antaa lasten liikuntaharrastuksia tukevat lahjoitukset edelleen vähävaraisille pirkanmaalaisille lapsiperheille. Lahjoitusten joukossa on muun muassa polkupyöriä, rullaluistimia, urheilukenkiä ja yksi golfsettikin.

Sirainen ja Kokkonen ovat tottuneet laittamaan itsensä likoon hyvän asian puolesta, sillä he ovat myös valtakunnalliseksi laajentuneen ja jokavuotiseksi muotoutuneen 24h Junnugolfille -keräyksen idean takana. 24h Junnugolfille sai alkunsa vuonna 2013 Lakeside Golf Vammalan kentältä, jossa Sirainen ja Kokkonen keräsivät silloisen kotiseuransa junioritoiminnan hyväksi yli 10 000 euroa. Tämänvuotisen keräyksen jälkeen 24h Junnugolfille -tapahtumilla on kerätty Suomen golfseurojen junioritoiminnan hyväksi yhteensä jo noin puoli miljoonaa euroa.

Guinnessin kansiin päätyneen kaksikon ideat tuskin jäävät vielä tähän?

”Kaksneloset on nyt tehty. Se on varma”, Kimmo Sirainen naurahtaa.

”Mutta kyllä me jotain vielä keksimme.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje