23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Toptracer tekee rangeista viihdekeskuksia – Mega Range tienraivaaja Suomessa

Ruotsalaisinnovaatio auttoi tekemään range-harjoittelusta miljoonabisnestä. Liikkeelle lähdettiin ammattilaisgolfin TV-lähetyksiä elävoittämällä.

Ruotsalainen Daniel Forsgren sai golfkärpäsen pureman vuosituhannen alussa ja huomasi pian seuraavansa talvisin tuntikaupalla golfia televisiosta lumen peittäessä maan.

Valtaosa lähetysajasta kului puttien parissa. Yksi syy hänen mielestään oli siinä, että ilmaa halkovan ja kameran zoomin etäältä poimiman pallon seuraaminen oli vieläkin tylsempää katsottavaa.

Forsgren päätti tehdä asialle jotakin. Hän perusti vuonna 2006 yrityksen kehittämään ohjelmaa, jolla kameran välittämään kuvaan voitaisiin yhdistää graafinen esitys pallon lentoradasta.

Syntyi pallon liikkeitä seuraava ja dataa grafiikaksi muuntava Protracer, jota johtavat TV-yhtiöt alkoivat pian käyttää apunaan huippugolfia katsojille välittäessään. Forsgrenin ideasta kasvoi nopeasti ilmiö, elimellinen osa TV-katsojien golfkokemusta – olipa kyseessä sitten PGA Tour, European Tour, Open Championhip tai vaikkapa Ryder Cup.

Forsgren tajusi nopeasti, että samat lainalaisuudet vaikuttivat myös range-harjoittelussa. Jos harjoittelustakin olisi välittömästi saatavissa kuvallista ja numeerista palautetta, harjoittelusta tulisi paljon hauskempaa.

Niinpä ensimmäinen Protracer Rangen prototyyppi esiteltiin Euroopassa vuonna 2012. Pian valloitettiin myös Yhdysvallat, jossa teknologiasta tuli miljoonabisnekseksi nopeasti kasvaneen Topgolfin toiminta-ajatuksen ydin.

Liitto sai lopullisen siunauksensa, kun Topgolf vuonna 2016 hankki Protracerin omistukseensa. Samalla nimi muuttui Toptraceriksi.

Tarjolla tietoa, pelinomaisuutta ja kilpailullisuutta

Topgolfin vaikutusvallalla Toptraceria on entistä voimallisemmin alettua tuoda perinteisiinkin harjoituspaikkoihin. Yksi edelläkävijöistä on ollut Skandinavian suurimmaksi sisäharjoittelupaikaksi itseään luonnehtiva Ullna Indoor Golf.

Lyöntimatkaa Ullnassa on 40 metriä, mutta se ei myyntijohtaja Jörgen Åkerin mukaan ole Toptracer-aikakaudella rajoite.

”Pelaajat saavat Toptracerin avulla lyönneistään enemmän tietoa kuin ovat saaneet perinteisestä ulkoharjoittelusta”.

Leikin varjolla tapahtuva keskittymistä vaativa harjoittelu voi olla hyvinkin tehokasta.

Ullnan 69 lyöntipaikasta Toptracer-teknologia löytyy 21:stä.

Myös monipuolisuus on Toptracer Range -konseptin valttikortti. Teknologia ja pelaajan käytössä oleva 21-tuumainen näyttö mahdollistavat sen, että pelaaja voi itse asiassa valita launch monitorin, simulaattorin ja eräänlaisen pelikoneen välillä.

Launch monitor kertoo pallon lähtönopeuden, pallon ilmassa kulkeman matkan, lyönnin kokonaispituuden, poikkeaman linjasta, nousu- ja laskeutumiskulman ja niin edelleen.

Simulaattoria käytettäessä pelaaja voi kohdata virtuaalisesti useita maailmanluokan kenttiä ja haastaa mukaan vaikka kaverin.

Sosiaalista ulottuvuutta saadaan myös erilaisilla pelimuodoilla. Miten olisi lähimmäs lippua- tai pisin draivi -kilpailu? Vai otetaanko matsi siitä, kuka kerää eniten pisteitä ”tikanheitossa” valittuihin kohteisiin? Tällainen leikin varjolla tapahtuva keskittymistä vaativa harjoittelu voi olla hyvinkin tehokasta.

World of Golf -ketjun Göteborgin harjoituskeskuksessa palloja lyödään taivasalla olevalle kentälle, mutta pelaajat ovat katoksen suojassa kuten Topgolf-areenoilla. Toptracerin nimeen vannotaan täälläkin.

”Tekniikka antaa meille kilpailuedun, mikä näkyy myynnissä. Kaiken lisäksi meillä voi perinteisen yhden sijasta olla nyt jopa neljä maksavaa asiakasta yhtä harjoituspaikkaa kohti.”

Harjoituksen päätteeksi datan voi lähettää omaan sähköpostiinsa.

Yhdysvalloista tiedetään, että Topgolf-keskukset ja muut Toptracer-teknologiaa tarjoavat ranget ovat saaneet asiakkaat tuomaan mukanaan myös ystäviään golfia kokeilemaan. Nykyisin näiden harjoituskeskusten kävijät otetaan huomioon myös National Golf Foundation ylläpitämissä golfharrastusta vuosittain seuraavissa tilastoissa.

Onko Suomi taas jälkijunassa?

Ei suinkaan. Mega Rangella Vantaalla teknologia on ollut käytössä jo neljän vuoden ajan.

”Älyttömän koukuttavaa”

Mega Rangea pyörittävän ja Toptraceria Suomessa edustavan Golden Pro Oy:n toimitusjohtaja Gustav Weckström kertoo, että kiinnostus on herännyt.

”Perusinvestointi maksaa suurin piirtein saman kuin yhden Trackmanin hankkiminen. Sillä saadaan katettua kymmenen lyöntipaikkaa, jopa kaksikymmentä, jos päällekkäisiä kerroksia on kaksi. Lisäksi tulee jonkin verran juoksevia kuluja, sillä jokaisesta lyöntipaikasta maksetaan noin viiden sadan euron vuosilisenssi.”

Mega Rangella ei ole kiinteitä näyttöjä, vaan asiakkaat kirjautuvat järjestelmään omilla älylaitteillaan tai kahviosta lainaamallaan tabletilla. Järjestelmä toimii harjoituskeskuksen katetuilla lyöntipaikoilla.

”Lyöntipaikoilla ei ole mitään, mikä voisi mennä rikki.”

Kahvion monitorista voi seurata kulloisenkin päivän leaderboardeja. Erityisen suosituksi on osoittautunut pelimuoto, jossa palloilla yritetään kolmen lyönnin sarjoissa osua mahdollisimman lähelle kohteena olevia, eri etäisyyksille sijoitettuja, lipputankoja.

”Se on ihan älyttömän koukuttavaa”, sanoo Weckström.

Toptracerin simulaattoriominaisuutta ei Mega Rangella ole otettu käyttöön, mutta launch monitor luonnollisesti löytyy.

”Kun meillä on käytössä laadukkaita palloja, pelaajat saavat hyvän käsityksen vaikkapa lyöntimitoista bägin eri mailoilla. Kaiken lisäksi asiakkaat voivat harjoituksen päätteeksi lähettää laitteiston keräämän datan omaan sähköpostiinsa.”

Mitä tämä lysti Mega Rangella maksaa? Monelle voi tulla iloisena yllätyksenä, että Toptracerista ei peritä lisähintaa.

Lue myös: Megarangelle ProTracer-järjestelmä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje