23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Ovatko tekoäly ja virtuaalitodellisuus tekemässä kenttäarkkitehdeista työttömiä?

Golfkenttien suunnittelijat ovat siirtyneet piirustuspöydältä maansiirtokoneiden rattiin. Muutoksen tuulet puhaltavat joka suunnasta.

Uusien golfkenttien rakentamisen kulta-ajat ovat toistaiseksi ohi, ainakin perinteisissä golfmaissa. Varsinkin vuosien 2007–2008 finanssikriisin jälkeiset ajat ovat tarjonneet suurille asemansa vakiinnuttaneille suunnittelutoimistoille vain satunnaisia öitä.

Kenttien rakentamisen painopiste on ollut uudistustöissä. Silloinkin, kun jotkut onnekkaat ovat päässeet aloittamaan puhtaalta pöydältä, moni asia on tehty toisin kuin ”vanhan normaalin” aikoihin.

Moni nimekäs kenttäarkkitehti on jo heittänyt hyvästit sellaiselle vanhalle toimintamallille, jossa suunnittelutoimisto hoiti piirustukset ja varsinainen rakennusprojekti jäi pääosin urakoitsijan vastuulle.

Nyt arkkitehti haluaa hypätä kuskin paikalle pintoja muotoilemaan ja omia visioitaan toteuttamaan.

Keikkahommia pikkurahalla?

Sukupolvensa johtaviin suunnittelijoihin lukeutuvan Tom Doakin näkemyksen mukaan golfkenttien suunnittelu on hyvää vauhtia kulkemassa kohti muun työn ohella tehtäviä keikkahommia.

”Kehitys ei näytä hyvältä vakautta kaipaavien näkökulmasta. Itse asiassa ajatus siitä, että voisi tehdä mukavan ja pitkän uran jonkin suuren firman osakkaana oli aina jossakin määrin naiivi. Todellisuus on nyt sellainen, että vakiintuneetkaan toimijat eivät tiedä, mistä seuraava toimeksianto on tulossa, tai milloin.”

Uusi teknologia on osaltaan tekemässä hyvin varustetuista toimitiloista tarpeettomia. Kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja tabletit sovelluksineen kulkevat mukana ja ovat joustavia työkaluja Google Earthin kaltaisiin palveluihin tai kuvauskopterin välittämään kuvaan yhdistettyinä.

Kun suunnittelusta tulee ainoastaan muotoilua väljästi ohjaava lähtökohta, vältytään myös tietokoneavusteisen suunnittelun ”täydellisyydeltä”, joka usein on merkinnyt persoonattomuutta ja sieluttomuutta.

Suunta kohti käsityöläisyyttä merkitsee useimpien alalla jo jonkin aikaa työskennelleiden mukaan myös hyvästejä rahakkaille sopimuksille.

”Palkkioista on tulossa mitättömiä, ja suunnittelu on vaihtumassa pikemminkin harrastukseksi varsinaisen työn sijasta”, sanoo muun muassa Cabot Cliffsiä ja Streamsong Rediä rakentamassa ollut Keith Rhebb. ”Kilpailu pitää huolen siitä, että hinnat putoavat kautta linjan.”

Virtuaalinen golf perinteisen rinnalle

Doakin toimistossa uransa aloittaneen Jim Urbinan mukaan golfarkkitehtuuri on suurten muutosten kynnyksellä. Perinnettä kunnioittavillakin kentillä mennään kohti vähemmän pinta-alaa vaativia ratkaisuja kestävän kehityksen nimissä. Rinnalle tulee nuoria kiehtova virtuaalinen todellisuus kolmiulotteisine laseineen. Aikaa golfiin voi käyttää juuri sen verran kuin haluaa, ja kaikki hoituu vaikkapa kotona tai puistossa – ilman mailoja.

Tekoäly ja virtuaalinen todellisuus voivat mullistaa suunnittelubisnestä laajemminkin. Mitä jos tekoäly hoitaakin suunnittelun satelliittikuvien pohjalta ja tarjoaa suunnitelman tilaajan hyväksyttäväksi virtuaalisena kokemuksena ennen varsinaisen rakentamisen aloittamista?

Kasvava ympäristötietoisuus, ympäristöaktivistien suunnalta tuleva paine ja ajankäyttöön liittyvät haasteet ovat monen asiantuntijan mielestä viemässä golfia nykyistä kompaktimpaan ja yksinkertaisempaan suuntaan.

”Uudet pelaajasukupolvet saattavat luopua pelaamisen nykyisistä standardeista”, sanoo yhdysvaltalainen David Hart. ”Väylien leveydet ja esteiden paikat esimerkiksi voivat mennä uusiksi. Kaikille avoimista kentistä tulee paljon nykyistä helpompia par 3 -kenttien tapaan: lyhyempiä, vähemmän haastavia ja nopeasti kierrettäviä.”

Aasiassa menestynyt Brian Curley visioi useiden eri vaihtoehtojen tulevaisuutta. Toisessa ääripäässä ovat automatisoidut ja aidatut lyhyen lentomatkan palloilla varustetut pikkukentät, toisessa yksityisesti hallinnoitujen kenttien alamaailma. Jälkimmäisissä golfuskovaiset tarjoavat hengenheimolaisilleen kosketuksen luontoon ja golfin alkujuuriin nimellistä korvausta vastaan, yhteisesti jaetun ilon merkeissä.

Artikkeli pohjautuu Adam Lawrencen Golf Course Architecture -lehdessä julkaistuun artikkeliin What does the future of golf course architecture hold?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje