23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Rion olympialaisten uhkakuvat toteutuivat – golfkenttä iloinen poikkeus

Olympialaiset eivät olleet Rio de Janeiron kaupungille jättipotti, mutta Barra de Tijucan golfkentän tilanne näyttää valoisalta.

Vuosi Rion olympiakisojen jälkeen monet pelot kisapaikkojen rapistumisesta ja rikollisuuden palaamisesta kaupunkiin ovat osoittautuneet todeksi. Myös olympialaisten golfkenttä on ollut vaikeuksissa, mutta ainakin tällä hetkellä sen tulevaisuus näyttää hyvältä.

Monelta osin kisapaikat rapistuvat, koska niitä ei ole pystytty hyödyntämään kisojen jälkeen kestävällä ja luonnollisella tavalla. Paljolti kyse on huonosta ja toimimattomasta hallinnosta. Riossa näyttää siis toistuvan sama ilmiö kuin mm. Ateenan ja Pekingin olympialaisissa.

Myös Rion golfkentän kerrottiin olleen kisojen jälkeen melkoisessa ahdingossa. Väylät kasvoivat pitkää heinää ja kenttä oli ajautumassa rappiolle. Otsikot eivät kuitenkaan näytä pitäneen paikkaansa, ja tällä hetkellä kentän tilanne näyttää hyvältä.

Olympiakenttä sijatsee Barra de Tijucan luonnonsuojelualueella, jossa elää useita suojeltuja ja harvinaisia eläinlajeja.

Kentän pienehkö käyttöaste on silti edelleen haaste. Kentällä pelataan keskimäärin 700 kierrosta kuukaudessa. Määrä on pieni, mutta riittävä pitämään kentän toiminnassa.

Kun ulkomaiset turistit pulittavat kierroksestaan noin 150 dollaria, pääsevät paikalliset pelaamaan noin 50 dollarilla. Paikallisella mittapuulla kierroshinta on hurja, sillä brasilialaisten keskipalkka on noin 678 dollaria kuussa.

Tulonjako on kuitenkin huomattavan epätasaista ja esimerkiksi Barra de Tijucan alueella, jossa golfkenttä sijaitsee, elintaso on Norjan luokkaa. Potentiaalisia ja maksuvoimaisia golfareita siis riittää.

Valtio tai Rion kaupunki ei tue kentän toimintaa. Talous onkin sen haasteista kiistatta suurin. Olympialaisten golfkenttä on kuitenkin lajille kasvua ajatellen loistava mahdollisuus, jos kentälle vain saadaan houkuteltua pelaajia.

Golf on lajina kuitenkin edelleen Brasiliassa erittäin pieni, eikä 208 miljoonan asukkaan maan golfliitossa ole kuin reilut 9000 rekisteröitynyttä jäsentä. Suomen asukasmäärään suhteutettuna pelaajamäärä on niin matala, että samalla kaavalla laskettuna Suomessa olisi noin 240 golfaria.

Riossa kasvua haetaan mm. tekemällä yhteistyötä alueen koulujen, niin julkisten kuin yksityistenkin kanssa, sekä tarjoamalla ilmaisia opetustuokioita viikonloppuisin kaikille kiinnostuneille.

Kentän toimitusjohtajan Marcio Galvaon mukaan opetusryhmät ovat jo pitkään olleet täynnä.

Galvao, 67, suhtautuu tulevaisuuteen muutenkin positiivisesti. Toisin kuin mediassa on ajoittain kirjoitettu, kenttä on pidetty erinomaisessa kunnossa.

”Brasiliassa on erittäin tärkeää pystyä luomaan ilmapiiri, jossa golf ei näyttäydy elitistisenä lajina. Se helpottaa lajin leviämistä”, Galvao luonnehtii Golf Channelin artikkelissa.

Lähimmät favelat sijatsevat parin korttelin päässä Rion maineikkaista uimarannoista.

Kentällä on käynnistetty myös juniorigolfareiden stipendi-ohjelma, jonka rahoitus tulee yritysmaailmasta. Vastieeksi yritys saa pelioikeuksia kentälle. Galvao kehittää kenttää määrätietoisesti ja pitkällä tähtäimellä. Hän uskoo vakaasti siihen, että Rion olympiakenttä tulee näyttelemään suurta roolia lajin kehityksessä Brasiliassa.

Ennen pitkää kentän käyttöasteen tulisi tietenkin nousta lähinnä riolaisten harrastajien toimesta, mutta sitä ennen kasvua haetaan ulkomaisista turisteista, jotka tällä hetkellä pelaavat vain noin 15% kierroksista.

Golfareita ei ole vieraillut kentällä toivotulla tahdilla, sillä Rion vetovoima ei kasvanut olympialaisten ansiosta toivotulla tavalla – itse asiassa kehitys on osoittautunut päinvastaiseksi.

Suurin yksittäinen este on kaupungin kurja turvallisuustilanne. Massiviisin poliisioperaatioin jengeistä tyhjennetyt favelat, eli slummimaiset kaupunginosat, jätettiin kisojen jälkeen ei-kenenkään-maaksi, joiden hallinnasta jengit käyvät yhä verisiä sotia. Suuri osa faveloista sijaistee kaukana Ipaneman ja Copacabanan ranta-alueista ja keskustasta, mutta lähimmät levittäytyvät vuorenrinteille aivan keskustan tuntumaan.

Olympiavuonna 2016 Riossa kuoli aseellisissa yhteenotoissa yli 5000 ihmistä. Tänä vuonna tilanne on ollut sitäkin kaoottisempi ja jo elokuuhun mennessä kuolonuhrien lukumäärä on kivunnut yli 6000 henkilöön.

Monet Rion olympialaisiin kohdistuneista peloista ovat lopulta osoittautuneet aiheellisiksi. Golfin osalta kilpailutapahtuma oli onnistunut ja Barra de Tijucan kenttä sai pelaajilta loistavaa palautetta.

Niin Brasilian, olympialiikkeen kuin golfinkin etu on, että olympiakenttä onnistuu pysymään elinvoimaisena Riossa tulevaisuudessakin. Tällä hetkellä näyttää hyvältä, mutta Brasiliassa mikään ei sittenkään taida olla ihan varmaa.

Lähde: Golf Channel, The Conversation.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje