16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Pyeongchangin olympialaisissa hiihdetään näillä golfkentillä – tällainen on Etelä-Korea golfmaana

Pienikokoiseen maahan on ahdettu viimeisten 15 vuoden aikana satoja kenttiä.

Krista Pärmäkoski juhli lauantaina Pyeongchangin talvikisojen ensimmäisenä suomalaismitalistina pronssiaan golfkenttämaisemissa. Pidetäänhän olympialaisten kaikki murtomaa- ja ampumahiihtokilpailut kenttien päälle rakennetuilla laduilla.

Hiihtoreitit kulkevat kolmen eri kentän eli Birchhill Golf Clubin, Yongpyong Golf Clubin sekä Yongpyong 9:n maastoissa. Gangwon-dossa sijaitsevista kentistä Birchhill on pisin, 6400 metriä. Yhteensä mainitut kolme kenttää tarjoavat pelaajille 45 reiän kokonaisuuden.

Kenttien lukumäärä on ylittänyt jo 500:n rajan. 15 vuotta sitten Etelä-Koreassa oli vain 44 kenttää.

Golf on merkittävä laji Etelä-Koreassa. Asukkaita on reilut 50 miljoonaa, joista peräti kymmenen prosenttia harrastajaa lajia enemmän tai vähemmän. Korean golfliitto pitää realistisena, että lajin harrastajamäärä voi vielä tuplaantua nykyisestä.

Kasvu on ollut voimakkaimmillaan 2000-luvulla. Pelaajien määrä kohosi vuosien 2005–2015 välisenä aikana 2,5 miljoonasta viiteen miljoonaan.

Maa on pinta-alaltaan hieman Lapin lääniä suurempi, mutta kenttien lukumäärä on ylittänyt jo 500:n rajan. 15 vuotta sitten Etelä-Koreassa oli vain 44 kenttää.

Sung Hyun Park on naisten maailmanlistalla sijalla kaksi. Kuva:; Getty Images

Kasvun taustalla on lajin ”arkipäiväistyminen”. Golfia pidettiin maassa vielä pari vuosikymmentä sitten eliitin ja kuninkaallisten huvina, mutta väestön tulojen paraneminen ja siirtyminen viisipäiväiseen työviikkoon tekivät siitä koko kansan harrastuksen.

Kentistä ¾ on yksityisiä ja loput niin sanottuja public-kenttiä. Tämän jakauman johdosta moni tyytyy harrastamaan golfia driving rangeilla ja simulaattoreissa, jotka ovat maassa suuressa suosiossa.

Korealaiset suhtautuvat golfiin yhtä tinkimättömästi kuin mihin tahansa elämän osa-alueeseen, mikä ilmenee myös urheilullisessa menestyksessä – etenkin naisten puolella. Maailmanlistan top 20:ssa keskimäärin joka toinen pelaaja on korealainen. Maa on ollut koko meneillään olevan vuosikymmenen naisten huippugolfin ehdoton keulakuva.

Maassa on perustettu golftehtaiksikin kutsuttuja harjoituskeskuksia, jonne seulotaan jo hyvin nuorena lahjakkaimpia tyttöjunioreita. Omistautuminen ja harjoitusmäärät näissä ”tehtaissa” ovat kaikilla mittapuilla valtavia, eikä lapsille ja nuorille jää koulunkäynnin ohella käytännössä aikaa muuhun.

Miesammattilaisten urakehitystä hidastaa merkittävästi 26 kuukauden mittainen asepalvelus, josta ei urheilijoillekaan myönnetä vapautusta kuin olympiavoittajien kohdalla. Aseistakieltäytyjiä odottaa 18 kuukauden vankeustuomio.

Artikkelia on päivitetty klo 21.46

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje