16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Phil Mickelson ei pelaa U.S. Openissa − 50-vuotias voitti karsintaturnauksen

Kisassa kuusi kertaa kakkoseksi sijoittunut vasuri osallistuu turnauksen avauskierroksen kanssa samalle päivälle osuviin tyttärensä high school -valmistujaisiin.

Phil Mickelson aikoo jättäytyä sivuun kauden toisesta major-turnauksesta U.S. Openista. Syynä on perheen Amanda-tyttären samanaikainen valmistuminen high schoolista. Pelaaja kertoi päätöksestään viime viikonvaihteessa Ohiossa käydyn Memorial Tournamentin yhteydessä.

Viisinkertainen major-voittaja on sijoittunut U.S. Openissa peräti kuudesti kakkoseksi. Turnaus on ainoa, joka erottaa pian 47 vuotta täyttävän pelaajan niin sanotusta ura-Grand Slamista.

”U.S. Open on kilpailu, jonka voittoa janoan eniten. Mutta tämä (tyttären valmistuminen) on yksi niistä tilaisuuksista, joita vain ei halua missata. Olen todella mielissäni, että voin elämääni taaksepäin katsoessani muistella olleeni paikalla high schoolin päättäjäisissä”, Mickelson sanoi.

Brown Universityssä syksyllä opintonsa aloittava Amanda Mickelson on luokkansa puheenjohtaja ja hän pitää päätöstilaisuudessa myös puheen. Hän on vanhin Mickelsonien kolmesta lapsesta. Koulun valmistujaiset ajoittuvat torstaiaamupäivälle 15. kesäkuuta, jolloin U.S. Openin ensimmäinen kierros on jo tukevasti käynnissä.

”Minulla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia pelata kisassa riippumatta lähtöajasta”, Mickelson muistutti.

Tästä huolimatta ”Lefty” ei ole virallisesti vetäytynyt Erin Hills -kentällä pelattavasta U.S. Openista. Pelaajalla on käytännössä oikeus venyttää päätöstään aina ensimmäisen kierroksen starttiinsa saakka. Mickelson jättääkin takaportin mahdolliselle ensimmäisen pelipäivän peruutukselle huonon sään vuoksi, jolloin hän ehtisi ajoissa Kaliforniasta Wisconsiniin.

Mickelson informoi USGA:n toimitusjohtajaa Mike Davisia aikeistaan jo viime viikon puolella, jotta varapelaaja voi aloittaa valmistatumisensa ajoissa. Tieto on hyödyllinen myös kahden ensimmäisen kierroksen peliryhmiä laadittaessa.

Vasurin ensimmäinen niukka U.S. Open -tappio näki päivänvalon valon vuoden 1999 turnauksessa, jolloin myöhemmin samana syksynä lento-onnettomuudessa kuollut Payne Stewart ratkaisi homman edukseen päätösviheriöllä.

Yhdysvaltain pidetyimpiin urheilijoihin kuuluva Phil Mickelson on tunnetusti erittäin perhekeskeinen henkilö. Kuva: Getty Images

Mickelsonin Amy-puoliso oli juuri tuolloin aloittamassa synnytystä, mutta pelaaja päätti kuitenkin startata finaalikierrokselle, tiedostaen joutuvansa mahdollisesti lähtemään vaimonsa tueksi kesken tiimellyksen.

Kun Stewart oli upottanut voittoon riittäneen par-puttinsa, hän meni Mickelsonin luokse, laittoi kätensä tämän kasvoille ja sanoi: ”Sinusta tulee isä”.

”Aina kun mieleni palaa U.S. Openiin, ajattelen tuota vuoden 1999 turnausta. Lapsen syntymä, mutta erityisesti ensimmäisen lapsen syntymä on kaikkein tunteellisin kokemus, minkä voi jakaa vaimonsa kanssa”, Mickelson sanoi.

”Ja aina kun mietin vuoden 1999 turnausta, ajattelen Payne Stewartia, enkä voi uskoa miten nopeasti aika on vierähtänyt. Meidän tyttäremme on kohta 18-vuotias, ja lähdössä yliopistoon – olen niin ylpeä hänestä. Hän on erityinen ihminen. Odotan innoissani, mitä hänen puheensa sisältää päättäjäisissä.”

Mickelson vihjaili jo puoli vuotta sitten jäävänsä mahdollisesti pois U.S. Openista. Hän ei sanojensa mukaan ole pitänyt kisaa etusijalla kuultuaan tapahtumien päällekkäisyydestä, saati yrittänyt vaikuttaa päättäjäisten ajankohtaan.

Jäätyään kuudennen kerran kakkoseksi kotimaansa avoimissa Merionissa 2013 – Justin Rosen jälkeen – Mickelson saavutti kolme kuukautta myöhemmin debyyttivoittonsa Open Championshipissä Muirfieldissä. Vasuri ei ole tämän jälkeen voittanut yhtään henkilökohtaista turnausta.

”Toivottavasti pystyn osallistumaan kahteen seuraavaan U.S. Openiin. Sofia (tytär) valmistuu high schoolista vasta kolmen vuoden kuluttua.”

Phil Mickelsonin kakkossijat U.S. Openissa:

Pinehurst, 1999
Bethpage Black, 2002
Shinnecock Hills, 2004
Winged Foot, 2006
Bethpage Black, 2010
Merion, 2013

Stricker karsinnoista U.S. Openin osallistujalistalle

”Mr. September” pääsi kuin pääsikin mukaan tämänvuotiseen U.S. Openiin. Kuva: Getty Images


Steve Stricker
oli yksi merkittävimmistä alueellisista karsinnoista paikan U.S. Openiin saaneista pelaajista. Stricker voitti Memphisissä pelatun 36 reiän karsintakilpailun tuloksella, joka alitti parin kymmenellä lyönnillä.

Tänä vuonna 50 vuotta täyttänyt Stricker anoi erityisosallistumisoikeutta varsinaiseen turnaukseen perustellen U.S. Openin pelaamista kotiosavaltiossaan Wisconsinissa. USGA ei kuitenkaan lämmennyt ajatukselle. Stricker toimii syksyllä pelattavassa Presidents Cupissa USA:n joukkueen kapteenina.

Ohiosta kisapaikan saivat muun muassa Skotlannin Martin Laird ja Ruotsin David Lingmerth sekä major-voittajat Keegan Bradley ja Stewart Cink. Myös BrysonDeChambeau eteni U.S. Openiin toisena vuotena peräkkäin karsintojen kautta. Vijay Singh ja Englannin Luke Donald kuuluivat karsiutujien joukkoon.

New Jerseyn karsinnan voitti länsinaapurin Daniel Chopra. Georgiasta Hawk Ridge Golf Clubin kentältä jatkoon edenneiden joukossa oli Web.com Tourin kisassa viime vuonna haamutuloksen 58 pelannut Saksan Stephan Jäger.

Yhdysvalloissa pelattiin maanantaina kaikkiaan kymmenen U.S. Openin alueellista karsintaturnausta. Erin Hillsiin matkalipun lunastaa karsinnoista kaikkiaan 53 pelaajaa. Osa tasatuloksiin päätyneistä karsijoista uusii vielä tiistaina viimeisistä jäljellä olevista turnauspaikoista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)