Michelle Wie on kuulunut läpi uransa naisten golfpukeutumisen suunnannäyttäjiin. Kuva: Getty Images
Maailmalta |
17.7.2017

Nyt loppui seksillä myynti – LPGA tiukensi pelaajiensa pukeutumisohjetta

Michelle Wie ja kumppanit saavat olla jatkossa tarkkoina välttyäkseen kiertueen langettamilta sakkorangaistuksilta.

Erilaiset sporttiset muoti-ilmiöt ovat virranneet viime vuosina myös ammattilaisgolfin keskuuteen. Rickie Fowler ja Tommy Fleetwood käyttävät jogger-housuja, ja ensin mainittu myös korkeavartisia golfkenkiä; Nike valmistaa kauluksettomia golfpaitoja; ja Euroopan kiertue sallii pelaajilleen shortsien käytön harjoituskierroksilla.

Tuntuisikin oudolta, jos golfin hallitsevat elimet tai pääkiertueet puuttuisivat jollain tavalla pelaajien pukeutumistottumuksiin. Mutta juuri näin Yhdysvaltain naisten ammattilaiskiertue LPGA on tuoreella päätöksellään tehnyt.

Kiertue otti käyttöön 17. heinäkuuta voimaan astuneen pukeutumisohjeen, joka karsii pelaajien mahdollisuuden käyttää tietynlaisia urheilutekstiilejä. LPGA:n pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Vicki Goetze-Ackerman välitti pelaajille heinäkuun alussa listan vaatteista, jotka eivät ole enää sallittuja käyttää turnauksissa tai niiden oheistapahtumissa.

Pukeutumisohjeen sisältö pääpiirteittäin:

– Urheilutoppia voi käyttää ainoastaan, jos siinä on pystykaulus tai tavallinen kaulus.
– Syvät kaula-aukot eivät ole sallittu.
– Leggingsejä ei saa käyttää, jolleivat ne ole shortsihameen tai shortsien alla.
– Hameen, shortsihameen ja shortsien on oltava pituudeltaan sellaiset, ettei niiden alle näe missään tilanteessa, seistessä tai kumartaessa.
– Pro Am -juhlissa tulee käyttää asiallista asua. Pukeutuessa tulee muistaa ammatillinen imago. Golftekstiilit eivät ole sallittuja, mikäli toisin ei ole ilmoitettu. Tyylikkäät farkut hyväksytään, mutta niissä ei saa olla viiltoja tai reikiä.
– Treenivaatteita ja farkkuja (minkään värisiä) ei hyväksytä kentällä.
– Jogger-housut on kielletty.

Goetze-Ackerman kertoi, että on jokaisen pelaajan oma velvollisuus ilmoittaa vaatesponsoreilleen uusista määräyksistä. Ohjeita rikkovaa pelajaa rangaistaan 1000 dollarin sakolla ja jokainen uusi rike tuplaa sakkosumman.

Heather Daly-Donofrio kiertueen viestintäosastolta kertoi, että puketumisohje ohjaa pelaajaa edustamaan itseään ammattimaisella tavalla, ja sillä halutaan ilmentää lajin positiivista imagoa.

”Kiertue tarkistaa tyypillisesti loppuvuodesta ohjeistustaan, pelaajilta saadun palautteen perusteella. Teimme hiljattain katsauksen pukeutumisohjeeseemme, minkä seurauksena päädyimme joihinkin muutoksiin”, hän sanoi.

Tällaista Michelle Wien yllä olevaa urheilutoppia ei ole enää luvallista käyttää LPGA Tourin kilpailuissa. Kuva: Getty Images

Lienee selvää, että Instagram-aikakauden ”golfdaamit” pukeutuvat rohkeammin kuin koskaan saadakseen entistä enemmän huomiota ja sponsorisopimuksia. LPGA:n pelaajia ei yleisesti ottaen kannata sotkea tähän, mutta toisaalta kiertue haluaa ohjeistuksellaan osoittaa pelaajille, ettei kyseenalaisiin tyylisuuntauksiin ole menemistä.

Siitä huolimatta herää kysymys, miksi pelaaja ei saa tuntea itseään ”urheilijaksi” rennoissa nykyaikaisissa jogger-housuissa tai leggingseissä tai urheilutopissa? Näissä tekstiileissä ei ole mitään liian rohkeaa, jos ne on puettu säädyllisesti. Miksi ei kannusteta pelaajaa näyttämään sporttiselta, pitkän kieltoluettelon sijaan?

Golf Digest kiitteli aiemmin tänä vuonna LPGA-kiertuetta pelaajien sporttisemman pukeutumisen hyväksymisestä. Esimerkkinä käytettiin Michelle Wietä, joka näyttää asuvalintojensa myötä enemmän urheiljalta kuin kenties kukaan toinen golfin pelaaja koskaan.

Wie on nimenomaan käyttänyt kiellettyjen listalle päätyneitä kauluksettomia ja hihattomia urheilutoppeja kilpailusta toiseen. Tuntuu oudolta, että siinä olisi jotain ylitsepääsemättömän kiusallista. Wie on sittemmin käyttänyt aurinkohihoja suojellakseen käsivarsiaan tai mahdollisesti rauhoitellakseen niitä, jotka ovat kiusaantuneet hänen paljastavammasta pukeutumisestaan.

Seuraavaksi Wien ja kumppaneiden tulee kiinnittää huomiota hameensa pituuteen, jos haluavat välttyä kiertueen määräämiltä sanktioilta. Vuonna 2017 ei tällaisia ohjeita enää olettaisi lukevansa.

Kommentit

Kyllä naisten pelin seuraamista vaikeuttaa minihameisen pelaajan takaa kuvattu avaus tai griini työskentely.
Tietysti oma vika mihin katseen kiinnittää.
Miesten puolella vähemmän häiritsee kengän varsi tai pinkeät housut.

Pukukoodin tarkentaminen on täyttä asiaa. Naisgolfaajat ovat urheilijoita. Onneksi useimmat jo pukeutuvatkin sen mukaan, mutta vaatevalmistajien, siis sponsoreiden, into saada näkyvyyttä.., kaikilla keinoilla on tämän päivän ongelma.
Valitettavasti naisten golfin urheilullisuus näyttää menneen ohi medialta, sitähän tässä yritetään korjata.
Mm. Golfpiste innostui Talin muinoisten naisten Euroopan kisojen aikana pitämään kilpailua kauneuskilpailuna ’kuka on kaunein’ äänestyksineen.
Ja kyseessä oli golfista kertovat sivusto, ei Seiska tai iltapäivälehdet!

Minusta Michelle Wien pukeutuminen on enemmän naisellista kuin sporttista. Joku näkee sen seksistisenä, muttei se minusta ainakaan liian seksististä ole ollut.
Liian antavat kaula-aukot vievät eittämättä katseen pois pelistä, mutta muuten minusta pukeutumismääräykset ovat turhan puritanistisia. Farkkujen kieltäminen ei kai perustu mihinkään järkevään syyhyn.

Miehiltä pitäisi kieltää liian ”istuvat” housut samoista seksistisistä syistä, mutta sille tielle ei ole lähdetty, ainakaan vielä. Tosin lökäpöksyjä löytyy kyllä tarpeeksi, Patrick Reedistä lähtien.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.