Elizabeth Moonille kävi köpelösti U.S. Girls' Openissa. Putti on annettu vasta kun vastustaja asian selvästi ilmaisee. Kuva; Getty Images
Maailmalta |
30.7.2017

Katastrofi isossa amatööriturnauksessa – luuli saaneensa tasaavan putin, menetti paikan finaaliotteluun

Säännöt eivät joustaneet, vaikka Erica Shepherd olisi halunnut antaa jälkeenpäin vastustajansa 15-senttisen putin. Katso video.

Erica Shepherd eteni Boone Valleyn kentällä Missourissa pelattavan U.S. Girls’ Junior -turnauksen loppuotteluun eriskummallisella tavalla.

Shepherd oli välieräottelussaan Elizabeth Moonia vastaan 2 down -tappiolla, kun kierrosta oli neljä reikää pelaamatta. Hän kuitenkin kiristi lopussa tahtia, ja onnistui venyttämään ratkaisun jatkorei’ille.

Ensimmäisellä jatkoreiällä (14/par 5) Moonilla oli edessään 1,2-metrinen birdieputti, joka olisi upotessaan vienyt hänet finaaliin. Hän missasi putin, ja pallo vieri noin 15 senttiä reiän ohi. Yhtäkkiä Moon laahasi pallon takaisin yrittääkseen puttia uudelleen harjoittelumielessä.

Shepherd, 16, oli jo parinsa tehnyt, mutta ei antanut päivänselvää puttia vastustajalleen. Moon ehti olettaa näin käyneen, mutta todistettavasti Shepherd ei antanut tai ehtinyt antaa vastustajalleen merkkiä annetusta putista.

”En sanonut, että putti on annettu”, palloa vasemmalta puolelta lyövä Shepherd totesi.

Hän kertoi pitäneensä silmiään suljettuna Moonin, 17, birdieputin aikana.

”Kun kuulin, ettei pallo kolahtanut reikään, avasin silmäni ja näin hänen vetävän pallon takaisin itselleen. Käännyin sitten ympäri ja jäin odottamaan reaktiota.”

”Valmentajani kysyi, annoinko putin hänelle, ja vastasin kieltävästi.”

”En antanut sitä puttia hänelle, mutta olisin tehnyt sen, mikäli hän ei olisi napannut palloa itselleen.”

Koska Moon tuli siten rikkoneeksi sääntöä 18–2 (pelissä olevan pallon liikuttaminen), hän sai yhden lyönnin rangaistuksen, hävisi reiän ja lopulta koko ottelun. Vaikka Shepherd olisi jälkeenpäin antanut kyseisen par-putin, Moon ei olisi voinut enää välttyä penaltilta.

”Ei tämä tunnu oikealta voitolta, tästä on nyt vaikea puhua”, Shepherd sanoi harmistuneena.

”Minulla on paha mieli, ja tuntuu kuin olisin hävinnyt – haluan itkeä. Olen pahoillani hänen puolestaan, mutta minä en voinut tehdä asialle mitään.”

USGA:n sääntö- ja amatööriosaston johtaja Craig Winter sanoi, etteivät säännöt antaneet myöden toisenlaiselle päätökselle.

”Vaikka tunnemme sympatiaa molempia pelaajia kohtaan, eikä kukaan halua otteluille tällaista ratkaisua, säännöt ovat selkeät koetussa tapauksessa”, hän perusteli.

Samanlainen tilanne koettiin lähes parin vuoden takaisessa Solheim Cupissa, kun USA:n Alison Lee kauhoi pallon itselleen olettaessaan eurooppalaisten antaneen hänelle lyhyen putin. Lee kertoi mielestään kuulleensa maininnan annetusta putista, mutta vastustajat eivät sitä omien sanojensa mukaan tehneet.

Yhdysvaltalaiset hävisivät kyseisen reiän ja matsin, mutta sisuuntunut USA hallitsi kolmannen päivän singeleitä, ja vei Solheim Cupin kotimaahansa.

Kommentit

Golfin säännöt kaipaavat hienovaraista tuuletusta. Tosin lajia hallinnoi vanhat puusilmäiset ukonkäppänät, joille muutos on jotain mistä menee aina yöunet. Tilander on hyvä esimerkki genrestä, joka jutussa henkii wanha ajattelu.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.