Phil Mickelson nousi viikonloppuna meksikolaisyleisön Kuva: Getty Images
Maailmalta |
7.12.2017

Ilmastonmuutos haastaa golfin: Phoenix Open tiennäyttäjänä

Phoenix Open kerää kilpailuviikon aikana jopa yli 600 000 katsojaa. Se ei estä nimisponsoria näyttämästä jätehuollossa kynsiään.

Jos ei suurin ja kaunein, niin ainakin villein ja äänekkäin. Phoenix Open on kaljanhuuruineen sen verran kaukana tavanomaisesta golfkilpailusta, että sille on annettu lempinimi “The Greatest Show on Grass”.

Yleisömääriltään Arizonan golfjuhla on lajin ylivoimainen ykkönen. Lauantaisin paikalle saapuu jopa reilut 200 000 katsojaa, pelkästään katsomoiden reunustamalle 16. reiälle pyöreät 20 000. Äänijänteitä koetellaan taas tammi–helmikuun vaihteessa 2018. Kaiken kaikkiaan kilpailuviikon odotetaan jälleen keräävän yli 600 000 katsojaa.

Mitään ei päädy kaatopaikalle

Suurista yleisömassoistaan huolimatta Phoenix Open on kasvanut tiennäyttäjäksi jätehuollossa ja kestävässä kehityksessä laajemminkin. Kuin ihmeen kaupalla kilpailu onnistuu olemaan nykyisen pääsponsorinsa nimen veroinen: Waste Management Phoenix Open.

Palkinnoksi pitkäjänteisistä ponnisteluista kilpailu sai maailman ensimmäisen GEO Certified Tournament -tunnustuksen. The Greatest Show on Grass on nyt myös The Greenest Show on Grass.

Vuonna 2006 perustettu GEO (Golf Environment Organization) tekee maailmanlaajuisesti työtä golfin ympäristöimagon kirkastamiseksi ja laajemminkin yhteiskuntasuhteiden hoitamiseksi kestävän kehityksen nimissä. Sen myöntämä sertifikaatti on arvostetuin ekomerkki golfalalla.

Suomalaisista kentistä sertifikaatti on myönnetty Aulanko Golfille, Master Golfille, Pielis Golfille, Nordcenter Golf & Country Clubille, Kartano Golfille, Karelia Golfille, Hirsala Golfille, Sarfvik Golfille, Hill Side Golf & Country Clubille ja St Laurence Golfille. Suuri joukko muita kotimaisia kenttiä on liittynyt GEO:n tarjoamaan OnCourse-palveluun, joka auttaa ympäristöasioiden seurannassa ja raportoinnissa.

Phoenix Open on vertaansa vailla oleva yleisöjuhla golfissa. Kuva: Getty Images.

Waste Management on Pohjois-Amerikan johtava jätealan yritys. Phoenix Openissa se onnistuu sataprosenttisesti estämään jätteiden päätymisen kaatopaikalle. Kaikki kierrätetään, kompostoidaan, käytetään uudelleen, lahjoitetaan eteenpäin tai poltetaan energiaksi.

Kilpailua käytetään myös näyteikkunana kestävän kehityksen tavoitteille. Zero waste -asemilla jaetaan tietoiskuja ja annetaan neuvoja arkipäivän kierrättämisestä.

Sosiaalisesta kestävyydestä pidetään huolta sitouttamalla mukaan paikallisia nuoria, kanavoimalla suuri osa tuotosta hyväntekeväisyyteen ja tarjoamalla vapaa sisäänpääsy paikallisille poliiseille, palomiehille sekä armeijan aktiiveille ja veteraaneille. Golf elää kilpailun kautta mukana Phoenixin alueen arjessa tavalla, josta muutkin voivat ottaa oppia.

Raportti vuoden 2017 kilpailusta kertoo, että kyse on hiilijalanjäljestä, mutta myös paljon muusta: http://www.wm.com/thinkgreen/pdfs/2017WMPOSustainabilityReportUpdate.pdf

European Tour ja Open Championship jo hengessä mukana

European Tour on yksi GEO:n kumppaneista ja rahoittajista. GEO oli esimerkiksi mukana vuoden 2014 Ryder Cupissa, joka toimi ponnahduslautana uudelle GreenDrive-ohjelmalle. Ohjelman nimissä kiertueen kilpailujen jalanjälki halutaan pitää mahdollisimman pienenä ja hyöty toimintaympäristölle mahdollisimman suurena.

R&A tekee työtä ympäristön hyväksi omalla GreenLinks-ohjelmallaan, jolla halutaan suojella perinteisiä links-maita. Kaikki Open-kentät täyttävät esimerkiksi GEO-sertifikaatin vaatimukset.

Suomi on Golfliiton aloitteesta jo pitkään kulkenut mukana ympäristövastuullisen golfin eturintamassa. Nykyinen ympäristöpalkinto kantaa Veikko Sallin nimeä. Sallin yritys Molok on ollut Suomessa eräänlainen vastine Waste Managementille Yhdysvalloissa.

Teksti: Janne Tarmio

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.