23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfin ”yhteiskunnallinen arvo” on nyt punnittu

Golf parantaa hyvinvointia ja tuo lisäarvoa jokaiselle lajiin investoidulle punnalle, kertoo englantilaistutkimus.

Sheffieldin Hallam University julkaisi reilu vuosi sitten tutkimuksen, joka kertoi urheilun monista suotuisista yhteiskunnallisista heijastusvaikutuksista.

Kävi ilmi, että jokainen julkisen tai yksityisen sektorin urheiluun laittama punta tuli Englannissa lähes kaksinkertaisena takaisin. Täsmällisempi kerroin oli 1,91.

Säännöllisen urheilemisen todettiin parantavan terveyttä, auttavan opiskelupaikan saamisessa, vähentävän rikollisuutta ja lisäävän ihmisten tyytyväisyyttä omaan elämäänsä.

Sosiaalisten hyötyjen yhteisarvo vuosina 2013 ja 2014 arvioitiin 44,75 miljardiksi punnaksi. Julkinen ja yksityinen sektori olivat samana aikana sijoittaneet urheiluun 23,46 miljardia.

Lista urheilun tuottamasta hyvästä oli pitkä. Taloudellisesti merkityksellisimmäksi nousi laskenut dementia- ja sydäntautiriski.

Golf sai oman tutkimuksensa

Mikä on yksittäisten lajien vaikutus? Golf on ensimmäinen laji, jonka osalta tutkimusta on tehty. Tulokset julkistettiin muutama päivä sitten.

England Golfin ja paikallisen PGA-järjestön tilaamassa tutkimuksessa golfin yhteiskunnallista arvoa punnittiin subjektiivisen hyvänolontunteen, terveyden ja sosiaalisen pääoman näkökulmista. Tarkasteltavina olivat golfin harrastajien rinnalla myös vapaaehtoistyötä lajin parissa tekevät henkilöt sekä lajia tukevat ja hallinnoivat tahot.

Golfin selvästi painavimmaksi panokseksi sosiaalisella arvolla mitattuna osoittautui hyvinvoinnin lisääntyminen. Rahaksi muutettuna arvoksi saatiin 2 380 puntaa pelaajaa kohti eli yhteensä 1,2 miljardia puntaa. Kävi myös ilmi, että vapaaehtoistyön ruokkimat myönteiset elämykset kartuttivat pottia lähes 179 miljoonalla.

Tutkimus tiivistää tulokset selkeään viestiin: golfin parissa säännöllisesti tekemisissä olevat ihmiset tuntevat hyödyt jokapäiväisessä elämässään.

Terveysvaikutukset näkyvät selkeimmin yli 55-vuotiaiden ryhmässä. Golfkierros pitää huolta sydämestä ja verisuonistosta ja vähentää esimerkiksi sepelvaltimotaudin ja dementian esiintymisen todennäköisyyttä.

Tuloksista apua markkinointiin

Tutkimusta Hallamin yliopistossa johtanut professori Simon Shibli on ilahtunut tulosten todistusvoimasta.

”Olemme jo pitkään voineet osoittaa, kuinka golftapahtumat piristävät järjestävän seudun taloutta. Nyt tiedämme, että golfin pelaamisella on merkittävää sosiaalista arvoa niin yksilöille kuin yhteiskunnalle kokonaisuutena, päivästä päivään.”

England Golfin toimitusjohtaja Nick Pink painottaa golfin hyötyä etenkin ikääntyville.

”Tulosten valossa on helppo markkinoida golfin hyödyllisyyttä sekä jo pelaaville että uusille senioriharrastajille.”

Golforganisaatioille tutkimus antaa käyttökelpoisen työkalun myös neuvotteluissa erilaisten rahoittajatahojen suuntaan. Siitäkin huolimatta, että tulosten valossa golfin ”hyötysuhde” näyttää jäävän jälkeen useista muista lajeista.

Tutkimuksen mukaan jokainen golfiin laitettu punta tuottaa sosiaalista arvoa ”vain” 1,17 punnan verran. Se on selvästi vähemmän kuin urheilua yhtenä kokonaisuutena tarkastelleessa tutkimuksessa. Selittäviä tekijöitä on mitä todennäköisimmin löydettävissä lajin kustannusrakenteesta ja harrastajakunnan profiilista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje