23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Joko menee överiksi? – Huoli lyöntipituuksista kasvaa

Vuonna 2019 julkaistava raportti tarkastelee lyöntipituuksia kokonaisvaltaisemmin kuin kertaakaan aikaisemmin. Kaikkien asianosaisten halutaan nyt puhuvan suunsa puhtaiksi.

USGA ja R&A, golfia hallinnoivat tahot, ovat jo jonkin aikaa luvanneet seurata tarkalla silmällä lyöntipituuksien kasvua ja niiden vaikutusta niin kilpa- kuin harrastegolfiin.

Helmikuussa julkaistu uusin lyöntipituuksia koskenut raportti ei ottanut suoraa kantaa tarpeeseen lähteä rajoittamaan kasvaneita pituuksia. Viime vuonna havaittu pituuksien lähes kolmen metrin keskimääräinen kasvu tärkeimmillä kilpailukiertueilla herätti kuitenkin huolestumista ja poiki kieli keskellä suuta annetun lausunnon:

”Ei ole toivottavaa, että lyöntipituudet jatkavat merkityksellistä kasvuaan lajin korkeimmalla tasolla.”

Monet tahot ovat viime vuosina ehdottaneet lento-ominaisuuksiltaan rajoitetun golfpallon käyttöönottoa ainakin ammattilaiskiertueilla. Tällaisiin toimiin USGA ja R&A eivät kuitenkaan toistaiseksi ole ilmoittautuneet halukkaiksi. Erilaiset rajoitukset ja sääntömuutokset ovat ongelmallisia senkin vuoksi, että esimerkiksi välinevalmistajien näkökulma on kyettävä ottamaan huomioon.

Tiistaina julkistettu USGA:n ja R&A:n yhteinen Distance Insights -projekti on yritys kerätä yhteen kaikki lyöntipituuksia sivuavat näkökulmat. Mielipiteitä pyydetään esimerkiksi pelaavilta ammattilaisilta, kilpailukiertueilta, golfkenttien omistajilta, välinevalmistajilta, golfarkkitehdeiltä, kenttämestareilta ja riviharrastajilta.

USGA:n suhtautuminen lyöntipituuksiin on vähintäänkin ristiriitainen. Se sanoo olevansa asiasta huolissaan, mutta vie tänä vuonna US Openin Shinnecock Hillsin kentälle, jota on pidennetty peräti 410 metriä sitten vuoden 2004 US Openin. Kuva: Getty Images

Projektin sivustolla julkaistaan aiheeseen liittyvää tietoa ja kerätään mielipiteitä avoimella kyselylomakkeella. Tavoitteena on herättää koko golfmaailma keskustelemaan lajin tulevaisuuden kannalta tärkeästä asiasta.

Kaikille avoimen foorumin lisäksi R&A ja USGA panostavat uuden tutkimustiedon keräämiseen ja olemassa jo olevan aineiston analysointiin. Tulokset julkaistaan vuoden 2019 kuluessa. Silloin koossa uskotaan olevan kaikki tarvittava tieto mahdollisten päätösten ja suositusten pohjaksi.

Historiallinen ulottuvuus mukana tarkastelussa

Vuosittain jo julkaistuista raporteista poiketen tulossa oleva yhteenveto tarkastelee kokonaisvaltaisesti lyöntipituuksien kasvua yli sadan vuoden aikana. Vastauksia haetaan ennen kaikkea siihen, mikä kaikki muu on muuttunut lyöntipituuksien mukana, ja miten. Ammattilaiskiertueiden lisäksi  raportissa paneudutaan pelin luonteen muuttumiseen myös harrastepelaamisen näkökulmasta.

Golfpisteen Facebook-kyselyn perusteella suomalaiset harrastajat eivät ole kovinkaan huolestuneita kasvaneista lyöntipituuksista.

Aihe on viime vuosina herättänyt voimakkaita tunteita ja intohimoja. Monet välinevalmistajat ja huippuammattilaiset ovat vähätelleet kysymyksen painoarvoa, koska pituuksien viime vuosina mitattu kasvu on ollut varsin maltillista. Kuva on kuitenkin täysin toinen, jos 2010-luvun lopun golfia verrataan vaikkapa 50 vuoden takaiseen. 

Onko kelloja mahdollista kääntää taaksepäin? Joidenkin mielestä on. Se, mikä urheiluviihteessä ja pelin ”helppoudessa” mahdollisesti hävittäisiin, voitaisiin korvata lajin suuremmalla ekologisuudella ja nykyistä nopeammilla kierroksilla. Tässä ajassa ne ovat varsin vahvoja argumentteja. Esimerkiksi kasteluveden tarvetta voidaan merkittävästi vähentää kenttiä lyhentämällä ja hoidettavan alueen pinta-alaa samalla rajoittamalla. 

Kuinka lyöntipituuksien kasvu on vaikuttanut omaan peliisi? Millaisen viestin haluaisit lyöntipituuksiin liittyen lähettää lajin tulevaisuudesta päättäville tahoille? Sana on vapaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje