23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Lyhytkentät tulevat – Paraisilla tarjotaan pareja kaikille

Paraisten 38-kentän tiiauspaikat viimeistellään kevääseen mennessä. Jorma Ake (vas.) on vastannut kentän mitoista ja kartoista.

Yhä useammalta kentältä löytyvä lyhytkenttä lisää aloittelijoiden ja lyhytlyöntisten peli-iloa.

Paraisilla sijaitseva Archipelagia Golf on avannut uuden, varsinaisen kentän sisälle mitoitetun 38-kentän. 3 772 metriä pitkä kenttä antaa lyhytlyöntisille mahdollisuuden tavoitella useammin paria ja parempia reikätuloksia kuin kentän kokonaispituutta yli kilometrillä kasvattavalta 49-tiiltä pelattaessa.

”Par-luvulla on golfissa merkitystä. Se on ikään kuin golfpelin ydin. Hirveän moni ei vain pääse lähellekään lyöntipituuksia, joilla paria voisi aidosti tavoitella. Toivomme, että 38-kentän kautta mahdollisimman moni pääsisi mukaan tunnelmaan”, sanoo Archipelagia Golfin toimitusjohtaja Nina Katajainen.

Ajatus naisten normaalia klubitiitä (Paraisilla 49) lyhyemmän kentän rakentamisesta virisi Paraisilla kolme, neljä vuotta sitten. Asiasta keskusteltiin sekä osakeyhtiön että golfseuran hallituksissa, ja ajatus uusien tiiauspaikkojen rakentamisesta 49-tiiauspaikkojen eteen sai hiljalleen tuulta alleen.

”Meilläkin mietittiin kymmenen vuotta sitten, että pitäisikö kenttää pidentää. Nyt päätimmekin lyhentää sitä.”

Asia nousi uudelleen pinnalle, kun Golfpiste julkaisi viime marraskuussa runsaasti mielenkiintoa herättäneen yhteenvedon lyöntipituuslaskurinsa tuloksista. Pelaajien vastauksista kävi ilmi, että naisten normaali klubitii, eli niin kutsuttu punainen tii, oli naisille keskimäärin noin kilometrin liian pitkä, jotta paria voisi keskimääräisillä lyöntipituuksilla tavoitella siten kuin golfpelissä on tarkoitettu.

”Se herätti meilläkin runsaasti keskustelua ja vakuutti meidät siitä, että olemme menossa oikeaan suuntaan. Silloin päätimme viimein lyödä kuokan maahan”, Katajainen sanoo.

Alkavan syksyn ja ensi kevään aikana 38-kentän tiiauspaikkoja tasoitetaan ja parannetaan, mutta kenttä on jo nyt hyvin pelikäytössä. Tiiauspaikoille on jo asennettu lyhytkentän omat väylätaulut.

Slope-arvioitu lyhytkenttä on tasoituskelpoinen

Golfliitto on tehnyt 38-kentälle slope-arvioinnin, joten se on myös tasoituskelpoinen. Pelitasoitukset ovat 38-tiiltä pelattaessa selvästi pienemmät kuin taemmilta tiiauspaikoilta. Esimerkiksi tasoituksella 27,0 pelaavan naisen pelitasoitus 38-tiiltä on 18.

Lyhytkenttä voi lisätä myös ikääntyneiden golfareiden peli-iloa. Kun draivi ei enää lennäkään kahtasataa metriä kuten nuorempana, kierrostulokset alkavat hiljalleen nousta, mikä saattaa vähentää pelaamisen mielekkyyttä. Vanhan hyvän pelin ja tuloksenteon tunnelmaan voi kuitenkin päästä tiiauspaikkaa vaihtamalla.

Paraisilla pelaajat ovat hiljalleen löytäneet 38-kentän, mutta ruuhkaksi asti lyhytkentän kokeilijoita ei vielä ole riittänyt. Katajainen uskoo kentän suosion hiljalleen kasvavan.

”Palaute kentästä on ollut hyvää. Eräs pelaaja kertoi päässeensä par-nelosella kahdella lyönnillä griinille. Se on monelle ihan uusi kokemus”, Katajainen sanoo.

Paraisten lyhytkentän 17. reikä on 265-metrinen par-viitonen. Par ei silti ole itsestäänselvyys.

Aloittelijoiden ja lyhytlyöntisten lisäksi 38-kenttä sopii myös pidemmälle lyöville ja edistyneemmille pelaajille. Lyhyellä kentällä voi päästä ”huippuskooraamisen” eli kovan tuloksenteon makuun. Esimerkiksi tasoituksella 10,0 pelaavan miehen tulee pelata kierroksensa 38-tiiltä kolme alle parin yltääkseen tasoitukseensa. Mahdollista se onkin, sillä par-nelosilla voi yltää avauksellaan griinille tai sen läheisyyteen. Par-viitosilla tarjoutuu puolestaan mahdollisuus lyödä kahdella griinille ja tavoitella eaglea. Kovaa tulosta tehtäessä erityisesti hyvän lähipelin merkitys korostuu.

”Minunkin pitäisi 38-tiiltä pelatessani löytää kierroksen aikana kuusi birdie-paikkaa. Silloin normaalit kaksi puttia ei kaikilla rei’illä enää riitäkään”, omalla kilpaurallaan Suomen kärkiamatööreihin kuulunut Katajainen sanoo.

Reikien normaaleja par-lukuja mukailevia lyhytkenttiä (eng. short course) löytyy myös muualta Suomesta. Meri-Teijolla otetiin jo muutama vuosi sitten käyttöön niin sanottu oranssi tii, jolta pelattaessa kenttä on 4 500 metriä pitkä eli noin 700 metriä lyhyempi kuin punaiselta tiiltä. Slope-arvioitu lyhytkenttä on tiettävästi käytössä myös ainakin Eckerössä, Espoon Golfseurassa, Gumbölessä, Hartolassa, Kymen Golfissa, Levillä, Nevaksessa, Nivalassa, Uudessakaupungissa, Vuosaaressa ja Vantaan Golfpuistossa. Golf Talman lyhytkenttien slope-arviointi on alkamassa tällä viikolla.

Kilpakenttien pidentymisen vastapainoksi golfkentät ovat harrastajan iloksi vihdoin myös lyhentymässä.

”Meilläkin mietittiin kymmenen vuotta sitten, että pitäisikö kenttää pidentää. Nyt päätimmekin lyhentää sitä”, Katajainen naurahtaa.

Lyöntipituuslaskuri paljastaa: golfkenttä on punaiselta tiiltä kilometrin liian pitkä
Testaa, mikä on itsellesi sopiva kentänpituus

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje