Bro Hof Slottin kaksi kenttää Tukholman kupeessa lukeutuvat maan parhaisiin.
Lyhyet uutiset |
29.11.2017

Golf hyvässä myötätuulessa Ruotsissa

Länsinaapurissa golfharrastajien sekä pelattujen kierrosten määrä kasvoivat neljäntenä vuonna peräkkäin.

Ruotsin golf on kasvukäyrällä, vaikka vuosituhannen alun ennätyslukuihin on vielä matkaa.

Golfliiton seurojen yhteinen jäsenmäärä koputtelee taas puolen miljoonan rajaa, tuorein luku 491 768 on reilut viisi tuhatta enemmän kuin edellisvuonna.

Ruotsalaisedustus oli perinteisen vahvaa myös kauden 2017 Solheim Cupissa. Kapteeni Annika Sörenstam (vas.) on antanut puheenvuoron Anna Nordqvistille, laitimmaisena oikealla Madeleine Sagström. Kuva: Getty Images

Kasvua oli aikuisväestön lisäksi myös tyttö – ja poikajuniorien luvuissa. Jakauma näiden välillä noudattelee pitkälti Suomen vastaavia, naispuolisten osuus Ruotsissa (27,3 %) on kuitenkin yli kaksi prosenttia pienempi kuin Suomessa (29,4 %).

Keski-iältään ruotsalaisgolfarit (49,3 vuotta) ovat hieman kotimaisia (48,4) vanhempia.

Suomalaiset ahkerampia pelaajia

Pelikierroksia Ruotsissa oli kirjattu jo muutama viikko sitten 6,927 miljoonaa, jossa oli edellisvuoden kokonaislukuun kasvua 53 000. Tämän vuotinen määrä tullee nousemaan kauden vielä jatkuessa Etelä-Ruotsissa yli seitsemän miljoonan.

Maria Möllerin johtamassa Ruotsin Golfliiton hallituksessa on neljä naista ja kolme miestä.

Kierrosten määrä rekisteröityä jäsentä kohden jää reilusti jälkeen Suomen luvuista. Suomessa pelattiin 142 372 pelaajan toimesta noin kolme miljoona kierrosta, josta keskiarvoksi tulee hieman päälle 21 kierrosta, Ruotsissa vastaava luku on vain kaksi kolmasosaa tästä,  14,1.

Johtopäätös on helppo tehdä, Ruotsissa kynnys jäsenyyden hankkimiselle ja pitämiselle on matalampi myös niiden keskuudessa, jotka pelaavat erittäin harvoin tai eivät lainkaan.

Perälauta vuotaa myös länsinaapurissa

Ruotsissa harmitellaan Suomen tavoin jäsenten sitoutuneisuuden alhaisuutta. Merkittävällä osalla harrastajista jäsenyys kestää yhden tai muutaman vuoden. Tästä esimerkkinä on viiden viimeisen vuoden jakso (2013-2017), jolloin eri jäseniä on ruotsalaisissa golfseuroissa ollut 635 000.

Käytännössä neljän edellisen vuoden aikana (2013-2016) jäsenmaksunsa suorittaneista 144 000 on luopunut jäsenyydestään vuodelle 2017. Määrä on suurempi kuin Suomen Golfliiton virallinen jäsenmäärä.

David Lingmerth (vas.) ja hopealle sijoittunut Henrik Stenson edustivat Ruotsia Rion olympialaisissa. Stenson Kuva: Getty Images

Ruotsin Golfliitossa ollaan luottavaisia sen suhteen, että jäsenmäärä ylittää vuoteen 2020 mennessä puolen miljoonan rajan, jonka paremmalla puolella länsinaapurit olivat vuosina 2001-2010.

Merkittävä ero naapurimaiden golfkenttien rakenteessa on se, että Ruotsissa yhdistyspohjaisia kenttiä on lähes 90 % , 415, osakeyhtiöitä vain 42.

Suomessa suhde on Ruotsiin nähden käänteinen. Ensimmäiset osakepohjaiset kentät avasivat viheriöitään 80-luvun puolivälissä, seurapohjaisten osuus on marginaalinen.

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.