26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Liikenteen tiukentunut promilleraja tietää vaikeuksia skottikenttien talouteen?

Pelin jälkeisen ison oluttuopin tyhjennys ja autoilu eivät tule enää kyseeseen, Skotlannin tiukentuneen promillerajan vuoksi. Kuva: Getty Images

Golfin pelaamisella ja alkoholilla ei ole varsinaisestimitään tekemistä keskenään, tai on ehkä sittenkin jonkun verran. Skotlanninuusi, joulukuussa voimaan tullut liikenteen promilleraja saattaalähitulevaisuudessa merkitä suurta pudotusta sikäläisten klubienravintolatuotoissa.

The Courier -lehti kertoi hiljattain julkaisemassa artikkelissaan monen skotlantilaisengolfklubin pelkäävän ajautuvansa selkä seinää vasten, kun maan hallitus päättialentaa liikenteen sallitun promillerajan 0,8:sta 0,5:een. Tämä tarkoittaa, että pelin jälkeen tyypillisesti nautittu oluttuopillinen(pint/0,568 l) heilauttaa alkometrin lukemat helposti yli sallitun rajan. Tokivaikutusta asiaan on myös sillä, miten nopeasti henkilö istahtaa auton rattiinvirvokkeensa jälkeen.

Ratkaisu perustuu luonnollisesti yleiseenliikenneturvallisuuteen, mutta se tuo golfklubeille uutta mietittävää entistenongelmien lisäksi. Skotlannin golfliitto otti viime vuonna huolestuneena kantaakenttien taloudelliseen tilanteeseen, eikä aiheetta: jäsenmäärät ovat pudonneetjoillakin klubeilla 20 prosenttia viime vuosikymmenestä.

Lothianin hallintoalueella on viimeisen kahden vuoden aikanajoutunut kolme kenttää laittamaan lapun luukulle. Viimeisimpänä Castle ParkGolf Club, jonka eläkkeelle jääneet omistajat eivät löytäneet uutta tahoatoiminnan jatkamiseksi. Kaupat syntyivät lopulta, mutta Castle Parkinkenttämaisemassa kulkevat jatkossa maatalousajoneuvot.

”Uuden promillerajan vaikutukset ovat jo nyt näkyneet myynnissämme”, StrahmoreGolf Centren johtaja David Norman sanoi. ”Tammikuun 20. päivään mennessäbaarimyyntimme oli 36 prosenttia pienempi verrattuna samaan ajanjaksoon vuosisitten, jolloin entinen promilleraja oli vielä voimassa. Myös ravintolamyyntilaski 16 prosenttia. Nämä ovat erittäin huolestuttavia lukuja.”

”Vakiojäsenet ovat perinteisesti tulleet ystäviensä kanssa klubin baariin nauttimaantuopillisen kanssa pientä purtavaa. Tähän saakka he ovat voineet luottaasiihen, että yksi olut ei estä heitä ajamasta autolla tovin kuluttua kotiin.Nyt nämä samat ihmiset ovat vähentäneet pelin jälkeisiä käyntejään klubilla,mikä näkyy sekä baari- että ravintolamyynnissä.”

Nämä herrat palkitsivat itsensä teellä, Cruden Bayssa vuonna 1930 pelatun amatöörikilpailun jälkeen. Kuva: Getty Images

Nämä herrat palkitsivat itsensä teellä, Cruden Bayssa vuonna 1930 pelatun amatöörikilpailun jälkeen. Kuva: Getty Images

Jotkut klubit raportoivat joulukuun myynnin olleen peräti 70 prosenttia vuodentakaista alempi. Osasyynsä tässä voi olla myös Skotlannissa loppuvuodesta vallinneella kylmällä säätyypillä.

Myös Lothianin maakunnan golfyhdistyksen puheenjohtaja Allan Shaw otti asiaankantaa Edinburgh Evening News –lehdessä: ”Tämä on luonnollisesti uhka klubienolemassaololle. Ne kamppailevat jo jäsenistä, ja tässä on nyt uusi haaste”, hänsanoi.

Skottiklubien on jatkossa vain tyydyttävä yleistä liikenneturvallisuuttaedistävään ratkaisuun, ja etsittävä uusia keinoja tulojensa ylläpitämiseksi taikohentamiseksi. Niiden ja oluesta pitävien pelaajien on hyvä muistaa, että saatavana on myös tilavuudeltaan pienempiä tuoppeja, joiden avulla kierroksen jälkeistä traditiota voisi ylläpitää jatkossa.

Asia ei ole silti niin yksiselitteinen. Brittiläinen tuoppi on olutta juovan skotlantilaisen vakiokoko, ja uudella promillerajalla nähdään olevan dramaattisia vaikutuksia myös muiden kuin golfkenttien talouteen. Useat töistä kotiin palaavat ihmiset ovat alkaneet tilata kaupunkien ja kylien pubeissa tuopillisen sijasta kannullisen teetä. Hinnaltaan tee ei yllä likikään oluen tasolle, joten siitä saatavat katteet ovat huomattavasti pienempiä.

Monet pub-yrittäjät huomasivat tupakointikiellon vähentäneen jonkun verran alkoholin myyntiä, mutta uuden promillerajan pelätään aiheuttavan huomattavasti suuremman loven kassavirtaan.

Myös Suomessa ollaan viimevuosina keskusteltu promillerajan alentamista 0,5:stä 0,2:een. Mitä mieltä olet, ajaisiko liikenteen 0,2 promillen sallittu alkoholiraja suomalaiset klubiravintolat ahdinkoon? Käy aiheesta vapaata keskustelua jutun alla olevassa kommenttikentässä.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (11 kpl)

    Seppo Nimimuutettu says:

    Ehkäpä pieni valistus Skoteille olis paikallaan. Yksi pintti olutta ei todellakaan normimiehellä nosta promilleja yli 0,5. Alkoholilaskurin mukaan kaksi pientä olutta = 0,66l olutta, 80kg mies, ja puoli tuntia juomisen aloittamisen jälkeen veren alkoholipitoisuus on 0,33. Ehkä se tapa on ollut ryystää enemmän kuin yksi olut, mahdollisesti kierroksen aikana pari jo alle. Jos golfklubien talous on myydyn olen määrästä kiinni niin kaatukoon kaikki minun puolesta.

    AK says:

    Seppo (nimi muutettu) puhuu asiaa. Aikuinen mies ei tuopillisesta yli puolta promillea puhalla ikinä. En tiedä ovatko skotit tyhmiä vai tykkäävätkö valehdella.

    Smart Ass says:

    Meillä ei ole näitä ongelmia. Rattijuoppo Suomessa ei välitä promillerajasta.

    Sähkömies says:

    Britit ja skotit on konservatiivisia. Ehkä niitä kiinnostaa oikeasti että mahdollisuus kärähtää ratista yhden ison tuopin jälkeen on olennainen. Rajan kanssa ei haluta pelleillä. Ravintola ja baarimyynti tuovat todellakin isoja tuloja kentän toimintaan. Siellä päin asuneena tiedän että Skotlannin golfklubeissa on kohtuulliset kausimaksut eikä niitä haluttaisi tuosta vaan lähteä kovasti nostamaan. Ehkä tämän jälkeen se on pakko jos ravintolan tuotot putoaa kymmeniä %

    praatwurst says:

    Lantratkoon oluensa keskariksi niin kuin täälläkin. Ei tunnu olevan ongelma juoda isoa keppanaa kierroksen jälkeen ja painua röyhtäillen suoraan autolle. Ruotsissa kuulemma ei jäädä oluille kierroksen jälkeen, kun on promilleraja 0.2. Tätähän ne muutamat aina yrittää Suomeenkin, vaikka tutkitusti välillä 0.2 – 0.5 ei tule merkittävää muutosta ajokykyyn. Eduskuntavaalit tulossa, pitää olla tarkkana.

    Rla says:

    Enemmän lienee kyse siitä, että jos klubit tekevät ruokalistansa ja ravintoleidensa aukioajat suotuisaksi sille,että pelaajat jäävät istumaan hetkeksi klubille kierroksen jälkeen. Liian monella klubeilla aukioloajat ravintolapalveluiden osalta perustuvat ihan muuhun kuin asiakkaiden odotusten ja palveluiden saatavuden huomioimiseen ja sitten ihmetellään kun asiakkaita ei riitä kattamaan suuria kustannuksia… Niin kauan kuin elämme golfyhteisöjen osalta illuusiossa, jossa liiketoiminta perustuu ajatukseen,jossa lähtökohta on se, että kyllä osakkaat maksaa , niin muutosta ei kannata odotella Nimimerkki Käyttäkää palveluita, niin niihin kannattaa klubien panostaa

    Ajokuntoinen says:

    Skotlannissa, kun puoli millilitraa on jo liikaa.

    tepi62 says:

    Jos noin on siellä skoteissa, niin ainakin siellä on poliiseja valvomassa enemmän kuin täällä. Koko kesäna aikana, esim viime, taisi kerran olla puhallusratsia matkalla kentälle. Onnea skoteille jos siellä vielä poliiseja näkee maanteillä.

    Anttila Keski-Suomesta says:

    Suomen kenttien golfravintolat myyvät varmasti keskimäärin enemmän juomaa kuin ruokaa. Jos Suomessa mennään jossain vaiheessa siihen 0.2 promilleen, niin on pieni ihme jos ei näy kaljan myynnissä täälläkin.

    Jouni Flinkkilä says:

    Pelattiin kaverini Esan kanssa Talmassa ja otettiin kierroksen jälkeen ”normaalit” tuopilliset keppanaa. Lähdettiin aika nopeasti ajamaan. Talman kylän kohdalla nyppylän takana tuli pysähdys ja puhallus. Kaveri puhalsi ensin ja sai jatkaa matkaa. Tuli minun vuoroni. Poliisi katsoi mittaria ja kertoi, että promilleja on 0,27. Kerroin, että olin juonut tuopillisen olutta klubilla. ”Sitä samaa selitti edellinenkin ajaja”, poliisi vastasi. Kysyin, paljonko kaveri puhalsi. ”Samat lukemat” Olemme molemmat yli satakiloisia, joten kyllä normaali ihminen yhden oluen kestää ottaa, mutta kahta ei, jos välittömästi lähtee ajamaan. Eli jos promilleraja lasketaan 0,2:een, olut klubilla täytyy jättää väliin. .

    Jouko L. says:

    Olisiko niin, että skotlantilaisten poliisien alkometrit on kalibroitu paremmin kohdilleen kuin Suomessa? Vai onko niin, että suurin osa skottipelureista on tottunut juomaan kaksi tai kolme tuopillista, ja kun se ei enää takaa ajakuntoa, niin eivät ota sitten sitä yhtäkään? Menisiko se rivien välistä tulkattuna noin?