26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Vierumäki sai uudet isännät – miten vaikuttaa golfiin?

”Kun Vierumäki voi hyvin, myös golf voi hyvin”, sanoo uusi toimitusjohtaja Peter Gabrielsson.

Vierumäki nousi alkuviikosta otsikoihin, kun miljardööri Mika Anttosen kerrotiin aloittavan urheiluopiston yritysryppään uutena pääomistajana. Pienemmällä huomiolle jäi se, että kokonaisuudesta vastaavaksi toimitusjohtajaksi saatiin samalla uusi mies. Hän on työt lokakuun ensimmäisenä päivänä aloittanut Peter Gabrielsson.

”Ei kauan tarvinnut miettiä. Uudessa haasteessa yhdistyy monta palasta, jotka minua johtajana ovat kiinnostaneet. Meillä on nyt hyvä omistaja, ja minulla selkeä käsitys omistajan tahtotilasta.”

Gabrielsson on urallaan ehtinyt vastata muun muassa asiakaskokemuksesta Finnairilla ja on viimeksi toiminut hotelli- ja ravintola-alalta tutun Restelin kaupallisena johtajana.

Gabrielsson kertoo Anttosen ottaneen yhteyttä siinä vaiheessa, kun keskustelut Vierumäen omistusjärjestelyistä ja tervehdyttämisestä olivat alkaneet. Kaksikon tiet olivat vuosien varrella ristenneet jääkiekon merkeissä. Finnair-kaudellaan Gabrielsson oli mukana tekemässä yhteistyötä jääkiekkomaajoukkueen kanssa.

Uuden toimitusjohtajan silmin Vierumäki on lähes kaikkien tuntema kotimaisen huippu-urheilun keskus. Mielikuvia olisi hänen mukaansa kuitenkin onnistuttava laventamaan.

”Vierumäen brändi on vahva ja uskottava. Mutta puhuttaako se riittävän suurta osaa suomalaisista? Kytkeytyvätkö mielikuvat Vierumäestä turhan paljon huippu-urheiluun?”

”Meidän on viestittävä siitä, että Vierumäki on hieno paikka muillekin kuin himoliikkujille. On onnistuttava houkuttelemaan nykyistä enemmän perheitä ja naispuolisia asiakkaita. Asiakkaita tarvitaan lisää, eikä huippu-urheilu siihen yksistään riitä.”

Golf on omalta osaltaan ollut kasvattamassa Vierumäen asiakasvirtaa. Lajilla on ollut vankka sija myös urheiluopiston strategiassa. Onko laji uudelle toimitusjohtajalle tuttu?

Käy ilmi, että Gabrielsson haki golfiin tuntumaa lajina ja harrastuksena jo juniorivuosina. Aktiivisimmat pelivuodet osuivat vuosiin 1995–2005. Vuosituhannen alussa Gabrielsson oli myös jonkin aikaa Suomen Infopisteen palveluksessa. Monet samaan ryppääseen kuuluneen Golfpisteen toimijoista ehtivät tulla tutuiksi.

Nyt Gabrielsson kertoo monen ikätoverinsa kanssa harmittelevan sitä, että on saanut perinnöksi kaksi golfosaketta, jotka tässä hetkessä tuntuvat lähinnä rasitteilta.

”Golf on tavalla tai toisella saatava lajina terveelle pohjalle. On kestämätöntä, että golfyhtiöiden osakkaat rahoittavat muiden pelaamista.”

Golfia kehitetään kokonaisuuden ehdoilla

Mika Anttosen sijoitusyhtiö Keelestä tuli yrityskaupassa merkittävä omistaja myös Vierumäen molemmissa kenttäyhtiöissä.

”Osake-enemmistö on vain toisessa. Mutta tärkeintä on, että Vierumäki-yhtiöillä on äänivalta molemmissa yhtiöissä. Tällä tavoin golf ei elä omaa elämäänsä, vaan sitä voidaan johdonmukaisesti kehittää osana kokonaisuutta. Kun Vierumäki voi hyvin, myös golf voi hyvin.”

Suomen urheiluopiston monipuoliset palvelut tekevät Vierumäestä Gabrielssonin mukaan ainutlaatuisen kohteen golfin harrastajalle.

”Pystymme tarjoamaan asiakkaalle enemmän vaihtoehtoja kuin vaikkapa Vanajanlinnan kaltainen puhtaasti golfin varassa oleva resort. On kuitenkin paljon selvitettävää siinä, mikä golfin Vierumäelle houkutteleman asiakkaan kokonaisarvo alueelle on.” 

”Toki tiedämme, että golfin harrastajien panos liikevaihtoon on paljon caddiemasterin kassakoneen kilahdusta suurempi. Sitä paitsi golfin harrastaja todennäköisesti käyttää alueella enemmän rahaa kuin keskivertoliikkuja.”

Golf on Vierumäen viime vuosien tappiollista kurssia kääntämään tulleelle Gabrielssonille ennen kaikkea väline alueen muiden palvelujen myymiseen.

”Käyttökate tulee majoitus- ja ravintolabisneksestä.”

Golfilla voi luonnollisesti olla suurikin merkitys erilaisia palveluja paketoitaessa.

”Ostamisen helppoudessa on tällä hetkellä paljon parannettavaa. Meidän on tuotava eri vaihtoehdot selkeämmin esille, tehtävä erilaisten pakettien rakentaminen mahdollisimman helpoksi. Mobiiliratkaisuihin on jo laitettu melkoisesti paukkuja, toivottavasti saadaan uudet ratkaisut pian käyttöön.” 

Myös hinnoittelussa on Gabrielssonin mukaan kehittämistä. 

”Hinnoittelu on ollut hyvin staattista. Mielestäni hinnat voisivat erilaisissa paketeissa rakentua asiakaskohtaisesti. Palvelujamme monipuolisesti käyttävällä voisi esimerkiksi olla oikeus etuhintoihin joissakin toiminnoissamme.”

Kuinka käy Vierumäki Finnish Challengen?

Golfareita kiinnostaa luonnollisesti uuden pääomistajan ja uuden toimitusjohtajan kanta Vierumäellä kolme vuotta järjestetyn Vierumäki Finnish Challengen jatkoon. Etenkin, kun golftoiminnoista vastaavan Jan Ruohon tiedetään ponnistelleen jopa pääkiertueen tuomiseksi Suomeen.

”Toivon kilpailulle jatkoa, mutta toisaalta en ymmärrä, miksi Vierumäen tulisi yksin kantaa taloudellinen vastuu ja riski. Katseet kääntyvät nyt esimerkiksi Golfliiton suuntaan. Toivottavasti tahtotilaa ja resursseja löytyy laajemmin kuin tällä hetkellä. On myös pohdittava sitä, onko Vierumäen ydintoimintaa järjestää ammattilaisten golfkilpailu.”

Uuden toimitusjohtajan fokus on kokonaisuudessa.

”Mika haluaa omistajana kahta asiaa. Ensimmäinen on se, että liiketoiminta on saatava kestävälle pohjalle. Toinen on se, että velkaantumisastetta on saatava keventymään. Jos nämä toteutuvat, mitä tahansa voidaan järjestää. Huippu-urheiluun ei voida panostaa, jos perusliiketoiminta ei ole kunnossa.”

Vierumäen golftoimintojen Gabrielsson sanoo pärjänneen varsin hyvin suhteessa Vierumäen muihin toimintoihin. Voisiko se merkitä sitä, että paljon puhuttuja uusia resursseja kohdistettaisiin myös golfolosuhteiden kehittämiseen?”

”Resursseista puhuttaessa on hyvä muistaa, että Classiciin on jo laitettu pyöreät miljoona euroa viiden viime vuoden aikana. Ei golf ole lähtökohtaisesti erityisasemassa. Nyt haemme niitä toimintoja, jotka tekevät Vierumäestä uniikin, parhaan lajissaan Suomessa. Ne voivat hyvinkin olla muualla.”

Asiakas edellä

Gabrielssonin puhuessa ei jää epäselväksi, että hän on tullut Vierumäelle nimenomaan tulosjohtajaksi, kenties muutosjohtajaksikin.

Poppakonstien sijasta Gabrielsson uskoo vahvasti perusasioihin.

”Minun tehtäväni on motivoida ja kannustaa henkilökuntaa ponnisteluihin yhteisesti asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Vahvalla läsnäololla päästään jo pitkälle.”

Hymylläkin voidaan saada paljon aikaan.

”Olemme asiakaspalvelualalla. Kaikki lähtee asiakkaan kohtaamisesta. Sen on tapahduttava tavalla, joka jättää heti hyvän vaikutelman.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)