16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Vierumäen Classic-kenttä avartuu ja saa lisää heathland-luonnetta

Classicin remontti on paikoitellen vaatinut järeitäkin toimenpiteitä. Valmista kaiken pitäisi olla loppukesästä 2018.

Vierumäen vanhempi 18-reikäinen kenttä täyttää 30 vuotta ja uudistuu pelattavuudeltaan. Pääpaino on ollut viheriöalueissa, mutta moni muukin asia muuttuu.

Golf rantautui Vierumäelle vuonna 1988. 30-vuotisjuhliin sopii hyvin, että kentistä ensimmäinen, Classic, avataan uudistettuna pelaajien käyttöön ensi kauden lopulla.

Perusparannus on ollut suunnitellusti usean vuoden projekti. Joidenkin jäsenten ja vieraspelaajien kärsivällisyys on ollut koetuksella, kun pelissä on välillä kesäkaudellakin ollut talvigriinejä ja kun harjoituskenttä Coachin väyliä on aika ajoin käytetty väistötilana.

Toimitusjohtaja Jan Ruoho muistuttaa, että projektissa on ollut paljon hyvääkin.

”Me olemme ensinnäkin pysyneet alkuperäisessä budjetissa. Aikataulutkaan eivät ole venyneet, vaikka muutostöiden laajuus on ylittänyt sen, mistä alkuun päätettiin.”

Hanke on ollut kustannustehokas. Projektinjohto on ollut Vierumäen omissa käsissä.

”Vierumäellä 25 vuotta palvellut apulaiskenttämestari Tuula Töyrylä halusi ennen eläkkeelle jättäytymistään saattaa projektin kalkkiviivoille asti.”

Yhdeksättä väylää muokataan vielä kevään koittaessa. Muuten projekti on viimeisiä kylvöjä vaille valmis.

Vastiketta korotettiin hankkeeseen lähdettäessä 50 eurolla. Silti se on 500 euron suuruisena edelleen Suomen mittapuussa yhä varsin kohtuullinen. Summa on riittänyt, kun väyläkohtaiset kustannukset on onnistuttu pitämään vajaassa 50 000 eurossa. Velkaa ei ole tarvinnut ottaa.

Classicin alkuperäisten viheriöiden todettiin hanketta käynnistettäessä olevan jo elinkaarensa lopulla. Oli hyvä aika katsoa, mitä griinialueille pelattavuuden näkökulmasta voitaisiin kasvukerroksia uudistettaessa tehdä.

Suunnittelusta vastannut Martin Ebert kertoo halunneensa korvata eräät silmiinpistävästi muusta ympäristöstä poikenneet muodot hienovaraisemmin elävillä pinnoilla. Näin griinialueet sulautuvat paremmin ympäristöönsä ja tarjoavat lähipelille entistä enemmän vaihtoehtoja, osin myös haasteita.

Jan Ruoho on tyytyväinen tuloksiin.

”Moni viheriö on nyt aikaisempaan verrattuna mielenkiintoisempi pelata uudistettujen muotojen ansiosta. Lipunpaikkojakin on enemmän.”

Martin Ebert suitsuttaa Classic-kentän hiekkapohjaista maaperää ihanteelliseksi golfkentän kannalta.

Ruoho haluaa tuoda esiin myös turvallisuusnäkökohdat.

”Esimerkiksi ykkösväylän pelilinjaa ja 16. reiän viheriöaluetta on peukaloitu sillä tavoin, että alueella liikkuville koituu mahdollisimman vähän vaaraa.”

Bunkkerointiinkin on puututtu. Muutostöiden jälkeen hiekkaesteisiin on saatu aiempaa enemmän ilmettä. Osa bunkkereista on myös pelaajille entistä paremmin näkyvillä, samoin vesiesteistä.

Hyvässä seurassa

Ebert on vahva uskossaan, että Vierumäen hiekkainen maaperä on golfin kannalta ihanteellinen. Manner-Euroopan parhaista kenttäalueista puhuttaessa hän nostaa Classicin rinnalle sellaisia tuttuja nimiä kuin Chantilly, Morfontaine, Noordwijkse ja Seve Ballesterosin kotikenttä Real Club de Golf Pedrena.

”Linksien jälkeen niin sanotut heathland-kentät, kanervaiset nummikentät, tulevat arvoasteikossa kakkosena. Ne ovat käymässä vähiin, mutta Vierumäellä on hyvät edellytykset edustaa tätä Sunningdalesta ja vaikkapa Woodhall Spasta tuttua perinnettä parhaimmillaan.”

”Tarkoituksemme on edesauttaa kanervan leviämistä Classicin karheikoissa, jotta kentälle saadaan luonnetta ja kauneusarvoja lisää. Peliin tulevillakin alueilla kanervaa voidaan maltillisesti käyttää yhtenä visuaalisena ja strategisena elementtinä.”

Avaruutta lisää

Jan Ruoho ja Martin Ebert nostavat molemmat 1., 15. ja 16. reiän esiin, kun heiltä kysyy mielipidettä onnistuneimmista muutoksista.

Ykkösellä griiniä on siirretty vasemmalle, mikä on auttanut ottamaan luonnonvaraisista puitteista aiempaa enemmän irti. 15. reiällä, par vitosella, griiniä on puolestaan viety pelilinjassa oikealle, jolloin reiän risk and reward -luonne on korostunut. Ottaako riski vai ei? 16. reikä on yksi niistä, joista puita on runsaasti kaadettu.

”Reikä on nyt paljon avarampi”, Jan Ruoho sanoo. ”Vierumäelle ominainen suppa vasemmalla reunalla on saatu kivasti esiin.”

Martin Ebert muistuttaa myös uudesta strategisesta elementistä.

”Pitkälyöntisille on nyt tarjolla entistä enemmän vaihtoehtoja, kun avauslyönnillä voi yrittää päästä lähelle griiniä.”

Puiden harventaminen nykyisellä kuudennella reiällä on saanut pohtimaan myös paluuta Classicin alkuperäiseen pelijärjestykseen. Ainakin kokeilu on Ruohon mukaan luvassa.

”Kun väylä on pelattavissa myös oikeaa reunaa pitkin ilman välilyöntiä, reikä voisi toimia nykyistä paremmin kakkosreikänä. Kun pitkää pakotettua ilmalentoa ei enää ole, vaara pelin seisahtumisesta on pienempi.”

Kentänhoidossa uusia tuulia

Vierumäki hankki kentänhoidossa käyttöönsä uutta osaamista jo kuluneen kauden aikana, kun kokenut ja monilla huippukentillä vaikuttanut Alan Strachan värvättiin pääkenttämestariksi muutaman konsulttikäynnin jälkeen.

Parhaillaan on käynnissä Classicista vastaavan apulaiskenttämestarin hakuprosessi.

”Haku umpeutuu vuodenvaihteessa. Uusi nimi on näillä näkymin tiedossa jo tammikuun aikana”, Ruoho sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje