26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Valmentaja Jussi Pitkänen: ”Tavoitteena on, ettei menestyminen olisi mikään yllätys.”

Jussi Pitkänen uskoo Suomen naisten ja tyttöjen menestysmahdollisuuksiin.

”Jos menestymisen kulttuuri onnistutaan rakentamaan 350 000 asukkaan Islannissa, se onnistuu myös Suomessa”, sanoo Golfliiton liittovalmentaja Jussi Pitkänen.

Suomen Golfliitto sai vuodenvaihteessa riveihinsä kovan valmentajavahvistuksen Jussi Pitkäsen siirryttyä liiton valmennusrinkiin Islannin päävalmentajan tehtävistä. Sitä ennen hän oli ehtinyt työskennellä pitkään Irlannissa, ensin Dave Pelz -lähipeliakatemian ja sitten Irlannin PGA:n leivissä.

Nyt Pitkänen toimii Suomen naisten ja tyttöjen liittovalmentajana. Valmentajapesti Suomesta oli ollut hänellä jo pitkään mielessä.

”Aloitin golfin Irlannissa, ja siellä ajauduin myös työskentelemään golfin parissa. Henkilökohtainen tähtäimeni on kuitenkin aina ollut päästä vaikuttamaan ja tekemään pelaajien kanssa töitä kotimaassa”, Pitkänen sanoo.

Hän muutti kaivosalalla työskennelleen isänsä työn perässä Irlantiin jo vuonna 1987. Vihreän saaren vahva golfkulttuuri jätti Pitkäseen jälkensä.

”Siellä opin pelaamaan golfia. Rangeja ei Irlannissa varsinkaan vanhoilla kentillä pääsääntöisesti edes ole. Irlannissa lähdettiin vain pelaamaan. Golf on laji, joka opetellaan pelaamalla, ei kirjasta”, Pitkänen sanoo.

Vuonna 2017 alkanut Islannin päävalmentajan pesti oli Pitkäselle uran ensimmäinen kansainvälinen valmennustehtävä ja eräänlainen hyppy tuntemattomaan. Ensi alkuun tehtävä jopa hieman pelotti, mutta jännitys haihtui nopeasti.

”Islannissa on hieno urheilukulttuuri, ja ihmiset olivat hyvin vastaanottavaisia. Se oli todella upea kokemus”, Pitkänen sanoo.

Islannissa eri lajit tekevät keskenään tiivistä yhteistyöstä, ja maan huippu-urheilijat ovat menestyneet viime vuosina kansainvälisesti erinomaisesti. Uutta harrastajapohjaa rakennetaan jatkuvasti. Kunnat maksavat nuorille urheiluun ja liikuntaan tarkoitettua tukirahaa, mikä mahdollistaa sen, että nuoret voivat urheilla lähes ilmaiseksi.

Asukasluvultaan hieman Espoota suuremmassa maassa myös golfkulttuuri on yllättävän vahva. Ympäri Islantia on yhteensä 65 golfkenttää, joista suuri osa on yhdeksänreikäisiä. Kynnys lajin harrastamiseen on matala.

Islannin esimerkki on osoittanut, ettei pieni väestöpohja tai pohjoinen sijainti ole urheilumenestyksen este.

”Pohjoinen sijainti tai huonot kelit ovat vain osatekijöitä, eivät mikään syy. Menestyminen on mahdollista ja pitkälti asenteesta ja työnteosta kiinni. Islanti on sen jo näyttänyt, kyllä mekin siihen pystymme”, Pitkänen sanoo.

Kilpailutilanne huippugolfissa on kuitenkin armottoman kova.

Pitkänen kertoo törmänneensä tilastoon, jonka mukaan naisten huippugolfin ykkösmaassa Koreassa olisi peräti kolme tuhatta alle 16-vuotiasta tyttöjunioria, joilla on plus-tasoitus (tasoitus alle nollan). Suomessa on tällä hetkellä yhteensä noin kolme tuhatta tyttöjunioria.

Nousu kilpagolfin huipulle, jossa on korealaisillekin vain vähän tilaa, on silti mahdollista.

”Meillä on hyvä pohja, josta lähteä liikkeelle”, Pitkänen sanoo.

Hänen mukaansa Golfliiton valmennusportaassa yritetään iskostaa urheilijoihin ”I can” -asennetta. Huippu-urheilu rakentuu vahvasti asenteen ja itseluottamuksen varaan, ja menestymisen edellytykset ovat paremmat, jos ne ovat kunnossa.

”Tavoitteenamme on, että siitä tulisi jokapäiväinen ajattelutapa. Ettei olisi mikään yllätys, että meidän pelaajamme menestyvät. Kyllä me osaamme menestyä, olemme menestyneet ennenkin”, Pitkänen muistuttaa.

Jussi Pitkänen oli viikolla 12 Golfpisteen Kisaviikko -podcastin asiantuntijavieraana. Kuuntele podcast-tallenne alta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Utelias says:

    Vihdoinkin Golfliitossa on nyt henkilö jolla järki mukana valmennuksessa. Jussin tuntien, antakaa Hänelle nopealla aikavälillä enemmän vastuuta. Meillä on ollut
    vallankin näiden sivujen kirjoituksissa tapana hehkuttaa kaikenlaisia filosofeja, jotka puhuvat enemmän kuin osaavat. Lisäksi Golfliitto on roudannut Ruotsista tänne ylijäämä valmentajia, jotka eivät ole saaneet aikaan tuloksia. Liiton ylimitoitettu organisaatio on niin suuri, se voisi hoitaa 600 000 harrastajan katrasta, mutta valmennus on hoidettu huonosti. Johtajia ja päälliköitä on riittänyt ja palkkaus on ollut ministeritasolla.