26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Pirkanmaan prot sparraavat toinen toisiaan

Golfliiton liittovalmentaja Pasi Purhonen yhteistyöstä: "Mahtavaa, kun valmentajat järjestävät itselleen sopivaa koulutusta".

Pirkanmaan golfvalmentajat puhaltavat yhteen hiileen. Viime syksystä lähtien Golf Pirkkalan, Lakeside Golfin, Pirkanmaan Golfin, River Golfin ja Tammer Golfin prot ovat sparranneet toisiaan.

­­”Tällainen yhteistyö on hieno juttu. Mahtavaa, kun valmentajat järjestävät itselleen sopivaan koulutusta. Se kertoo vastuunkannosta. En uskonut, että minulla olisi ollut neljäksi tunniksi asiaa, mutta aikahan ei tahtonut riittää mihinkään. Sanottavaa ja kysyttävää oli vaikka kuinka paljon”, sanoo Pasi Purhonen, joka on Suomen golfliiton liittovalmentaja ja valmentaa myös Pickalassa.

Tammikuun viimeisenä keskiviikkona Purhonen kävi esittelemässä pirkanmaalaisille golfvalmentajille Swingcatalyst -paineensiirron mittauslaitetta ja sitä, miten laitetta voidaan käyttää opetuksessa hyväksi.

”Videolta näkyy liike, mutta se ei paljasta, mitä liikkeen sisällä tapahtuu. Laite näyttää, minne paine on menossa. Se on ehkä tasapainolaudan suurimpia hyötyjä”, Purhonen kertoo.

Purhosen tasapainolaudan ja kaiken muun tarvittavan laitteiston (kamerat, softat, tiekokone, trackman ja näyttö) hinta on noin 40 000 euroa, eikä Suomessa ole muita vastaavia järjestelmiä.

”Videokuvat tulevat kahdesta eri suunnasta ja kaiken datan saa screenille”, Purhonen valottaa.

Näkeminen auttaa

Kun Purhosella on kaikki faktat tiedossa, hänen ei tarvitse muuttaa sellaista, mihin ei tarvitse puuttua.

­”Tasapaino on kaiken liikkeen hallinnan mittari. Jos sen menettää lyönnin aikana, tapahtuu usein ei-toivottuja asioita. Visuaalisesti oppiville ihmisille on tärkeää, että he näkevät palautteen.”

Pasi Purhonen näyttää Kaisa Ruuttilalle (vas.), Kari Viitaselle, Esa Lehdelle ja Juha Pentikäiselle mitä lyönnin aikana tapahtuu.

Purhosella käytössä olevalla laitteessa on 2 048 sensoria ja laudassa on kamerasysteemi, joka mittaa paineen siirtymää.

”Kaikki laitteet ovat vain analyysin tekemistä varten. Tällä järjestelmällä saa tarkemmat tiedot kuin pelkällä videolla tai trackmanilla. Työ tehdään sen jälkeen harjoittelemalla. Harjoittelussa on pysyttävä yksinkertaisten periaatteiden ja tarkkojen detaljien välimaastossa. Tasapaino on tässäkin asiassa kaiken aa ja oo”, korostaa Purhonen, joka aloitti valmentamisen vuonna 2009 ammattilaisuransa jälkeen.

Päävalmentaja antoi vinkin

Purhosen antama oppi ja harjoitusohjeet kiinnostivat kaikkia Nokian Golf Sky -halliin päässeitä pirkanmaalaisia valmentajia.

”Idean yhteistyön aloittamisesta antoi Suomen Golfliiton ruotsalainen päävalmentaja Fredrik Jendelid viime syyskuussa, kun hän vieraili Tammer Golfissa seurakäynnillä”, kertoo TG:n toinen pro Esa Lehti.

Ennen Purhosen kiinnostavaa oppituntia Pirkanmaan valmentajat ovat saaneet uusia vinkkejä kaksi kertaa aikaisemmin.

­”Minä hoidin ensimmäisen kerran ja sen jälkeen vastuu siirtyi seuraavalle prolle. Ensimmäisellä kerralla meitä oli opettamassa taitovalmennuksen asiantuntija Sami Kalaja ja toisella Fredrik Jendelid oli puhumassa svingitekniikasta.”

Lehden mukaan Pirkanmaan alueen golfvalmentajien yhteistyö on sujunut avoimen kannustavasti.

”Pasin opetustapahtuma oli kiitettävää tasoa. Uusista vinkeistä on hyötyä omassa opetuksessani”, Lehti kertoo.

Ruuttilalla halu oppia

Golf Pirkkalassa valmentava Kaisa Ruuttila pelasi ammattilaisena vuosina 2007–2013. Hän on samaa mieltä kuin Lehti – yhteistyö antaa voimaa.

”Koska kaikki tapahtumamme järjestetään Tampereella, meidän ei tarvitse lähteä muualle ja se säästää aikaa. Minulla on halu oppia tätä lajia, jotta voin soveltaa ohjeita omassa opetuksessani”, sanoo Ruuttila, joka opiskelee tällä hetkellä golfvalmentajan tutkinnon kolmannella tasolla.

Tasapainolauta kertoo, miten Anu Alpin paino on jakautunut stanssin alkuasennossa. Näyttö paljastaa, että paino on hieman etujalalla, koska vasen jalkaterä on punaisempi.

”Minulla on pohjalla jo liikunnanohjaajan koulutus ammattikorkeakoulusta. Naiset tykkäävät, että alalla on myös naisopettajia. Järjestämme tapaamiset vuorotellen ja mietimme yhdessä, mistä asiasta meille olisi eniten hyötyä”, jatkaa Ruuttila, joka innostui lähipeliharjoittelusta ja tasapainolaudan antamasta palautteesta niin paljon, että vaati Purhosta tulemaan uudelleen Pirkanmaalle lumien sulettua.

Idea elänyt pitkään

Nokian River Golfissa valmentava Juha Pentikäinen on joutunut opettelemaan paljon uusia asioita vuosien varrella. Pentikäinen aloitti uransa vuonna 1982 Tammer Golfissa. Nokialle hän siirtyi vuonna 1991.

”Yhteisistä harjoituksista on ollut puhetta jo aikaisemminkin. Idea on elänyt pitkään. Hyvä, että homma lähti käyntiin nyt. Kun kukin ottaa vetovastuun vuorollaan, se ei käy liian raskaaksi.”

Pirkanmaan prot ovat kokoontuneet yhteen noin kuukauden välein. Kaikki eivät aina pääse paikalle, ja se on Pentikäisen mukaan täysin ymmärrettävää. Purhosen tilaisuuteen eivät päässeet työesteiden takia Anssi Kankkonen, Kari Järvenpää ja ulkomailla ollut Tuomas Seppälä.

”Suomen PGA:n kautta saamme pari kertaa vuodessa jatkokoulutusta. Nyt olemme järjestäneet itse jo kolmessa kuukaudessa kolme eri tapahtumaa. Nämä ovat tärkeitä tapahtumia meille kaikille. Pasin esittelemä tasapainolauta antaa enemmän tietoa kuin video. Pelkällä silmällä ei näe kaikkea”, Juha Pentikäinen toteaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje