26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Pickalaan hotelli ja neljäs golfkenttä?

Koko Pickalan alueelle on kehittämissuunnitelman toteutuessa luvassa isoja uudistuksia. Syksyllä aloittaneen toimitusjohtajan pestaaminen on keskeinen osa koko suunnitelmaa.

Asuntosäätiön ja Pickala Golfin tilaama kehittämissuunnitelma tähtää siihen, että Siuntion kuntaan kuuluvasta Pickalasta tehdään kattavilla toimenpiteillä laajempaa kohdeyleisöä kiinnostava kohde.

Pickalan seudun tunnettuus perustuu 80-luvun lopulla valmistuneihin golfkenttiin. Aluksi tarjolla oli 27 reiän kokonaisuus, joka sittemmin kasvoi kolmeksi 18 reiän kentäksi. Tätä nykyä Pickala on Pohjoismaiden suurin golfkeskus, mutta se haluaisi olla jatkossa paljon muutakin.

Alueen kehittämisen tahtotilaa ryhdyttiin selvittämään noin puolitoista vuotta sitten. Työpajaan osallistui noin 15 paikallista toimijaa ja yrittäjää, lisäksi Pickala Golfin ja Asuntosäätiön edustajista koostuva ohjausryhmä antoi oman listansa tavoiteltavista asioista.

Kehittämissuunnitelma tilattiin ulkopuoliselta taholta syksyllä 2016, ja valmista tuli viime kesänä. Sen mukaan Pickalaa tulisi kehittää kokonaisuutena, jossa on huomioitu alueen vetovoimatekijät: golf, asuminen ja luonto.

”Alueen kaavoitus on edennyt verkkaisesti, ja tonttien myynti on ollut hidasta viime vuosina. Yksi vaikuttava tekijä lienee se, että myynnissä olevat tontit ovat rakennusoikeudeltaan varsin suuria”, Pickala Golfin toimitusjohtaja Janne Pelkonen sanoo.

Tätä pitää pystyä hyödyntämään paremmin.

Janne Pelkonen aikoo luotsata Pickalasta ensi vuosikymmenen alkuun mennessä Suomen vetovoimaisimman ja palvelevimman golfkeskittymän.

”Halua investoida yli puoli miljoonaa euroa vakituiseen asumiseen tai vapaa-ajan asuntoon ei vain ole ollut. Tarvetta olisi etenkin pienemmille taloille ja vapaa-ajan asunnoille.”

Pelkonen kertoo, että majoituskapasiteetin puuttuminen on tällä hetkellä merkittävä pullonkaula alueen ja sen palvelujen kehittämisessä. Tämän aukon paikkaisi parhaiten hotelli, joka tarjoaisi muun muassa spa-palvelut.

Hotellille on kehittämissuunnitelmassa mietitty jo paikkakin Kasabergetin alueella, jossa Asuntosäätiöllä on omistuksessaan kaavoittamatonta maata. Myös Chalet-tyyppiselle vaihtoehdolle uskotaan jatkossa olevan kysyntää.

Pickalan infrastruktuuri ja palvelut voisivat Pelkosen mukaan toimia paremmin tämän hetken ja tulevaisuuden trendien alustana: ikääntyville on tarjolla harrastuksia ja yhteisöllisyyttä. Vapaa-ajan ja työnteon yhdistäminen on helppoa lähellä pääkaupunkiseutua hyvien yhteyksien päässä.

”Olemme täällä aivan luonnon helmassa ja tarjolla on puhdasta ilmaa. Pickalaa voi lähestyä mereltä kolmesta eri suunnasta, ja alueen keskellä on erämaajärvi. Helsingin keskusta on kuitenkin vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä. Tätä pitää pystyä hyödyntämään paremmin.”

Toimitusjohtaja muistuttaa, että alue avaa sellaisenaan jo nyt hienot mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen. Kaikesta huolimatta ulkoilureitit ja golfkentän ulkopuolella sijaitsevat alueet ja niiden harrastuspotentiaali tunnetaan heikosti jopa Pickalassa pitkään käyneiden golfareiden ja alueella asuvien keskuudessa.

”Pickalan kaltainen alue on ihan omiaan esimerkiksi työyhteisöjen tyky-päivien pitopaikaksi.”

Yhtä kaikki Pickalan brändi yhdistetään kehittämissuunnitelman teettäjien mukaan liian yksipuolisesti golfiin. Suunnitelmaa laadittaessa tehtiin myös haastatteluja, jonka yhteenvetona Pickalassa nähdään paljon potentiaalia, mutta alue ei ole kehittynyt viime aikoina.

Osakkeenomistajien taskuilla emme aio käydä.

Golfin näkökulmasta, Suomessa on kannettu huolta lajin harrastajien ikääntymisestä sekä osakkeiden arvon laskusta. Pickala Golfissa näistä ei ainakaan vielä ole näkyvissä hälyttäviä viitteitä, sillä seuran jäsenmäärä on korkea ja yhtiön talous tarpeeksi vakaalla pohjalla.

Lajin harrastamisen ja vetovoimaisuuden murrokseen on syksyllä kenttäyhtiön uutena toimitusjohtajana aloittaneen Pelkosen mukaan kuitenkin reagoitava ajoissa.

”Meidän on edelleen pystyttävä kehittämään ydintämme eli kenttiä ja palveluita, joka mahdollistavat menestymisemme myös tulevaisuuden haasteissa.”

Kenttien ulkopuoliset maastot tarjovat monenlaisia mahdollisuuksia vapaa-ajan aktiviteetteihin.

Pickala Golfissa on tehty viime vuosina mittavia projekteja, joista on kertynyt varsin suuria kustannuksia. Pelkonen haluaa saada yhtiön talouden entistä paremmalle tolalle, jotta se pystyy vastaamaan tehokkaammin rakenteelliseen muutokseen.

”Viimeisten vuosien investoinneilla Pickalan kenttää ja ympäristöä on ajanmukaistettu tähän päivään. Tärkeät investoinnit ovat syöneet pääomaa, mutta jatkossa kassavirta olisi saatava käännettyä jälleen positiiviseksi. Osakkeenomistajien taskuilla emme aio käydä, sillä vastikemaksujen korottaminen on mielessämme viimeinen vaihtoehto.”

Pelkosen mielestä parasta varautumista tulevaisuuteen on kasvattaa tuntuvasti yhtiön tulorahoitusta. Tämän tavoitteen rinnalla hän aikoo luotsata Pickalasta vuoteen 2020 mennessä Suomen vetovoimaisimman ja palvelevimman golfkeskuksen.

”Kenttiemme tulee olla jatkossa yhä parempikuntoisia, sekä tilojemme monikäyttöisempiä, jotta pystyisimme tarjoamaan entistä paremman alustan erilaisille tapahtumille. Lisäksi on mietittävä keinoja, kuinka pystymme kohtaamaan loppukuluttajaa monikanavaisesti entistä kohdennetummin. Isossa kuvassa ykkösprioriteettina on koko ydintoimintamme ja palvelujemme kehittyminen sekä ’heimomme’ yhteisöllisyys.”

Toivoisin, että täällä olisi 2030-luvulla 72 reiän kenttäkokonaisuus.

Toimitusjohtajan mukaan tarkan taloudenpidon tulee olla Pickalassa keskeisessä asemassa. Toimintaa kehitetään, mutta oikeissa kohdissa on osattava myös säästää. Priorisointi strategian mukaisesti nousee entistä merkittävämpään asemaan. Pelkosta kiinnostaa myös erilaiset, uudenlaiset innovatiiviset ratkaisut, kuten vastikään Hankkijan kanssa solmittu laaja yhteistyösopimus.

Golfyhtiö teki merkittävän yhteistyösopimuksen Hankkijan kanssa.

Pitkän sopimuksen myötä Pickala Golf uudistaa kerralla koko konekantansa ottaen käyttöönsä John Deeren uusimman malliston kentänhoitokoneet. Jatkossa golfkeskus saa mallit kokeilukäyttöön ensimmäisenä Pohjoismaissa. Sopimus kattaa lisäksi sponsorointiyhteistyön sekä Pickala Golfin huoltotoiminnan tuotteistuksen.

”Hankkija hyväksyi meidät ympäristökoneiden sopimushuollokseen. On luonnollinen jatkumo löytää liiketoimintaa vahvuusalueeltamme.”

Pelkonen näkee, että neljännen golfkentän rakentaminen Pickalaan on pidemmällä tähtäimellä täysin mahdollista.

”Toivoisin, että täällä olisi 2030-luvulla 72 reiän kenttäkokonaisuus. Ennen laajennussuunnitelmia kehittymishankkeen pitää kuitenkin ottaa todella isoja askelia eteenpäin.”

”Nykyisistä kentistä Parkilla tulee väistämättä eteen modernisointitoimenpiteet. Se, millä skaalalla uudistaminen tullaan toteuttamaan, vaikuttaa varmasti myös kehittämissuunnitelmassa olevan neljännen kentän aikatauluihin. Myös Seaside-kentän uudistustyöt jatkuvat ja valmistuvat suunnitelman mukaisesti 2021.”

Kehitystyön asiantuntija on myös vankka urheilumies

Janne Pelkonen, 39, tuli vuokranneeksi viime vuonna vaimonsa kanssa talon Pickalasta täysin aavistamatta, että tuleva työpaikka sijaitsee aivan kulman takana. Hän huomasi alkukesästä, että golfkeskus hakee uutta toimitusjohtajaa, ja vaistosi jotain.

”Tuli saman tien ilmoitusta lukiessani sellainen tunne, että tuohan on minun paikkani. Pickalan halu kehittyä sekä yhteisön arvot kohtasivat omani.”

Pelkosella on vahva tausta urheilu- ja elämysliiketoiminnasta Leviltä, jossa hän toimi golfkentän ja Levi Eventsin sekä FIS Ski World Cupin toimitusjohtajana. Pickalaan hän siirtyi Koripalloliiton kehitys- ja myyntijohtajan tehtävistä.

”Olen vahvimmillani muutoksessa sekä toimintojen kehittämisessä. Uskon, että alueen kattavat suunnitelmat olivat varmasti tärkein yksittäinen syy, miksi minut valittiin tähän tehtävään.”

Pelkonen kertoi ottaneensa ensitöikseen selvää, mitä Pickalassa on viimevuosina tehty. Parhaiten jyvälle pääsi lukemalla klubin kaikki jäsenlehdet kuuden edellisen vuoden ajalta.

Hänen mielestään Kovasti Oy:n projektipäällikkö Anna Kyyhkysen johdolla laadittu kehittämissuunnitelma on erinomainen pohja. Seuraava vaihe on saada keskeiset yhteistyötahot sitoutumaan suunnitelman taakse.

”Meidän tulee tehdä entistä tiiviimpää yhteistyötä Siuntion kunnan ja Asuntosäätiön sekä muiden alueen toimijoiden kanssa, ja tietysti rahoittajat pitää löytää. Kun nämä asiat saadaan ratkaistua, on mietittävä, kuinka pystyisimme hyödyntämään Pickalan laajaa yhteisöä kehitystyössä.”

”Paljon on työtä edessä, ja ainoa mahdollisuus on alueen vahvassa yhteistyössä. Pickalan brändissä on valtava potentiaali myös Siuntion kunnan markkinointiin.”

Pickala sai Oulun yliopistossa eMBA-tutkintoaan viimeistelevästä Pelkosesta modernin golfjohtajan.

Vajaa puoli vuotta golfyhtiön palkkalistoilla ollut Pelkonen sai kuulla ennen ”virkaanastumistaan” joiltakin henkilöiltä, ettei Pickalan toimitusjohtajan vakanssi ole kaikkein helpoimmasta päästä.

”Isossa yhteisössä riittää haluja ja tarpeita laidasta laitaan. Ei siinä mitään ihmettelemistä ole. Omalta osaltani olen voinut todeta, ettei Pickalassa tarvitse paikkailla vuotoja. Tästä on hyvä jatkaa.”

Paitsi että Pelkonen haluaa rakentaa Pickala Golfista innovatiivisen edelläkävijän, hänen mielestään on erittäin keskeistä viestittää osakkeenomistajille, että heistä välitetään.

Viestintään liittyy hänen mukaansa yksi suomalaisten kenttien ongelmista.

”Tuntuu, että kaikki viestintä suunnataan jäsenistölle, ei niinkään osakkeenomistajille. Muutenkin positiivisten asioiden viestintä on aika niukkaa. Jos esimerkiksi jääkiekossa HIFK myy kaikki kausikorttinsa loppuun, on varmaa, että sitä tietoa ei pantata.”

Vaikka Pelkonen näkee asiat selvästi tässä ja nyt, on hän epäilemättä myös visionääri. Ei ole sattumaa, että kenttäyhtiön hallituksen tiistai-iltana pidetyssä kokouksessa keskustelu kävi vilkkaana Pickalan vuoteen 2025 ulottuvien skenaarioiden osalta.

”Koen, että hallituksessa on erinomainen tekemisen meininki, mutta samalla rohkeidenkin ajatusten lomassa viileää analyysiä ideoiden järkiperäisyyksistä. Kombinaatio pöydän ympärillä on loistava, sillä kokemusta löytyy riittävän laajalta niin golfin kuin liike-elämänkin ympäriltä.”

Vantaalta kotoisin olevalla Pelkosella on tuhti urheilutausta. Nyt Inkoossa sijaitsevan kodin palkintokaapissa on mitaleja useasta eri lajista urheilijana tai valmentajana. Viimeisin SM-mitali tuli Jokereista, jonka B-nuoret hän valmensi suomenmestaruuteen kahteen otteeseen.

Golfissa Tuusulan Golfklubia edustanut pelaaja kiersi kotimaan pääkiertuetta vuosina 1994–2002. Tasoitus on nyt 0.8, mutta Pelkosen mielestä se on turhan alhainen.

”Tasoitukselle ei ole aikoihin tapahtunut mitään, kun en ole enää kilpaillut.”

Nähtäväksi jää, syttyykö Pelkonen Pickalassa vielä kiertuepelaamisesta. Onhan seuralla maan suurin Mid Tourin kisoja kiertävä yhteisö…

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    jony says:

    Picala hieno kokonaisuus, jossa oli mukava pelata….

    Kun isommat kisat, joita kentät palvelevat hyvin, mutta sen parkkiruudun löytäminen on sitten vaikeampaa, joka olisi huomioitava.
    Ei ole mukava lähteä hyvänkään kilpailu kierroksen jälkeen pois kun auton lasissa on lappu (painokelvotonta tekstiä), että autoni onkin ollut vika paikassa, kun se ei muualle olisi yksinkertaiseti mahtunut.