23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Paloheinä ja Talma kurssittajien kärjessä – kiinnostus golfia kohtaan suhdanneriippuvaista

Monia asia ympäröivässä todellisuudessa heijastuu green cardien suoritusmääriin. Suhdanteiden rinnalla säälläkin voi olla merkitystä.

Golfin perustaitojen, sujuvan etenemisen ja yleisen golfkäyttäytymisen omaksuminen voi tapahtua monella tavalla. Suomessa valittiin lajin ruuhkavuosina green card -käytäntö siihen sisältyvine taito- ja sääntökokeineen.

Käytäntöjä uudistettiin vuonna 2011, jolloin esimerkiksi henkiseksi kynnykseksi joillekin pelaajille  muodostunut erillinen lyöntikoe jäi historiaan. Vuonna 2016 lajin mukaantulon kynnystä haluttiin edelleen madaltaa.

Golfliitto viestitti, että tulokas on valmis menemään kentälle, kunhan hallitsee pelin sujuvuuteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat ja osaa kunnioittaa kenttää ja muita pelaajia. Taitojen hiomisen, sääntötietouden kartuttamisen ja tasoitusjärjestelmän hienouksien omaksumisen voi hyvin jättää myöhemmäksi.

Ratkaisut ovat kytkeytyneet laajempaan pohdintaan siitä, kuinka pelaajat saadaan parhaiten opastettua golfarin polulle ja suuntaamaan sillä sitoutuneesti eteenpäin. Ongelmana kun on pitkään ollut se, että vaikka lajiin toisesta päästä tulee uusia harrastajia, niitä putoaa jatkuvasti jokseenkin saman verran toisesta päästä ulos.

Suhdanteiden ehdoilla?

Golfliitto on vuodesta 2011 kerännyt tilastoa vuotuisista green card -suorituksista. Trendi näytti viisi vuotta laskevalta, mutta 2016 koettiin selvä korjausliike. Viime vuonna sen sijaan oli taas hiljaisempaa.

”Viime vuoden lukuja voi osittain selittää runsassateinen kesä”, on green card -uudistusta vuosikymmenen vaihteessa toteuttamassa olleen seurakonsultti Aarni Nordqvistin mielipide.

”Olemme omassa analyysissämme päätyneet siihen, että suoritusmäärät kulkevat varsin hyvin yhteen bruttokansantuotteen kehityksen kanssa. Golfilla näyttäisi olevan eniten kysyntää noussuhdanteen aikana.”

Tilastot eivät välttämättä anna aukotonta kuvaa kehityksestä.

”Luvuissa on varmasti jonkin verran virhemarginaaalia. Jo senkin vuoksi, että vain noin kaksi kolmesta kentästä toimittaa pyytämämme luvut ajallaan. Jonkin verran viitteitä on myös siitä, että kaikki suoritukset eivät välttämättä kiireimpään aikaan tule kirjatuksi. Se on sääli, sillä parhaan mahdollisen kuvan saaminen suoritusmääristä olisi kaikkien etu.”

Paljon on puhuttu myös green cardien suorittaneiden tulokkaiden ”jälkihoidosta”. Kuinka hyvin uudet tulijat saadaan nykyisin sitoutettua lajiin ja liittymään jopa jäseneksi alkeiskurssin tarjonneelle ja green card -suorituksen vastaanottaneelle kentälle?

”Noin 55–65 % green cardin suorittaneista näyttäisi jatkavan golfin parissa eteenpäin golfseuran jäseneksi, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta samaan, jossa kurssin on käynyt. Tässä pitää kuitenkin olla valppaana, sillä suurin osa lajin jättävistä putoaa joukosta noin kolmen ensimmäisen harrastusvuoden aikana.”

Alkeiskurssit ovat luonnollisesti myös liiketoimintaa. Ahkerimmat alkeiskurssittajat ovatkin vuosien varrella joutuneet aika ajoin puolustuskannalle, kun niitä on haluttu ulkopuolelta arvostella esimerkiksi polkuhinnoittelusta tai toimimisesta ”liukuhihnalla”.

Ainakin kursseille osallistuneet ovat tyytyväisiä saamaansa opetukseen, kävi ilmi Golfliiton toteuttamasta kyselytutkimuksesta.

”Jäseneksi liittyneet aloittelijat ovat antaneet saamastaan lajitaitojen opetuksesta ja golfkäyttäytymiseen perehdyttämisestä keskimäärin hyvät arviot ”, Nordqvist tietää kertoa.

Paloheinä ja Talma kärjessä

Tuore tilasto vuodelta 2017 näyttää, että Paloheinässä toimiva HIFK Golf ja sipoolainen Golf Talma ovat Suomen selvästi aktiivisimmat kouluttajat. Talmassa opetus on ulkoistettu Vierumäelle.

Yhteistä näille golfkeskuksille on se, että alkeiskursseille tulijoita kannustetaan omatoimiseen harjoitteluun par 3 -kentällä ja lähipelialueilla ja että mailat annetaan tarvittaessa käyttöön. Kurssit ovat molemmissa kaksipäiväisiä.

Alkeiskursseista Talmassa vastaava Lasse Tynkkynen korostaa kannustavan ilmapiirin merkitystä.

”Tärkeintä on, että aloittelijat opetetaan positiivisessa hengessä etenemään reippaasti kentällä ilman tarvetta paniikkiin.”

Talmassa uusia lajin pariin tulleita yritetään myös auttaa pääsemään sisään seurayhteisöön. Toimikuntien vetäjät ja muut kokeneet pelaajat tarjoavat tulokkaille tukeaan eräänlaisina mentoreina tai tutoreina.

”Aloittelijoita totutetaan toimimaan isolla kentällä niin sanottujen kapteeniysien merkeisssä”, Tynkkynen kertoo. ”Yhteen hiileen puhaltaminen tarjoaa hyvän kasvualustan uusille lajiin ja seuraan sitoutuville pelaajille.”

Lasse Tynkkynen on johdattanut mittavan joukon uusia harrastajia golfin saloihin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje