16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Murtoaalto kiusaa eteläsuomalaisia golfklubeja

Lokakuussa on Golfpisteen saamien tietojen mukaan murtauduttu ainakin kahdeksalle Etelä-Suomessa sijaitsevalle golfklubille.

Useat golfklubit ovat joutuneet kokemaan tässä kuussa ikävän yllätyksen, kun niiden sisätiloissa on käynyt kutsumattomia vieraita. Saaliikseen varkaat ovat saaneet muun muassa tietokoneita, kassalippaita, turvakaapin ja pienen määrän käteistä.

Joillakin kentillä vahingot ovat jääneet kuitenkin varsin vähäisiksi, eikä esimerkiksi irtaimistoon liittyvää ilkivaltaa kerrota esiintyneen. Tapahtuneet aiheuttavat silti turvattomuuden tunnetta ja murtojen kohteiksi joutuneilla klubeilla harkitaan tehokkaampia turvajärjestelmiä.

Viikolla 42 murtovarkaat iskivät parin päivän sisällä kolmelle päijäthämäläiselle gofklubille. 21. lokakuuta vuorossa oli Messilä ja seuraavana yönä kohteeksi joutuivat Kanavagolf ja Lahden Golf.

”Toimistooni murtauduttiin ikkunan kautta. Karmit oli irroitettu sorkkarautaa käyttäen. Kaikki kaapit oli avattu ja lopulta paloturvallinen kaappi lähti varkaiden matkaan. Tietokoneet ja tulostimet eivät kiinnostaneet”, Messilä Golf Oy:n toimitusjohtaja Arja Byman sanoo.

”Kaappi on älyttömän painava, joten on vaikea kuvitella, että sitä kukaan olisi yksin pysynyt nostamaan korkealla olevasta ikkunasta ulos. Se näyttää kassakaapilta, joten murtautujan on täytynyt olettaa, että siellä on rahaa. Onneksi ei ollut.”

Bymania kuitenkin harmittaa, sillä kaapissa oli yhtiön tasekirjat, yhdistyksen vuosikirjat, lehdet ja toimintasuunnitelmat koko Messilä Golfin olemassaolon ajalta.

”Taloudellisesti vahingot jäivät pieniksi, mutta esimerkiksi menetimme kaiken historiikkia varten koossa olevan aineiston. Se on todella turhauttavaa. Toivottavasti kaapin sisältö vielä joskus löytyy, sillä ei niistä ole murtomiehille mitään hyötyä.”

Lahden Golfin tiloihin tunkeuduttiin Messilän tapaan ikkunasta, mutta paikalta poistuttiin tyhjin käsin.

Lahden Golfin tiloihin tunkeuduttiin Messilän tapaan ikkunasta, mutta paikalta poistuttiin tyhjin käsin.

Murto selvisi vasta aamulla Byman saavuttua töihin, sillä vartiointiliikkeelle ei ollut tullut hälytystä.

”Jos murtautuja olisi avannut toimiston oven, hälyttimet olisivat lauenneet välittömästi. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Soitin heti poliisille ja he kävivät ottamassa jalanjälkiä ja sellaista. Kummastuttaa, että he iskevät tänne tällaisena ajankohtana, kun kausi on jo oikeastaan ohi.”

Byman kertoo, että Messilän kentän huoltohallilla on arvokkaiden koneiden vuoksi kameravalvonta, mutta klubin tiloista sellainen puuttuu. Tuskin kuitenkaan kovin kauan.

”Ilman muuta tulemme hankkimaan kameravalvontalaitteet klubille. Siten voimme tarvittaessa saada tietoa muun muassa alueilla liikkuneista ajoneuvoista.”

Seuraavana yönä murtautujat iskivät Lahden Golfiin.

”Hälytys oli tullut kello kahden aikaan yöllä. Securitaksen vartija saapui paikalle viidessä minuutissa, mutta ei tietenkään silloin enää ketään paikalta tavattu”, Sari Mykkänen LG:n toimistosta sanoo.

”Shopin ikkuna oli väännetty karmeineen sorkkaraudalla auki. Ilmeisesti rahaa olivat etsineet, sillä täältä ei ollut viety mitään. Kassalipas oli tyhjä ja avoinaisessa asennossa, niin kuin tietysti sellaisena vuorokauden aikana kuuluu ollakin. Suuremmilta vahingoilta vältyimme. Ikkunan puitteet pystymme korjaamaan omin voimin.”

Samana yönä murtauduttiin vielä Kanavagolfiin, joten lienee mahdollista, että kaikissa kolmessa tapauksessa – mahdollisesti aikaisimmissakin – on kyseessä sama tai samat tekijät.

”Kanavagolfissa hälyttimet laukesivat neljän aikaan yöllä. Ensiksi oli käyty katsomassa pääseekö takaoven kautta sisään. Myös ravintolan ulkovaraston tuuletusritilä oli avattu. Siellä säilytetään alkoholia ja oluttynnyreitä, mutta ei tällaiseen aikaan vuodesta”, Kanavagolf Vääksy Oy:n toimitusjohtaja Mika Mäkinen sanoo.

Kanavagolfissa kävi varkaita jo toisena vuotena peräkkäin.

Kanavagolfissa kävi varkaita jo toisena vuotena peräkkäin.

Murtautuja menivät lopulta sisään ovesta, jota pelaajat käyttävät tullessaan tauolle kierroksen puolivälissä.

”Valvontakameran kuvassa näkyy, miten kaveri konttaa ravintolasalin puolelle ja hyppää tiskin yli. Saaliikseen hän sai 90 euroa henkilökunnan tippikupista, joten taitaa pikkujoulut peruuntua. Tiskille nostamansa tupakkalaatikon murtomies nähtävästi kiireessään unohti.”

Mäkinen kertoo, että liiketunnistimet reagoivat yllättävän myöhään varkaan liikkeisiin.

”Hän kävi vielä caddiemasterin tiskillä ja pro shopissa, mutta hälyttimet laukesivat vasta vähän matkan päässä olevan juomakaapin kohdalla. Sen jälkeen kaveri häipyi paikalta kuin ohjus.”

Kanavagolf on kiinnostanut viime aikoina enemmänkin yöllisiä hämärätyyppejä.

”Lasiterassilta vietiin viime vuonna ulkokalusteet ja autolla oli ajeltu kentällä. Nyt tänne tultiin ilmeisesti kentän puolelta, koska autoa ei näy valvontakuvissa. Se on jätetty ilmeisesti vähän kauemmass ja loppumatka on tultu kävellen. Olettaisin, että tällä henkilöllä on jonkun verran paikallistuntemusta.”

”Kuvista ei ole paljon iloa, sillä murtautujalla on kommandopipo päässään, ja jälkiä peittääkseen hanskat käsissään.”

Mäkinen sanoo, että vartiontiliikkeestä oli käyty asentamassa lisätunnistimia klubin tiloihin.

”Ensi viikolla teemme lisää suunnitelmia ja tehostamme valvontalaitteistoa, joihin tänä vuonna olemme jo satsanneet 3000 eurolla. Onneksi tästä ei koitunut meille suuria tappioita. Ovi pitä käyttää korjauksessa, mutta sen saimme takaisin jo tänään.”

Go Golf -sivusto kertoi uutisessaan aiemmin tässä kuussa, että murtautujat olivat vierailleet Kullossa, Talmassa, Masterissa, Ringsidessä ja Porvoo Golfissa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje