16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfliiton valmennusorganisaatio muutoksessa: Miten käy maajoukkueille?

Lokakuussa Golfliitto ilmoitti, että valmennukseen on tulossa merkittäviä muutoksia ja uudistuksia.

Suomen kilpagolfin terävimmällä kärjellä kulkee kovaa, ja etenkin miesten puolella kausi on ollut ennennäkemättömän menestyksekäs. European Tourilla pelaa ensi kaudella viisi suomalaista, ja miesamatöörit voittivat historiallisesti EM-kultaa. Lokakuussa Golfliitto kuitenkin ilmoitti, että valmennukseen on tulossa merkittäviä muutoksia ja uudistuksia. Onkin syytä kysyä, miksi?

Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen valaisee muutostyön taustoja.

”Yksi keskeisimmistä vaikuttimista oli golfin jääminen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön tehostamistukien ulkopuolelle. Golfliiton hallitus antoi selkeän toimeksiannon muuttaa asia. Viime vuosi on mennyt tiiviisti kartoitustyön, analyysien ja strategisen suunnittelun parissa”, hän sanoo.

”Viime aikojen menestys on sitoutuneiden urheilijoiden, hyvien valmennusprosessien ja vahvojen taustatiimien yhteistyön tulos. Otetaan näistä oppia”, hän jatkaa.

Toiminta tiivistyy

Laajamittaisen pohjatyön tulokset ravistelevat totuttuja toimintatapoja ja rakenteita.

Esimerkiksi päävalmentajan toimi lakkautetaan, ja päivittäistoiminnasta vastaa jatkossa valmennuskoordinaattori Eero Kangasniemi. Valmennustoiminnan tukena toimii valmennuksen eri osa-alueiden asiantuntijoista koottu kilpaurheilun ohjausryhmä, johon kuuluu muun muassa pelaajia edustava Mikko Ilonen.

Golfliiton kilpaurheilutoiminta keskittyy kilpapelaamisen ja -valmennuksen parantamiseen. Leirien painotus siirtyy enemmän kilpailutapahtumien yhteyteen.

”Maajoukkuetoimintaa ei tulla missään tapauksessa lakkauttamaan. Leirejä järjestetään ja kansainvälisiin kilpailuihin osallistutaan aktiivisesti. Resursseja tullaan kuitenkin kohdistamaan urheilija-valmentajaparin toiminnan tukemiseen aikaisempaa enemmän sekä amatööri- että ammattilaistasolla”, Juvonen sanoo.

Tukea ohjataan esimerkiksi henkilökohtaisen valmentajan ammattitaidon syventämiseen ja kisamatkoilla mukanaoloon. Samalla valmennusryhmien koot pienenevät reilulla kolmanneksella nykyisestä noin 90 urheilijasta.

”Muutos tulee tietysti kirpaisemaan. Selkeämpiä eroja voi syntyä, kun tuki kasvaa ja ryhmät pienenevät.”

Ammattilaiset mukaan vahvemmin

Parhaat pelaajat halutaan urheilijalähtöisesti liiton toiminnan vaikuttavuuden piiriin, mikä on Olympiakomitean tuen kannalta olennaista. Suurempi rahallinen tuki houkutteleekin ammattilaisia osaksi Team Finlandia.

”Kärkiammattilaisemme ovat kokeneita ja tietävät tarkkaan, mitä haluavat kehittää. Muutos tuo kehitykseen lisää resursseja, ja se on otettu vastaan positiivisesti”, Juvonen kertoo.

Kokemuksen myötä ammattilaisilla on paljon annettavaa nuoremmille pelaajille. Keskusteluja on käyty esimerkiksi kummipelaaja-järjestelmän mahdollisuudesta. Osana Team Finlandia on myös Olympiaryhmä, joka aloitti toimintansa lokakuussa.

Alueellinen toiminta laajenee

Liittojohtoisen toiminnan tiivistyessä kansallista toimintaa laajennetaan. Keskeisenä tukimuotona tulevat olemaan urheilu- ja valmennusakatemiat. Tavoitteena on nostaa päivittäisen harjoittelun tasoa siirtämällä saatuja oppeja laajemmin kilpagolfiin panostaville golfyhteisöille. Aktiivisten golfyhteisöjen toimintaa tuetaan taloudellisesti merkittävästi.

”Ratkaisu panostaa pitkäjänteisesti koko kotimaisen kilpagolfin kehitykseen”, Juvonen linjaa.

Golfliiton kilpaurheilupuolen valmentajarekrytoinnit ja valmennusryhmiin valittavat urheilijat vahvistetaan joulukuun alkuun mennessä.

”Resursseja tullaan kohdistamaan urheilija-valmentajaparin toiminnan tukemiseen.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

    MarX says:

    Tuleeko tästäkin sama ihmetyksenaihen kun politiikassa ?

    Samat naamat eri nimikkeillä ja homma jatkuu samanlaisena kun tähänkin asti.. Mikä kehittyy jos samoja ideoita käytetään, kun aina ennekin on tehty näin.. No toisaalta onhan tuo valmentaminen aika hyvin ”paalutettu” toivottavasti ei taas mennä vilkku päällä ojaan !!

    The Draw says:

    Nyt suunta on oikea. Toivottavasti näin mennään eteenpäin eikä aleta tekemään ihmeellisiä konsulttisopimuksia.
    Vielä 1/3 toimiston väestä pois ja ne rahat ammattilainen-valmentajayhteistyöhön. Tässä tarkoitan ammattilaisia jotka ovat uransa alkuvaiheessa ja ilman taloudellista apua eteenpäin pääsy on vaikeaa.