16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Mikko Ilonen:"Golfpallon lento-ominaisuuksien heikentäminen olisi vaaraksi lajin suosiolle"

Suomalaisikoni ei lämpene Tiger Woodsin ja Jack Nicklauksen toiveille sääntöuudistuksista, jotka lyhentäisivät pallojen lentomatkaa.

Kaksi maailman kaikkien aikojen parasta pelaajaa, Jack Nicklaus ja Tiger Woods, ovat tuoneet julki huolensa siitä, että arvostetut klassikko-kentät, kuten osa nykyisistäkin huippukentistä jää liian lyhyiksi tulevaisuuden huippupelaajille.

Tiger Woodsin väläytti Torrey Pinesin kisassa hyvämittaisia avauksia, Osumaprosentti väyliin oli kuitenkin vaatimaton.Kuva: Getty Images

Syyksi he näkevät liiaksi kasvaneet lyöntipituudet. Helpoimmaksi ratkaisukeinoksi mestarit löytävät  pallon ominaisuuksien karsimisen.  Rintamaan palloon liittyvistä muutoksista on liittynyt muitakin golfalan vaikuttajia.

Mahtijärjestöt R&A sekä USGA ovat nostaneet varoittavan sormensa pystyyn jo vuosia sitten huippujen lyöntipituuksiin liittyen.

Mahdollisten entistä tiukempien palloa koskevien sääntöjen vaikutuksia ammattilaisten, sekä nimenomaan tavallisten harrastajien pelaamiseen järjestöt ovat ruotineet ainakin epävirallisesti sekä yhdessä että erikseen.

Mikko Ilonen otti  Golfpisteen haastattelussa asiaan pyynnnöstä kantaa Abu Dhabissa, käytyään tätä ennen pallokumppaninsa Titleistin pelaajille järjestämässä info-ja keskustelutilaisuudessa.

”Minulla oli mielipide asiaan, ja se vahvistui tuossa tilaisuudessa. En näe mitään syytä siihen, että pallojen nykyisiin lento-ominaisuuksiin puututtaisiin. 99,9 prosentille golfia pelaavista tämä olisi kuin märkä rätti vasten kasvoja. Harrastajat nimenomaan haluavat lyödä entistä pidemmälle ja nähdä idoliensa huippupitkiä avauksia”, Ilonen muistuttaa.

”Pallon ominaisuuksiin puuttuminen vähentäisi käsitykseni mukaan useimpien jo pelaavien mielenkiintoa golfia kohtaan. Ainakin omat kaverini harrastelijatasolla reagoisivat täten”, Ilonen jatkaa.

Dustin Johnsonin pitkät avaukset nousivat tammikuun alkupuolella otsikoihin. Kuva: Getty Images

Dustin Johnsonin 400 metrinen hirmudraivi Hawaijilla nostettiin tammikuussa varoitettavaksi esimerkiksi tulevaisuuden vaaroista.

”Tuo lyönti oli kovan kentän, myötätuulen ja rinteistä tulleiden pomppujen sekä rullin johdosta täysin kirjanpidon ulkopuolella. Avausten keskimitta on pitkäaikaistilastojen mukaan noussut noin prosentin vuodessa. Kun rinnakkain pistetään esimerkiksi duo Dustin Johnson & Brooks Koepka vastaan Gary Player & Jack Nicklaus, huomataan, että pelaajien fyysisessä koossa ja voimatasoissa on tapahtunut valtavasti kehitystä.”

Ilonen ottaa golfista vertauksen koripalloon.

”Ennen vanhaan donkkaaminen oli harvojen herkkua. Nykyään NBA:ssa ja muissa huippuliigoissa lähes kaikki donkkaavat, kentällä tapahtuu ja yleisö on villinä. Eikä koripallossa ole suunniteltu korirenkaan nostamista huipuille.”

Hän ei myöskään näe järkevänä sitä, että ammattilaispeleihin tehtäisiin oma, nykyistä heikommin lentävä pallo.

European Tourilla pallojen ominaisuuksien karsiminen ei ole Ilosen mukaan pelaajien kesken pöytäkeskustelujen aihe.

”Taas tullaan siihen, että yleisö haluaa nähdä huippusuorituksia, vertailukelpoisia heidän omiin lyönteihinsä. Augusta National on väläyttänyt, että he ottaisivat Mastersiin käyttöön heikommin lentävät pallot. Tähän on vaikea uskoa.”

”Oma näkemykseni on, että palloa koskevien säädösten tiimoilta ei tule tapahtumaan mitään muutosta lähitulevaisuudessa. Suurimmalle osalle pelaajista kentät ovat heidän itsensä mielestä liian pitkiä, eikä ammattilaisten tarjoamaa näyttävää peliä kannata tuhota tekemällä heille omat pallot”, Ilonen kertaa perusteen mielipiteelleen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    golftintti says:

    Harrastajat haluavat lyödä pitkälle, oman terveytensä uhalla, koska sitä hehkutetaan nykyään lajin hienoimpana asiana.
    Seuraan innokkaasti golfkisoja viikonloppuisin TV:stä ja joskus livenäkin, jos vaan mahdollista. Kaikkein makeinta seurattavaa ovat hyvät lähestymiset tai vaikeasta paikasta tehtävät taitavat jatkolyönnit, joskus hienot putitkin, miksi ihmeessä innostuisin siitä kuka ryhmässä lyö avauksensä pisimmälle?