26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

"Maailman hienoin laji on sekaisin", juhlaseminaarin pääpuhuja Peter Harradine sanoo

Golfarkkitehti Peter Harradine kantaa huolta siitä, miten huono kuva lajista sitä harrastamattomille välittyy.

Golf on sekaisin. Se oli Suomen Golfliiton 60-vuotisjuhlaseminaarin pääpuhuja golfarkkitehti Peter Harradinen esityksen otsikko. Otsikko on puhutteleva, esitys sitäkin suorasukaisempi.

Harradine sanoo olevansa varsin tietoinen siitä, etteivät kaikki ole hänen kanssaan samaa mieltä. Sveitsiläissyntyinen ja tätä nykyä Dubaissa asuva Harradine kuitenkin tuntee alan läpikotaisin, eikä pelkää kertoa ajatuksiaan ääneen.

Harradine suhtautuu golfiin suurella intohimolla: ”Tämä on maailman hienoin laji”, hän toistelee taajaan.

Harradinen esitys eteni vauhdikkaasti lähes stand up -koomikolle tyypillisellä sujuvuudella ja itsevarmuudella. Rentouden alta pilkottaa kuitenkin aito huoli golfin tulevaisuudesta.

Harradinen mukaan golfiin yhdistyy edelleen valtavasti vääriä mielikuvia, jotka on tunnistettava ja joiden oikaisemiseksi on tehtävä päättäväisesti töitä.

”Golfiin liittyy monia ennakkoluuloja ja ongelmia. Lajijärjestöt etenkin Yhdysvalloissa kieltävät asiantilan, vaikka ovat niistä hyvin tietoisia. Tutkimusten mukaan moni yhdysvaltalaisharrastaja aikoo lopettaa lajin. Jenkeissä on myös suljettu enemmän kenttiä viime vuosikymmenen aikana kuin avattu. Se on todella huolestuttavaa”, arkkitehti jyrisee.

Lähes 160 golfkenttää suunnitelleen Harradinen mielestä golfin on oltava ennen kaikkea hauskaa. Sen pitää olla nopeampaa ja siksi myös kenttien tavallisille harrastajille helpompia. Tuoreisiin sääntöuudistuksiin hän suhtautuu myönteisesti.

Harradinen mukaan olympiastatus oli golfille lopulta erittäin merkittävä asia. Kisan väliin jättäneitä urheilijoita hän lyö säälimättä.

Kaikki kisan skipanneet miehet vetosivat zika-virukseen, olivatko he kaikki raskaana? Ja silti naispelaajat eivät olleet asiasta huolissaan. Kasa vässyköitä. Raha ratkaisi tässäkin asiassa.

Vaikka on Harradine käyttänyt itsekin rahaa houkutellakseen golfkentälle uusia harrastajia, kaksi omaa poikaansa.

”Pelasin heitä vastaan rahapelejä, kun he olivat pieniä. Voittamalla vähän lisää viikkorahaa, he innostuivat lajista ja nykyään molemmat käyvät pelaamassa aikaisin aamulla ennen töitä, jotta he ehtivät harrastaa”, hän sanoo.

Harradine tiivistää ajatuksensa siihen, että golfin on pystyttävä sopeutumaan nykymaailmaan ja sen vaatimuksiin. Golfetikettiä hän pitää tärkeänä, pukeutumissääntöjä ei niinkään.

”Olen itsekin törmännyt tähän ongelmaan ja menettänyt kaksi työtä, kun olen esiintynyt klubilla farkut jalassa”, hän kertoo.

Harradinen mukaan golfiin liittyvä snobismi pitää kerta kaikkiaan unohtaa ja vanhempien pelaajien pitää hyväksyä nuoret kentällä. Lapsille ja opiskelijoille on pystyttävä tarjoamaan alennuksia pelaamisesta.

”Ja naisia pitää saada lisää lajin pariin. Kaikki muut ymmärtävät jo tämän paitsi britit, no se ei olekaan kovin yllättävää, hehän haluavat erota EU:stakin. Omassa suunnittelutyössäni sijoitan punaiset tiit pitkälle eteen, pelin pitää olla helpompaa ja hauskempaa naisille. Golfin pitää olla hauskaa.”

Harradinen mukaan golfin ongelmat ja haasteet on uskallettava lausua ääneen, mutta epätoivoon ei ole syytä. Moniin ongelmiin on jo olemassa ratkaisut, niitä on vain lähdettävä viemään käytäntöön päättäväisesti.

Suomen golfin strategiaa Harradine pitää erinomaisena mahdollisuutena juuri siksi, että suuntaviivat kehitykselle on määritelty.

Harradinen lisäksi seminaarissa esiintyivät Golfliiton puheenjohtaja Hanna Hartikainen, Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio sekä maajoukkueen päävalmentaja Fredrik Jendelid, joka esitteli oman valmennustyönsä kantavia ajatuksia sekä suunnitelmat vuodelle 2017.

Jendelid korostaa seuroissa tehtävän työn merkitystä vahvan perustan rakentamiseksi. Hänen mukaansa Suomi ei tällä hetkellä ole eurooppalaisessa rankingissa kovin korkealla, mutta jokaisiin arvokisoihin lähdetään tavoittelemaan mitalia.

Huipulle ei ole oikotietä. Floridan maajoukkueleirillä pelaajat harjoittelivat päivässä vähintään kuusi tuntia.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)