St. Laurence Golf sai yhtiöjärjestykseensä läpi muutoksen, jolla on merkittävä vaikutus koko golfalalla.
Kotimaa |
17.11.2017

Lohjalla tehtiin rohkea ratkaisu – tuleeko muita perässä?

St. Laurence Golf Oy hyväksyi syyskokouksessaan yhtiöjärjestyksen muutoksen. Päätöksen mukaan yhtiö voi syksystä 2018 lähtien ottaa vastaan velattomia osakkeitaan.

Vuonna 1989 perustettu St. Laurence Golf on vakiinnuttanut asemansa yhtenä eteläisen Suomen arvostetuimmista kenttäyhteisöistä. Lähes kahden tuhannen jäsenen käytössä on kaksi 18-reikästä kenttää ja kuuden reiän par 3 -kokonaisuus. Haasteeksi Lohjallakin on tullut kysymys siitä, kuinka toimia iäkkäimpien, paikkakuntaa vaihtaneiden tai yksinkertaisesti golfin jättäneiden osakkaiden pelioikeuksien kanssa.

Kun osakekauppa on pysähtynyt eikä osakkeesta ole päästy eroon, vaille käyttöä jääneitä pelioikeuksia on vuokrattu eteenpäin ja vaihdettu pelilippuihin. Pahimmillaan se on jäänyt perikuntien huoleksi.

On jouduttu kierteeseen, jossa osakkeen arvonnousua ei ole ollut näköpiirissä. Tarjontaa on ollut, kysyntää ei. Osakkeesta on monelle tullut rasite, josta mielittäisiin jopa ilmaiseksi eroon – jos ottajia vain olisi.

Umpisolmu?

Ei välttämättä, on ajatellut golfyhtiön uusi tämän vuoden alussa aloittanut hallitus. Puheenjohtaja Martti Savelainen on nähnyt haasteessa Gordionin solmun, joka on sivallettavissa terävällä iskulla auki.

Tuota iskua valmisteltiin kenttäyhtiön 14.11. pidetyssä syyskokouksessa. Se ajoi läpi yhtiöjärjestysmuutoksen, jossa puheenjohtajan mukaan puututtiin ”kahteen pieneen ja yhteen isoon” kohtaan.

Vastaavanlaiseen yritykseen ei kotimaisissa golfyhtiöissä tiedetä toistaiseksi ryhdytyn

Se iso oli kysymys kenttäyhtiölle nyt avautuneesta mahdollisuudesta ottaa osakkeitaan vastaan lahjoituksina.

”Tätä siirtoa on valmistelu koko vuoden ajan. Ja vielä kokouksen edellä ehdotusta muokattiin osakkailta tulleen palautteen pohjalta.”

Hyvässä hengessä

Syyskokouksen henkeä Savelainen luonnehtii hyväksi ja rakentavaksi. Paikalla oli 60 henkilöjäsentä 178 äänellä.

Toimitusjohtaja Mecki Kåhren mukaan päätös oli yksimielinen.

”Hallitus sai runsaasti kiitosta toimeen tarttumisesta. Näin asiallista keskustelua ei ole syyskokouksissa käyty niiden kuuden vuoden aikana, jotka olen ehtinyt olla toimitusjohtajana.”

Taustalla on yksinkertaista matematiikkaa.

Uusi yhtiöjärjestys antaa kenttäyhtiölle valtuuden ottaa vastaan 50 osaketta vuoden 2018 aikana ja kymmenen vuosittain sen jälkeen. Tosin Savelaisen mukaan määriä ja käytäntöä voidaan myöhemmin muuttaa tilanteen niin vaatiessa.

Mecki Kåhre luotsaa St. Laurencea.

Miten vastaanotetuille osakkaille käy? Kåhre kertoo hallituksen saaneen evästykseksi ponnen, jonka mukaan ensimmäisten 50 osakkeen erää esitetään mitätöitäväksi. Myöhempien kohtalosta on tarkoitus päättää markkinatilanteen ehdoilla.

”50 vastikkeen menettäminen merkitsee meille 33 000 euron tulonmenetystä vuositasolla. Koska vastiketta ei ole tarkoitus nostaa, kuluja on onnistuttava leikkaamaan”, Savelainen kuvailee ratkaisun välittömiä heijastusvaikutuksia.

Arpapeliä?

Sitä, kuinka moni aikanaan ilmoittautuu hankkiutumaan osakkeesta eroon, puheenjohtaja ei lähde arvailemaan.

”Jos määrä on yli 50, järjestämme julkisen arvontatilaisuuden. Näin pidämme samalla huolen osakeyhtiölain vaatimasta yhdenvertaisuudesta.”

Luovutettaviksi käyvät vain osakkeet, joista kuluvan vuoden vastike on maksettu ja joita ei rasita myöskään yhtiölainan velkaosuus.

Osakkeiden vetämisellä markkinoilta St Laurence Golf tavoittelee ennen kaikkea osakekaupan elpymistä – tilannetta, jossa osakkeilla alkaa jälleen olla kysyntää.

”Haemme aitoa vaihtuvuutta positiivisella osakkeen arvolla”, Savelainen muotoilee. Lisäarvoa aktiiviharrastajille on viime aikoina rakennettu muun muassa tiivistämällä yhteistyötä muiden osakekenttien kanssa.

Ratkaisun toivotaan myös rauhoittavan villinä rehottavaa pelilippukauppaa. Taustalla on yksinkertaista matematiikkaa; kun pelilippuja on vähemmän liikkeellä, vieraspelaajat tuovat green feen muodossa kassaan enemmän rahaa.

Suomalaisen golfyhteisön katseet kääntyvät nyt uteliaina Lohjan suuntaan. Vastaavanlaiseen yritykseen osakekaupan elvyttämiseksi ja osakkeen arvon palauttamiseksi ei kotimaisissa golfyhtiöissä tiedetä toistaiseksi ryhdytyn.

Teksti: Janne Tarmio

Kommentit

Hieno ratkaisu, mutta riittääkö se. Suunta on oikea mutta vauhti vaatimaton.

Veikkaan ettei tuo pelioikeus ole ongelmana. Siellä lienee iso nippu passiivia osaketta ja toinen mokoma vuokralla, joten eiköhän siihen lottoarvontaan riitä halukkaita. Kuinka moni maksaa lainaosuuden pois päästäkseen arpomaan tuossa osakkeenluopumislotossa.

Mielenkiintoinen ja rohkea rtkaisu. Jutussa lukee. Luovutettavaksi käyvät vain osakkeet, joista kuluvan vuoden vastike on maksettu. Miten on ko. pelioikeuden kanssa ko. vuoden osalta. Saako sen ottaa käyttöön.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.