16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfvuosi 2017 − neuvotteluja, huonoa säätä ja kulttuuririentoja

Päättyneellä pelikaudella eivät käsivarret saaneet liiemmin väriä auringosta, ja sateenvarjolla riitti käyttöä. Vuosi oli silti haastattelemiemme kotimaisten golftoimijoiden mukaan monivivahteinen ja työntäyteinen.

Toimituksemme keskusteli joulukuun viimeisinä päivinä muutamien suomalaisten golftoimijoiden kanssa, ja selvitti, miten he näkivät ja kokivat päättyneen golfkauden omasta näkökulmastaan.

Petteri Oksanen, palvelupäällikkö, Hyvinkään Golf

Petteri Oksanen kertoi, että runsas lumi antoi talvella hyvän suojan kentälle, ja että kenttäyhtiö otti syksyllä haltuunsa Hyvinkään Golfin klubiravintolan. Kuva: Jukka Rimpiläinen

”Seuratoiminta oli meillä tällä kaudella aktiivista ja jäsenistö osallistui hyvin tapahtumiin. Toukokuu oli pelien kannalta huono, ja se näkyy tilastoissa. Kilpailukierroksissa ilmeni 10 prosentin pudotus, ja kaikki kierrokset huomioiden lasku oli 15 prosenttia.

Kehnon kevään jälkeen menetettyjä pelaajamääriä on vaikea kuroa umpeen, koska Hyvinkäällä on yleensä muutenkin vilkasta ja täyttä. Kenttäyhtiölle siitä ei koitunut suurempia taloudellisia menetyksiä, sillä tulomme koostuvat pääosin vuosimaksuista. Pelikierroksia kirjasimme tänä vuonna noin 27 000, joista green fee -pelaajien osuus oli kymmeneksen verran.

Ravintolamyynti kärsi viileänä ja sateisena kesänä kolauksen, ja yrittäjälle riitti yksi vuosi. Ravintoloisijalla oli tarkoitus pysyä täällä ainakin pari-kolme kautta, mutta hän ilmoitti syksyllä päätöksestään keskittyä jatkossa muihin omistamiinsa ravintoloihin. Tilanne oli meille uusi, sillä edellinen ja ensimmäinen ravintolayrittäjämme ehtiä toimia 25 vuotta.

Hyvinkään Golfin klubiravintola on nyt kenttäyhtiön hallussa. Päädyimme tähän ratkaisuun, koska näemme siinä hyvää potentiaalia. Meillä on ravintolapäällikön ja kokin haku päättymäisillään, ja hakemuksia on tullut paljon.

Kenttä oli pitkin kautta hyvässä kunnossa. Kuulumme Salpausselän alueeseen, minkä vuoksi täällä sataa reilusti lunta talvisin. Lumi antoi hyvän suojan, eikä jääpoltetta esiintynyt, kuten monella muulla kentällä kävi.

Mieleen tästä vuodesta jäi myös kulttuuritoimikuntamme, joka järjesti jäsenistölle erilaisia tapahtumia. Retkien osallistujaluetteloihin kirjattiin 107 eri osallistujaa, joista 43 osallistui tapahtumiin useammin kuin kerran. Olen tämän toimikunnan tarjoamista mahdollisuuksista musiikin maisterina ja kulttuurin suurena ystävänä enemmän kuin innoissani.

Tämän kauden keskusteluissa yhtenä tärkeänä asiana oli esillä par 3 -kenttä, joka kuuluu lähitulevaisuuden suunnitelmiimme. Siitä ei vielä enempää tässä, mutta se on tulossa aikanaan kentän ja laskettelurinteen väliselle alueelle.”

Tommi Mäkinen, myyntipäällikkö, Golf Balance

Golf Balancen Tommi Mäkiselle (vas.) ja Vesa Tikkaselle (oik.) vuosi oli tuttuun tapaan työntäyteinen. Kaksikon seurassa Suomen Golfliiton entinen toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi. Kuva: Golfpiste

”Vuosi sisälsi kovaa työntekoa, niin kuin nämä viimeiset viisi vuotta yleensäkin. Kilpailu pääkaupunkiseudulla on koventunut, mutta on huonolla säälläkin ollut oma vaikutuksensa. Liikevaihdossa ei ole kuitenkaan ilmennyt heilahdusta, olemme tehneet yhtiökumppanin kanssa pidempää päivää, ja saaneet siten kompensoitua tilannetta.

Aamulla on tullut mentyä kiireisimpään aikaan viideltä töihin. Liikkeessä olen yleensä kellon ympäri, siihen sitten vielä lasten kuskaukset ja muut velvollisuudet päälle, niin ei ole vapaa-ajan ongelmia.

Draiverit ovat olleet tämän vuoden positiivisin juttu. Kaikilta suurimmilta valmistajilta tuli markkinoille onnistuneita tuotteita, mutta myös raudoissa on ollut paljon hyvää. Välinevalmistajat ovat taas tehneet laadukasta työtä, välillä niiden idearikkaus yllättää. Virheisiin ei valmistajien suunnitteluosastoilla silti ole varaa, ne voivat kostautua helposti monen vuoden takapakkina.

Tämän vuoden ykkösnelikoksi nostan Cobran, Titleistin, TaylorMaden ja Callawayn. Kakkosketjun muodostavat Ping, Mizuno ja Wilson. Mielestäni Cobra, Callaway ja Wilson ovat olleet viime vuosien ryhdikkäimmät nousijat.

Elektroniikka kiinnosti myös vuonna 2017, etäisyyttä mittaavat kellot ja kiikarit kävivät mukavasti kaupaksi.”

Harri Kontola, toimitusjohtaja, AK-Matkat

”Koko syksy on ollut hirveä kiire, ja kysyntää on riittänyt yllättävän paljon. Belekin (Turkki) suosio on kasvussa, mutta myös Marokko, Tunisia ja Egypti näyttäisivät olevan tulossa uudestaan.

Harri Kontola iloitsi Turkin, Marokon, Tunisian ja Egyptin pelikohteiden kiinnostuksen elpymisestä.

Kanarian suosio talvikuukausina oli järjettömän suuri, ja se jatkuu samanlaisena. Sen saatavuus on heikko, sillä tammi-helmikuu ovat ensi vuoden osalta loppuunmyyty. Ilmiö ei ole pelkästään paikallinen, sillä Kanarian myynti on kasvanut koko Euroopassa. Kevään tullen Espanjan pelimatkat suuntautuvat mantereen puolelle, silloin on väljempää.

Avaisimme joitakin uusia kohteita, kuten Algarve long stayna. Pitkien matkojen kysyntä on ylipäänsä lisääntynyt. Myös Alicanten alueen suosio on nousussa, koska Norwegian avasi sinne suoran lentoyhteyden.

Alan suurimpia uhkia eli tuhkapilviä, lentoyhtiöiden konkursseja ja lentolakkoja ei esiintynyt, ja vältyimme siten pettymyksiltä. Tiedän, että golfin harrastajat ja alan eri toimijat harmittelevat kehnoa säätä, mutta meille siitä on hyötyä. Lomakausien tarjonta myydään nopeasti loppuun, jos kelit ovat olleet huonoja.”

Teemu Vinni, aluemyyntipäällikkö, Titleist ja FootJoy

”Tavara liikkui tänä vuonna hyvin, ja teimme Suomessa tuntuvaa kasvua. Myyntimme nousi kokonaisuudessaan 10 prosenttia, mutta palloissa kasvu oli 15 prosenttia. Pallomyynnin lisäys ilahduttaa erityisesti, sillä niissä meillä on suuri volyymi.

Myös uudet puut edistivät kasvua. Raudoissa tulos oli sama kuin viime vuonna. Olen siihen tyytyväinen, koska kyseessä oli niin sanotusti toisen vuoden raudat. Kenkäpuolella kasvua oli 10 prosenttia, ja hanskamyynnin tulos oli samoissa vuoden 2016 kanssa. Huonot ilmat vaikuttavat pelattujen kierrosten määrään, ja se heijastuu selkeimmin hanskamyyntiin.

Teemu Vinnin edustamat välinemerkit kävivät hyvin kaupaksi. Kuva: Golfpiste

Maailmanlaajuisesti konserni teki samanlaisen tuloksen kuin vuosi sitten. Jenkeissä oli vähän hankalampaa, koska siellä pelaajamäärät ovat jonkin verran laskeneet.

Ensi vuotta kohtaan meillä on suuret odotukset. Tulossa on kuusi uutta rautasettiä, ja uskon niiden olevan hittikamaa. Loppuvuoden custom-tilaukset ovat niin ikään antaneet suuntaa odotuksille.”

Teemu Laakso, toiminnanjohtaja, Suomen PGA

”Neuvottelut Suomen Golfliiton kanssa kotimaisen golfin kehittämisen toimenpiteiksi vaativat itseltäni eniten aikaa. Kyseessä oli järjestömme kannalta tämän vuoden merkittävin yksittäinen asia, mutta haluan nostaa korkealle myös Tapio Pulkkasen historiallisen kauden Challenge Tourilla.

Keskustelut Golfliiton kanssa ovat vielä kesken. Osapuolilla on vaihtelevia, mutta toisaalta samansuuntaisia näkemyksiä kehittämiskohteista. Tapaamisissa on ilmennyt paljon hyvää tahtoa, ja meillä on selvästi yhteiset tavoitteet lajin eteenpäin viemiseksi Suomessa. Neuvottelun tuloksista pitäisi olla tammikuussa enemmän kerrottavaa.

Teemu Laakson mielestä kotimaisen golfopetuksen kysyntää pitäisi herätellä. Tässä keskustelukumppanina LET:n rankingin paras suomalainen, Ursula Wikström. Kuva: Golfpiste

Tänä vuonna on ollut myös mietinnän alla, miten golfopettajien osaaminen saataisiin paremmin harrastajan tietoisuuteen. Opettajillamme on riittävästi tietoa ja taitoa, vaikka toki aina on parantamisen varaa. Opetuksen kysyntää pitäisi mielestäni herätellä, silloin harrastajat myös pelaisivat enemmän. Kysymys on siitäkin, minkä kuluttaja kokee rahan arvoiseksi.

Joissain palautteissa on esiintynyt toiveita hauskemmasta harjoittelusta, mikä kertoo ehkä siitä, että opetuksen painopiste on liikaa tekniikassa. Monelle kolmen tunnin opetuspaketti toisi varmasti lisänautintoa pelaamiseen. Opettajat olisi saatava myös tutummiksi jäsenille ja kentän käyttäjille. Esimerkiksi Englannissa pelaajat kohtaavat pron klubilla viisi kertaa useammin kuin toiminnanjohtajan.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje