16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Golfkenttien pelioikeuksien kauppa käy talvellakin

Golfyhtiöt tulevat seuraavien kuukausien aikana ulos pätkäpelioikeuksien, ja aikaan sidottujen green fee-tarjoustensa kanssa.

Pelioikeuksien markkinoilla  varma asia tulevalla kaudella on entisestään koveneva kilpailu.

Espoon Golfseura on tuonut edullisen kausijäsenyytensä markkinoille, Helsingin Golfklubi lähestyy tuoreimpana yrittäjänä markkinaa hintahaitarin toisesta päästä 1 550 euron hintaan.

Kurk Golfin uusi omistusjärjestely tuo Kirkkonummelle varmasti uudentyyppisen kilpailijan taistelemaan kausipelaajien sieluista.

Taloudellisiin vaikeuksiin ja omistajien keskinäisiin riitoihin ajautunut Vantaa Golfpuisto on alkavalle kaudelle vielä kysymysmerkki tarjontansa osalta.

Myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella tarjonta on tuotteiden osalta laajentunut viimeisinä vuosina merkittävästi.

Peuramaalla yli puolet osakkeenomistajista antaa pelioikeuden vuokralle.

Peuramaan Vanha Peura-kentän 16:s on on alkuperäisen kentän otollisimpia birkkureikiä.

Golfpisteen pörssissä sekä kenttien omilla sivuilla on jo ennen vuodenvaihdetta runsaasti seuraavaa kautta koskevia myynti-ja ostotarjouksia pelioikeuksista.

”Meillä ensimmäinen piikki osui jo loppuvuoteen. Talvella tulee hiljaisempia viikkoja, mutta kovin sesonki käynnistyy siinä vaiheessa kun lumet lähtevät ja kausi on alkamassa”, kertoo Peuramaan toimitusjohtaja Juha Ruponen.

Tammikuun 25. päivään mennessä jo 270 pelioikeutta kaudelle 2018 oli siirtynyt omistajalta vuokraajalle.

”Samoilla luvuilla ollaan kuin edellisvuonna, jolloin vuokrattujen pelioikeuksien määrä kokonaisuudessaan oli 1001, toimiston kautta näistä kulki pikkuisen vajaa puolet”, Ruponen jatkaa.

Pelioikeuksia Peuramaalla on kaikkiaan 1 885, joten vuokrattujen prosenttiosuudeksi tulee 53,1. Volyymillä mitattuna Peuramaa on ollut jo vuosia maamme ykkönen.

Vastike Peuramaalla oli edelliskaudella 550 euroa, kevätkokoukseen budjettia rakennetaan  ehdotuksena samalle pohjalle.

”Toimistomme kautta pelioikeuksia välitetään 655 euron hintaan, osakkailla on toki oikeus myydä tuotetta myös omia reittejään.”

Golfpisteen pörssissä Peuramaan pelioikeutta oli tammikuun lopulla tarjolla 580 euron hintaan.

Vuosaaressa ja Talmassa saa myös tuottoa osakkeestaan

Ruposen edellisessä työpaikassa Vuosaari Golfissa kenttäyhtiö välittää osakkaiden omaisuutta hintaan 1070. Vastike on 895 euroa.

”Edelliskaudella toimiston kautta kulki noin 140 osaketta. Sama tahti on päällä nytkin, vaikka markkinoilla tuntuu olevan yleisesti enemmän tarjontaa ja aiempien vuosien hintatason pitäminen ei kaikkialla onnistu”, arvioi Vuosaaren toimitusjohtaja Harri Mankki.

Iloisena asiana Mankki listaa Vuosaaren osalta lounasravintolan hyvän käyttöasteen myös talvikaudella.

Talmassa 860 euron vastike erääntyy maksuun vasta helmikuussa.

”Niin se meilläkin menee, että jo ennen vuodenvaihdetta tehdään melkoinen määrä vuokrasopimuksia. Talmassa pelioikeusmarkkinoita voi luonnehtia hyvin stabiileiksi. Määrät ja hinnat ovat pysyneet vuosittain  lähes samoina”, kertoo palvelupäällikkö Kyösti Virtanen.

Golfpisteen pörssissä vuokrattavien pelioikeuksien hinnat vaihtelivat 950-1 000 euron välillä.

Kankaisilla menossa osakeanti

Syksyllä kenttänsä 27-reikäiseksi laajentanut Kankaisten Golfpuisto käynnisti  marraskuun puolivälissä osakeannin, joka kestää helmikuun loppuun asti. Tarjolla on sata A-osaketta 1 000 euron kappalehintaan.

Kankaisten uusista reiístä viimeinen haastaa pelaajat upealla, mutta erittäin vaativalla kaksitasoviheriöllä: Kuva: Kankaisten Golfpuisto

”Halusimme tällä toimella osoittaa, että osakemarkkinoillakin tapahtuu positiivisia asioita. Uuden yhdeksikkömme myötä palveluidemme taso nousee melkoisesti, meillä on tilaa”, perustelee toimitusjohtaja Heikki Koskilahti.

Osakkaiden pelioikeuksia kenttäyhtiön toimisto välittää hintaan 800 euroa. Vastikkeen hinta on 680.

Edellisvuonna Kankaisilla vuokrattiin noin 250 pelioikeutta, joista toimiston kautta välitettäväksi otettiin 100.

”Tammikuun loppuun mennessä meille välitettäväksi tulleet pelioikeudet pistetään arvalla myyntijärjestykseen. Näin ne, jotka jäävät listan viimeisiksi harkitsevat muita myyntikanavia”, Koskilahti jatkaa.

Kankaisten tavoin kenttään yhdeksällä reiällä vastikään laajentanut Nokia River Golf lukeutuu niihin golfyhtiöihin, joilla on välityksessään osakkaiden pelioikeuksia. Riverista saa kahden 18-reikäisen kentän pelioikeuden  630 euron hintaan, vuokraaminen edellyttää 280 euron jäsenmaksun suorittamista.

Lappeenrannan talousalueelle kohdistuvan golfturismin oletetaan saavan hyvän piristysruiskeen tulevalla kaudella. Kuva: Viipurin Golf.

Kenttärankingin ykköseksi nousseen Viipurin Golfin pelioikeuden saa Golfpisteen pörssistä 860 euron hintaan.

Oulun talousalueen klubeista 36-reikäinen OGK on pörssissä 920 euron arvoinen, Virpiniemen pelioikeuden hinta on 800 euroa.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisista kentistä hinnan osalta hyvin huokeilta tuntuvat laatukenttien, Laukaa Peurunka Golfin tarjous ensimmäisen kauden vuokraajille 600 euron hintaan, sekä Tahko Golfin pelioikeuden hinta 500 euroa Golfpisteen pörssissä.

Sarfvikin pelioikeus on kallein

Korkeimman hinnan pelioikeudesta joutuu perinteisesti maksamaan Sarfvikista. Golfpisteen pörssissä hinta oli tammikuun lopulla 2200. Sarfvikissa pelioikeuteen liittyy kuitenkin huokeaa pelaamista perheenjäsenille, joten hintavertailu on vaikeaa.

Listaus pelioikeuksien / kausijäsenyyksien pyyntihinnoista tammikuussa 2018.

Hinnat Golfpisteen pörssistä, jollei toisin mainita.

Sarfvik                  2 200,-

HGK                      1 550,- , sisältää vuosijäsenyyden, seura myy suoraan

Tapiola Golf        1 400,-

Master Golf        1 200,-

Linna Golf           1 000,-

Hirsala                 950,-

Kytäjä                   950,-

Nordcenter          950,-

Talma Golf          950,-

Oulun Golfkerho 920,-

Viipurin Golf       860,-

Pickala Golf        800,-

Kankainen          800,- (kenttäyhtiön toimisto)

Virpiniemi          800,-

EGS                      699,- (seura myy suoraan)

NRG                     630,- (kenttäyhtiön hinta, vaatii jäsenyyden 280,-)

Laukaa Peurunka Golf 600,- (kenttäyhtiön hinta ensimmäisen vuoden asiakkaille)

St.Laurence Golf 600,-

Peuramaa            580,-

Tahko Golf          500,-

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    ArnoldPalmer says:

    Artikkelista syntyy (ainakin itselle) tarkoitushakuinen (?) vaikutelma siitä, että pelioikeuksille on kysyntää ja että niistä saa tuottoa osakkeelle (vuokrahinta korkeampi kuin vastike). Omien havantojen mukaan näin on hyvin harvan kentän kohdalla.

    Tällaiset kentät, joissa ei ole riskiä pelioikeuden käsiin jäämisestä tai tappiosta pelioikeutta vuokrattaessa, voisivat huoletta luopua pakkovastikkeesta. Jos pakkovastikkeesta ei olla valmiita luopumaan em. kenttien kohdalla, niin se on epäsuora todiste siitä, että kentällä on ongelmia.