26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfkentät houkuttelevat hiihtokansaa

Talin golfkentällä laduille on etenkin viikonloppuisin tunkua. Kentällä liikkuu talvella myös paljon koiran ulkoiluttajia ja muita ulkoilijoita, kuten lumipeitteen pinnasta näkyy.

Moni suomalainen saa ensikosketuksen golfkentän alueeseen hiihtämällä. Ladut sopivat golfkentille, kunhan ne tehdään oikeaan paikkaan.

Kauan odotettu talvi on vihdoin saapunut koko maahan. Lumen tulon myötä hiihtoa harrastava kansanosa on painellut innolla laduille, koneella tehdyille tai itse raivatuille.

Hiihtäjiä on Suomessa valtavasti. Neljän vuoden välein toteutettavan Suuren liikuntatutkimuksen mukaan pitkälti yli 700 000 aikuisikäistä suomalaista harrastaa sivakointia suhteellisen säännöllisesti. Kun lukuun lasketaan mukaan myös lapset, joista monet vähintäänkin ottavat tuntumaa hiihtoon vanhempien vanavedessä ja avustuksella, vetää hiihto puoleensa valtavasti suomalaisia. Huomattavasti enemmän kuin golf.

Monella paikkakunnalla golfkentät toimivat luontevasti hyvänä latupohjana ja pääosin kentät toivottavat hiihtäjät tervetulleeksi alueelleen, kunhan suksijat muistavat hikoilla sopiviksi katsotuilla reiteillä.

Kun ladut on vedetty sopivaan paikkaan, kannattaa golfkentän toivottaa jokainen hiihtäjä tervetulleeksi kentälleen, lumipukuisellekin, sillä se saattaa olla monelle ensimmäinen kosketus golfkenttään.

Ja vaikka golfkenttä ei nietosten alla ehkä pääsekään oikeuksiinsa aivan parhaalla mahdollisella tavalla, voi maisema ja ympäristö ainakin toiveiden maailmassa tehdä hiihtäjään sellaisen vaikutuksen, että hän haluaa nähdä golfkentän koko komeudessaan myös ilman lumivaippaa – silloin ollaan jo otettu ensimmäinen askel ja sauvantyöntö golfin kannalta oikeaan suuntaan.

Pääosa kentistä hiihtomyönteisiä

Lyhyt googlettelusessio paljastaa, että pääosa Suomen golfkentistä suhtautuu hiihtämiseen kentän alueella positiivisesti. Monen kentän sivuilla on tietoa laduista ja monella paikkakunnalla golfkentän latu alkaa olla jo käsite.

Etelä-Suomen alueella poikkeuksen kaavaan tekee mm. Vierumäki, joka ei toivo kentilleen hiihtäjiä. Se tosin selittyy luontevasti sillä, että urheiluopiston alueella on kattava latuverkosto, eikä tarvetta golfkenttien käyttöön siksi ole vaan ne voidaan jättää latuverkon ulkopuolelle.

Tarina Golfissa Siilinjärvellä ihmiset kehotetaan lämpimästi hiihtämään kentän alueelle.

”Kurvaa autolla tutulle TarinaGolfin parkkipaikalle, laita auto parkkiin ja hyppää suksille – samantien oletkin jo ladulla”, seuran sivuilla sanotaan.

Tarinassa hiihtäjät toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi. Kuva: Tarina Golf.

Tarinan Uuden kentän läpi kulkee myös moottorikelkkareitti. Kelkka tamppaa lunta ja riski jääpolteen muodostumiseen on huomattavasti hiihtämistä suurempi. Aikaisempina vuosina Tarinassa ei moottorikelkkailijoista ole ollut merkittävää haittaa, mutta helmikuun alussa kaksi moottorikelkkailijaa aiheutti todennäköisiä vahinkoja kentälle poikkeamalla reitiltä 16. reiän viheriölle ja tiipaikalle.

Mahdolliset vahingot selviävät ensi kesänä, jolloin pohditaan myös sitä, rajoitetaanko moottorikelkkailua kentän alueella jatkossa, seura kertoo sivuillaan. Sivuilla muistutetaan myös siitä, että hiihtäminenkin aiheuttaa kentille riskin, jota voidaan kuitenkin minimoida sijoittamalla latu järkevästi.

Ladut oikeaan paikkaan

Hiihtämisestä ei ole golfkentälle merkittävää haittaa, jos ladut on tehty oikeisiin paikkoihin. Alkukaudesta lumen sulettua latu-ura saattaa näkyä ruohopeitteessä ruskeana rantuna, mutta ennen kaikkea kyse on esteettisestä haitasta, joka tyypillisesti korjaantuu, kun heinä alkaa kunnolla kasvaa. Viheriöt ja tiipaikat laduntekijöiden on kuitenkin muistettava aina kiertää.

”Golfkentällä hiihtäminen on välttämätön paha. Kun sitä ei oikein voi estää, on paras yrittää ohjata sitä vähemmän haitallisille alueille. Viheriöiden naruttaminen on tärkeintä, jotta latuja tehdään sopiviin paikkoihin”, Tapiola Golfin kenttämestari Ilkka Kaivosoja sanoo.

Ringside Golfissa Espoossa kentällä kulkee huippukuntoinen latu. Kuva: Ringside Golf

Kun golfkenttä on jo saanut suojakseen kunnon lumipeitteen, ei laduista enää yleensä koidu kentälle mitään haittaa. Lumivaipan on kuitenkin oltava tarpeeksi paksu ja suojaava. Golfkenttien kannalta vaurioitumisriski liittyy hiihtokauden molempiin päihin, jos hiihtäjät lähtevät itsenäisesti vetämään latuja kentille.

Aukea golfkenttä kerää usein nopeasti hieman paksumman lumikerroksen kuin metsässä mutkittelevat latupohjat, jolloin kiusaus käyttää golfkenttää latupohjana omavaltaisesti saattaa kasvaa.

”Haitallisinta hiihtäminen on, kun syksyllä ensimmäisen kuuran aikaan tulee latuja. Ne polttavat kunnon jäljet”, Kaivosoja sanoo.

Kaivosojan mukaan kaikkein olennaisinta on ohjata latujen reitti niin, etteivät ne kulje viheriöiden yli. Vauriot voi minimoida reitittämällä ladun kulkemaan golfkentällä karheikon alueella. Kun lunta on paljon riskiä ei ole, mutta kerran tehdyn ladun reititystä ei enää hevillä muuteta, eikä latua paksunkaan hangen aikaan siksi kannata vetää herkemmille kentän alueille.

Kun ladut on linjattu järkevästi, hiihtäjät golfkentillä ovat enemmänkin mahdollisuus kuin riski.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje