Kotimaa |
6.12.2017

Etusivun juttu

Golfin ensimmäiset SM-kilpailut olivat etusivun uutinen Helsingin Sanomissa kesällä 1957. Myös Golfliiton perustamiselle annettiin runsaasti palstatilaa saman vuoden maaliskuussa.

Eljas Erkko oli 1920-luvun lopulla mukana tuomassa golfia maahamme yhtenä lajin tienraivaajista ja kymmenkunta vuotta myöhemmin ulkoministerinä tasapainoilemassa Neuvostoliiton aluevaatimusten kanssa talvisodan aaton kohtalonhetkinä.

Varsinaisen päivätyönsä Erkko, yksi Helsingin Golfklubin perustajajäsenistä ja sen ensimmäinen kapteeni, teki Helsingin Sanomien päätoimittajana ja myöhemmin Sanoma Osakeyhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.

Ote maan vaikutusvaltaisimmasta painetusta mediasta oli niin luja, että golfillekin löytyi tilaa hänen niin halutessaan.

Ja Erkkohan halusi. Helsingin Sanomat oli pitkään golfin tärkein äänenkannattaja Suomessa.

Golfliiton perustaminen päihitti palstatilassa MM-jääkiekon

Itsestään selvää oli, että Helsingin Sanomat kirjoitti Suomen Golfliiton perustamisesta kevättalvella 1957. Eikä kyseessä ollut mikään palstantäyte. Perustamiskokous sai huomattavasti enemmän tilaa kuin vaikkapa samana päivänä käyty Suomen ja Ruotsin välinen jääkiekko-ottelu Moskovan MM-kisoissa.

Lajiliiton tarkoitusta ja tehtäviä valotetaan jutussa kattavasti. Kaukaa viisaasti myös veikkausvarat otetaan heti puheeksi.

”Liitto voi edistää nykyisten seurojen toimintaa ja mikä vielä tärkeämpää uusien seurojen perustamiseksi tarvitaan tehostusta. Onhan syytä edellyttää, että veikkausvaroja saadaan kenttiä varten.”

”Kansainvälistä tapaa noudattaen voitaisiin perustaa eriasteisia golfmerkkejä ja liiton tehtäviin kuuluisivat kansainvälisen edustuksen valitseminen, kongressiedustukset ja muu kansainvälinen kanssakäyminen. Golfliiiton puitteissa ja ympärillä voisi tämän urheilun harrastus maassamme voimistua arvaamattomasti.”

Eljas Erkko valittiin Golfliiton ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Yhteys Helsingin Sanomiin jää jutussa pimentoon. Erkosta käytetään tässä kuten monissa muissakin vastaavissa yhteyksissä ainoastaan titteliä ”molempien oikeuksien kandidaatti”.

Suomen mestarit kuvan kera etusivulla

Helsingin Sanomat oli luonnollisesti paikalla, kun golfin ensimmäisistä virallisista SM-mitaleista kamppailtiin Talissa elokuun alussa. Sunnuntain lehdessä oli yhteenveto avauspäivästä ja maanantain lehti palasi kilpailun ratkaisuhetkiin.

Lauantainen sade oli tuonut peliin oman mausteensa.

”Pahin sade kohtasi pelaajia kentällä noin tunti kilpailun alettua ja niin ilmestyi miltei jokaiseen korttiin aikaisemmin tuntemattomia numeroita. Vain harvat 30 mies- ja 10 naispelaajasta kykenivät pelaamaan omaa peliään.”

”Ebba Hirn löi mutkaisella 10:nnellä radalla kolme palloa kentän rajojen ulkopuolelle ja sai kuusi lyöntiä korttiinsa lisää.”

Päätöspäivän loppuhuipennus miesten kilpailussa oli jännittävä ja sekin selostetaan ajalle tyypilliseen seikkaperäiseen tyyliin.

”Mestaruus ratkesi siten, että Nurmisen oltua johdossa 14:nnen reiän jälkeen, Grönlund tasoitti ja sai yhden lyönnin johdon 17:nnellä, jossa Nurmisen pallo makasi niin pahasti kuopassa, että hän joutui käyttämään kuusi lyöntiä Grönlundin pelatessa varmasti bogey-nelosen.”

”Bogey” tarkoitti suomalaisessa golfkielessä vielä 1950-luvulla samaa kuin ”par” nykyisin.

Birdiet saivat lehdessä erityishuomion.

”Birdie’ä tuli päivän kuluessa seuraavasti: Grönlund kaksi, Nurminen kolme, Vikström neljä, V. Broman, T. Pohjanpalo, E. Åberg, K. Supinen ja A. Swanljung kukin kaksi.”

Helsingin Sanomien maanantainumerot olivat noihin aikoihin poikkeuksellisesti mainoksista vapaita. Etusivu oli täynnä huomiosta keskenään kilpailevia uutisaiheita.

Ensimmäiset mestarit saivat kunnian kuulua maanantaina 5.8.1957 päivän polttavimpien uutisaiheiden joukkoon. Jalo Gönlund ja Ebba Hirn esitellään etusivulla lukijoille kuvan kera. Vain yksi etusivun 18 muusta uutisesta sai tuekseen kuvan.

Tulokset? Kolmen kärki näytti tältä. Naiset pelasivat 36 reikää, miehet 72.

Jalo Grönlund 77+72+73+73=295
Pesa Nurminen 76+77+69+75=297
Mauri Vikström 79+76+72+70=297

Ebba Hirn 89+79=168
Kiki Pohjanpalo 91+85=176
Ulla Jansen-Storbacka 90+92=182

Eljas Erkko pelasi kierrokset 89-94-97-89 ja sijoittui 25. tilalle.

Golfliiton puheenjohtajuudesta Erkko luopui vuoden 1963 lopulla. Golfliitto muisti häntä monipuolisesta panoksesta golfin hyväksi tämän vuoden maaliskuun 4. päivänä, kun Golfin Hall of Famen ensimmäiset jäsenet julkistettiin.

Teksti: Janne Tarmio

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.