26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Kaksi takana, kaksi vielä edessä

Petra Salko pelasi viime viikolla reikäpelin SM-kisoissa Hill Side Golfissa. Tie tyssäsi puolivälieriin. Kuva Juha Hakulinen.

Petra Salkon yliopistoura on puolivälissä. University of Oregon on ollut hänelle kuin lottovoitto.

Matka Suomen Turusta Yhdysvaltojen luoteisosassa sijaitsevaan Oregonin osavaltioon on pitkä, noin 8 000 kilometriä. Aura Golfin Petra Salkolle se on ollut kuitenkin täydellinen matka, sillä kahden Oregonissa viettämänsä vuoden jälkeen hän on sitä mieltä, että University of Oregon oli hänelle paras mahdollinen vaihtoehto niin koulun kuin golfinkin kannalta.

”Itsestä tuntuu aina välillä, että kävi vähän tuuri, että pääsin juuri Oregoniin. Koulu on todella hyvä, mutta ei kuitenkaan niin kova, että en mahtuisi pelaamaan. On ollut todella hienoa päästä pelaamaan kovatasoisia turnauksia”, Salko sanoo hymyillen.

Oregonin yliopiston urheilujoukkueesta käytetään nimeä Ducks. Koulu sijaitsee Eugenen kaupungissa. Sata mailia Eugenesta pohjoiseen sijaitsee yhden maailman tunnetuimman urheilubrändin, Niken, pääkonttori. Ducksien ja Niken lämpimät välit takaavat Salkon kaltaisille urheilijoille upeat harjoitusmahdollisuudet, sillä USA Today -lehden mukaan Niken perustaja Phil Knight on vuosien varrella avustanut yliopiston urheilujoukkueita yli 300 miljoonalla dollarilla. Myös Salkon golfjoukkue hyötyy tästä tuesta.

”Koulun budjetti on aika iso, ja meidän valmentaja haluaa meidän pelaavan turnauksia ympäri Amerikkaa. Suurin osa turnauksistamme on kuitenkin Pac-12 -koulujen välisiä turnauksia länsirannikolla. Pac-12 on kahdentoista länsirannikon koulun ryhmittymä, jotka kuulutuvat kovimpaan 1-divisioonaan”, Salko selventää.

”Mutta käymme joka vuosi pelaamassa myös itärannikolla, ja kävimme tänä vuonna myös kaksi kertaa Teksasissa pelaamassa. Valmentaja haluaa, että saamme kokemusta kaikenlaisista kentistä, koska kentät ja olosuhteet muuttuvat todella paljon, jos esimerkiksi vertaa sateista ja kosteaa Oregonia kuivaan ja tuuliseen Teksasiin”, Salko jatkaa.

Valmennusasiat kunnossa

Ducksien golfjoukkueen valmentajana toimiva Ria Scott saa Salkolta ison tunnustuksen. Kahdeksan vuotta naisten golfjoukkuetta valmentanut Scott eroaa Salkon mukaan perinteisestä jenkkivalmentajasta – ja vain positiivisessa mielessä. Apua on aina saatavilla, jos sitä vain osaa itse kysyä.

”Meidän koutsi on todella hyvä. Olen tykännyt hänestä todella paljon. Hän on oikea asiantuntija, eikä hän ole mikään sörkkijä, vaan jos kysyy neuvoa, hän kyllä neuvoo. On itsellekin todella kiva tilanne, että tietää avun olevan lähellä, jos sitä tarvitsee.”

Salko piti alkukesän harjoitustaukoa, jonka aikana hän keskittyi erityisesti tekniikkaharjoitteluun. Kuva Juha Hakulinen.

Päävastuun Salkon valmennuksesta on jo vuosien ajan kantanut Mika Mäki. Yhteistyö toimii myös valtameren toiselle puolelle.

”Laitan Mikan kanssa viestiä ja videoita aina tasaisin väliajoin. Ja meillä oli keväällä niin paljon turnauksia, ettei treenaamiselle oikein jäänyt aikaa, niin nyt alkukesästä on ollut pakko ottaa tällainen harjoitusjakso, jonka aikana harjoittelee enemmän tekniikkaa”, Salko tunnustaa.

Salko on saanut yliopistojoukkueensa valmentajilta paljon positiivista palautetta hyvästä harjoitusasenteestaan. Valmentajat ovat patistaneet muita pelaajia ottamaan mallia Salkosta, joka on tehnyt paljon omatoimista harjoittelua yhteisten treenien lisäksi.

”Suomessa on tottunut sellaiseen omatoimiseen harjoitteluun, ja meillä koutsit ovatkin kysyneet, tekevätkö kaikki Suomessa noin? He haluaisivat lisää omatoimisia suomalaispelaajia sinne. Positiivinen palaute on ollut todella mukavaa, ja yritän olla sellainen esimerkillinen pelaaja jatkossakin”, Salko sanoo päättäväisesti.

Pelissä vielä toivomisen varaa

Salko pelasi ensimmäisenä yliopistovuotenaan omien sanojensa mukaan hyvää golfia. Toisen vuoden pelit eivät sujuneet aivan niin hyvin kuin hän oletti.

”Tänä vuonna oli yksittäisiä hyviä kisoja. Syksyllä oli pari top 10:ä. Ja nyt keväällä oli yksi sijoitus kympin joukkoon. Mutta tuo loppukausi ei ollut mitään kovin hyvää peliä, ei niillä 76:lla pääse oikein mihinkään”, kaksi ensimmäistä kautta 75,83:n lyönnin kierroskeskiarvolla pelannut Salko harmittelee.

1-divisioona on yliopistourheilun kovin sarja, ja siinä Salkonkin joukkue pelaa. He ovat kahdella viime kaudella onnistuneet joukkueena niin hyvin, että ovat päässeet pelaamaan kauden pääturnaukseen, National Championshipiin. Siihen pääsee aluekarsintojen kautta 24 parasta joukkuetta. Turnauksesta on muodostunut Salkon lempiturnaus, johon hän haluaa mukaan myös kahdella seuraavalla kaudella.

”Ensimmäisenä kouluvuotenani turnaus pelattiin meidän kotikentällä, Eugene Country Clubilla. Oli todella hienoa päästä pelaamaan niin iso turnaus omalla kotikentällä. Meidän joukkue pääsi kahdeksan parhaan joukkoon, ja se oli todella makea kokemus”, Salko muistelee yliopistouransa tähänastista huippuhetkeä.

Vihreä on Oregon Ducksien väri. Ja Niken logo näkyy kaikissa koulun edustusasuissa. Kuva Juha Hakulinen.

Kahden seuraavan vuoden ajan Salkon tavoitteet ovat vielä tiukasti yliopistogolfissa. Eikä vain kilpailuihin osallistumisessa, vaan myös niissä pärjäämisessä.

”Kyllä minä haluaisin voittaa yhden kisan. Se olisi siistiä. Totta kai joka kisaa lähdetään voittamaan. Ja toivoisin, että meidän joukkue pääsisi Nationalseihin myös kahdella seuraavalla kaudella. Henkilökohtaisesti se vaatii totta kai parasta mahdollista tekemistä, mutta se on enemmän joukkueen kokonaispanoksesta kiinni. Koen, että pystyn parhaiten vaikuttamaan siihen pitämällä meidän joukkueen työmoraalia yllä, ja olemaan sitä kautta esimerkillinen joukkuekaveri”, Salko miettii.

Vaikka golf on Salkon elämässä tällä hetkellä ykköstilalla, pitää vapaa-aikaakin välillä olla. Pitkän kouluvuoden jälkeen Salko suuntasi ansaitulle lomalle.

”Lähdimme meidän senioreiden kanssa muutamaksi päiväksi Vegasiin. Se oli aika makea reissu. Mailat nurkkaan hetkeksi! Ja kyllä reissaaminen muutenkin on ollut siisti juttu golfin ohella.”

EM-kisat kesän päätavoite

Salko pelaa kesän aikana Suomessa muutaman kilpailun, mutta kesäkauden tärkeimmät kilpailut ovat Portugalissa käytävät joukkue-EM:t ja Sveitsissä pelattavat henkilökohtaiset EM-kilpailut. Tiistaina käynnistyvissä joukkuekilpailussa Salko on yksi Suomen joukkueen kokeneimmista pelaajista. Kaksi Oregonissa vietettyä vuotta ovat kasvattaneet Salkosta vahvan joukkuepelaajan.

”Golfista on tullut minulle parin viime vuoden aikana joukkuelaji. Se on ollut todella kivaa, kun tähän asti on aina tehnyt yksin niitä juttuja. Totta kai se oli aluksi myös vähän outoa, kun oli tottunut pelaamaan vain sitä omaa peliä. Ja olen myös päässyt pelaamaan koko talven ruoholla, niin tuntuma varsinkin lähipelissä on todella hyvä”, Salko kertoo turnauksen lähtökohdista.

Salkon ohella naisten EM-joukkueessa Portugalissa pelaavat Ellinoora Moisio, Kiira Riihijärvi, Hannele Mikkola, Emilia Tukiainen ja Karina Kukkonen. Joukkueen valmentajana toimii Juha Skyttä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje