Älypallot ovat viemässä ainakin harrastegolfia uuteen aikaan.
Uutiset |
10.7.2018

Harpin käyttö oli USGA:lle liikaa, mutta uusi teknologia vyöryy golfin arkeen

Golfiin kytkeytyvät palvelut ovat kehittymässä lajin kaikkine ulottuvuuksineen sisäänsä sulkevaksi digitaaliseksi ekosysteemiksi.

Teknologia on tullut golfiin jäädäkseen, vaikka lajia hallinnoivat tahot eivät kaikkia uudistuksia olekaan ottaneet riemurinnoin vastaan. Kaiken teknologiahypen keskellä oli jopa huvittavaa lukea USGA:n päätöksestä, jolla Bryson DeChambeuta viime viikolla kiellettiin käyttämästä harppia kilpailussa. Luonnontieteistä kiinnostunut DeChambeau kun oli pyöritellyt harppia PGA Tourin griinikartoilla halutessaan ottaa mahdollisimman tarkoin selville reikien paikat viheriöillä. 

USGA päätti harpin olevan ”epätavallinen väline”, joka säännön 14-3a mukaan voisi auttaa pelaajaa kierroksella tai lyönnin suorittamisessa.

Harrastegolfissa ja golfliiketoiminnan pyörittämisessä teknologian ote sen sijaan lujittuu vuosi vuodelta ellei jopa viikko viikolta. Uusia digitaalisia ratkaisuja ja palveluja kehitellään ympäri mailman, ja päällekkäistäkin tarjontaa on runsaasti.

Hyötyä ja huvia

Harjoitteluun on jo kehitetty liiketunnistimin varustettuja älypalloja, jotka kertovat tarkasti pallon käyttäytymisestä putissa. Putterin varteen upotettu vastaanotin lähettää tiedot älypuhelimeen.

OnCore Golfin joukkorahoituskampanjan avulla kehittämä GENiUS-pallo kertoo jo lähes kaiken mahdollisen pallon käyttäytymisestä täydessä lyönnissä lennon aikana. Iskunkestävä elektroniikka ja GPS varmistavat sen, että pallo löytyy tarvittaessa, kunhan sitä ei lyödä veteen. Markkinoinnin uskotaan alkavan vielä tämän vuoden puolella.

On vain ajan kysymys, milloin tällainen pallo kommunikoi automaattisesti esimerkiksi lipputankoon sijoitetun paikkatunnistimen kanssa ja antaa pelaajalle tiedon jäljellä olevasta matkasta.

Golfkelloilla on jo jonkin aikaa voitu mitata esimerkiksi omien lyöntien pituuksia ja tallentaa dataa omasta pelistä kertovia tilastoja varten. Tästä on voinut olla jopa merkittävää hyötyä omaa peliään kehittämään mielivälle harrastajalle.

Hyödyn sijasta esillä on viime vuosina ollut vahvasti myös huvi. Se on näkynyt ennen kaikkea virtuaalisen golfin lonkeroiden ulottumisessa yhä useampiin suuntiin. Sama teknologia on tullut tutuksi myös kilpagolfin TV-seurannassa.

Digitaalisuus mukana asiakaspalvelun ytimessä

Kortteja on monista edistysaskelista huolimatta vielä kääntämättä yksilöllisen asiakaskokemuksen räätälöimisessä. Suunta onkin kohti sellaista asiakaskohtaista tiedonkeruuta, jolla kokonaiselämys voidaan nostaa uudelle tasolle. 

Kaiken ytimessä on digitaalisuuden tarjoama yhä laajeneva kontaktipinta. Puhutaan digitaalisesta ekosysteemistä ja yhä mobiilimmiksi muuttuvista käyttöliittymistä. 

Jo nyt ollaan hyvin lähellä sellaista tilannetta, jossa yhdellä sovelluksella voidaan hallita omaa golfharrastusta ajanvarauksesta tilastointiin, tarvittavista hankinnoista vaikkapa oman golfpäivän tähtihetkien jakamiseen sosiaalisessa mediassa. Tähän suuntaan on kulkemassa esimerkiksi Suomen ja Ruotsin golfliittojen kanssa yhteistyötä tekevä Golf GameBook, yksi digitaalisen golfin tienraivaajista.

Golf GameBook on jo pitkällä pelaamisen sosiaalisen ulottuvuuden kehittämisessä.

Mitä paremmin golftoimintoja kentillä pyörittävät tahot oppivat asiakkaansa tuntemaan, sitä paremmin he voivat myös palvelujaan näille tarjota. Ja kun ryhmien liikkeitä kentällä päästään entistä paremmin monitoroimaan, sitä helpompi pelaamisen sujuvuutta on kehittää.

Kun täysi 18 reiän kierros tuntuu monelle nykyisin olevan liikaa, uudet teknologiat mahdollistavat myös uudenlaisten pelituotteiden markkinoinnin. Miten olisi vaikkapa maksu pelattujen reikien tai kentällä kulutetun ajan mukaan? Tällaisiakin ennen kaikkea päivän hiljaisiin hetkiin soveltuvia palveluja on jo tarjolla.

Kaiken kaikkiaan erilaisia ratkaisuja on nykyisin niin paljon tyrkyllä, että tilanne voi golftoimintaa pyörittävän silmin näyttää jopa kaoottiselta. Parhaassa tapauksessa uudet pilvipalvelut ja mobiilit ratkaisut ovat kuitenkin hyvä renki, joka ei pyri isännäksi isännän paikalle. Menestyvän golfjohtajan pätevyysvaatimuksiin tulee jatkossa kuulumaan kyky valita tarjolla olevista vaihtoehdoista sellainen paletti, jonka osaset tukevat sopivasti toinen toistaan.

Teksti: Janne Tarmio

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.